ECIJA, BARBARA I ANA

Tri gracije hrvatskog glumišta: Među nama nema ega i taština zbog kojih se loše osjećaš

 Biljana Gaurina/CROPIX

Ana Begić, Ecija Ojdanić i Barbara Nola doista imaju razloga za široki osmijeh. Prošlog su tjedna, naime, po 70. put uspješno postavile predstavu “Gole u kavezu”, u produkciji Ecijinog kazališta Moruzgva, a kako interes za nju u gradovima širom Hrvatske ne jenjava, s razlogom mogu predvidjeti još nebrojena gostovanja s pričom o tri suvremene žene, koje se teško nose s ljubavnim, društvenim i drugim problemima. Međutim, za nadolazeći niz predstava doći će do promjena u samoj postavi dobro uhodanog trija, budući da Anu Begić do porodiljnog dopusta dijele još samo dva mjeseca, a zamijenit će ju Daria Lorenci. Plavokosa Ana, koja je svom prezimenu nedavno dodala i suprugovo Tahiri, trudna je već četiri i pol mjeseca, no još neko vrijeme planira raditi “punom parom”.

Teško mi pada ‘nerad’

- Kako sada stvari stoje, do kraja siječnja iduće godine sigurno radim predstave. Nisam tip žene koja bi se odmah zatvorila, no s druge strane znam da treba prestati raditi onda kada ti to prirodno dođe. Nisam baš toliko ambiciozna da mislim kako bih mogla raditi do osmog mjeseca trudnoće. Moram priznati da sam i sada poprilično umorna, i zadnja četiri mjeseca osjećala sam se jako loše. Širim se na neke čudne načine i sama sam sebi neprepoznatljiva.

Vjerojatno će mi teško pasti taj “nerad”, no kako se kaže, to su sve “slatke muke” - iskreno će Ana o svojoj prvoj trudnoći, napominjući kako će se na “daske koje život znače”, ako sve bude u redu, vratiti već u rujnu iduće godine. U međuvremenu će se, kaže, dijelom i posvetiti sebi, a priznaje pritom da će joj nedostajati uloga Tanje, rastavljene poslovne žene iz predstave “Gole u kavezu”, koja joj, kako kaže, treba najmanje dva puta mjesečno da “izbaci” sve iz sebe.

Zahvala Eciji

- Ja sam se sa svojom ulogom toliko srasla da više ne mogu bez nje, kad odem na porodiljni, nemam pojma kako ću. Mislim da je ključ njezina uspjeha u tome što se nismo nadali da će biti toliko uspješna. Jednostavno smo išli bez ikakvih prevelikih ambicija, nismo to očekivali i sve nam se lijepo vratilo. Ponekad imam osjećaj kao da smo na rock koncertu jer publika jako dobro reagira - objašnjava Ana, uvjerena da je uspjehu pridonio i odnos među glumicama.

- Sigurna sam da bismo u ovoj istoj postavi jednako dobru predstavu ponovno napravile, jer je između nas tri prisutna jedna posebna energija. Zbilja nema taština, nema ega i nekih gluposti koje te spuštaju da se loše osjećaš. One su meni i prijateljice i super partnerice tako da se odlično slažemo, a posebice ovih dana su pažljive prema meni kada sam sva jako “čudna” - otvoreno će Ana te dodaje kako dobru organizaciju i skladnost za “Gole u kavezu” prije svega treba zahvaliti njezinoj kolegici Eciji.

Tri žene i njihove sudbine

A glavna pokretačica predstave, koja ujedno i tumači jednu od glavnih uloga, Ecija Ojdanić pomalo šaljivim primjerom dočarava kvalitetu njihovog zajedničkog uratka. “Gole u kavezu”, kako kaže, među ostalim, obrađuje i temu straha od majčinstva, a neposredno nakon premijere i sama je doznala da će ponovno postati majka.

- Čim je izašla premijera predstave saznala sam da sam trudna pa me zamijenila moja kolegica Barbara Vicković, koja je isto ostala trudna, a sad je tu i Ana Begić. Samo još čekamo Barbaru Nolu da vidimo hoće li ona odoljeti izazovu - smije se Ecija. Kao i Ani, i njoj je popriličan interes za “Gole u kavezu” bio posve neočekivan.

Problemi žena u društvu

- “Gole u kavezu” je jedna dirljiva studija o problemu žena u društvu, o emancipaciji. S obzirom da je toliko smijeha, podrške i ovacija od strane publike prisutno, imam nekad osjećaj kao da smo na nogometnom stadionu - kaže Ecija te priznaje da ju je isprva bilo malo strah upustiti se u takav projekt, a pratio ju je i prilikom osnivanja vlastitog kazališta “Moruzgva”.

- Sada sam prezadovoljna. Ni u snu nisam mislila da će se to tako odvijati. Zapravo sam isprva htjela napraviti jednu predstavu, no jedan uspjeh je vodio k drugom.

- “Moruzgva” je izvaninstitucionalno kazalište. Iza nas ne stoji 10 zaposlenih ljudi koji brinu o funkcioniranju kazališta, nego samo jedan čovjek.

To sam otprilike ja sa svojim raznim suradnicima. Nemamo plaćene oglase, nego se isključivo puno zalažemo pa nam zapravo uspjeh donosi dobar glas o predstavi - objašnjava Ecija. Svestrana glumica majka je djevojčice Cvite, koju ima iz prvog braka, te dječaka Jakova sa suprugom, redateljem Robertom Orhelom, koji joj je, kako kaže, velika podrška i u poslu i kod kuće.

Dobar suprug

- Vremena nemam pa moram reći da imam jako dobrog muža koji mi puno pomaže. Imam veliku podršku i u uspavljivanju i noćnom dizanju. Mnogi brakovi padnu u kušnju kad dođe dijete, poremete se odnosi među partnerima, a Robi i ja smo se još više povezali. Postali smo kao neki dobri “ratni” drugovi, kao da zajedno prolazimo neki rat pa tko preživi, pričat će - smije se glumica. - Sljedeći projekt pripremamo na proljeće, predstava se zove “Harem”, no moram napomenuti da je ideja o njoj rođena još prije dvije godine, prije ovog aktualnog “ludila” za turskom i orijentalnom kulturom. To je autorska ideja redatelja Ivana Lea Lema, a radi se o više ženskih priča koje se odvijaju na raznim lokacijama, u Londonu, Istanbulu, Beogradu, Los Angelesu i Zagrebu - objašnjava Ecija.

I sama Barbara Nola, uspješna kazališna, filmska, ali i televizijska glumica, raduje se ponovnoj suradnji s Ecijom, budući da joj je, kako kaže, u poslu iznimno bitno da radi s ljudima koji joj se sviđaju i koji joj na neki način imponiraju.

Osim nadolazećeg “Harema”, sa svojim suprugom, poznatim redateljem Lukasom Nolom, uskoro će snimiti jedan kratki eksperimentalni film, dok istovremeno izvodi i predstave u matičnom kazalištu Gavella.

- U zadnje dvije godine radila sam dvije sapunice i na neki način sam bila prezasićena.

No priznaje da joj je danas, kada su joj djeca Jakov i Mara već porasli, puno lakše uskladiti obveze.

- Kako smo sličnih profesija, ja znam kada mom suprugu treba potpuna koncentracija, samo da sjedi i razmišlja dok krene nešto pisati pa se mi naprosto utišamo i udaljimo, a tako je i on meni znao lani, kada sam radila istovremeno predstavu i sapunicu, bez riječi preuzeti neke poslove - kaže glumica, čija bi 13-godišnja kćer Mara uskoro mogla krenuti njezinim stopama.

- Ide na hip hop i na dramski. Vrlo je živopisna dok nešto prepričava, tako da sama napravi svoju malu predstavu dok ja ronim suze od smijeha - otkriva glumica.

Anu Begić zamijenit ce Daria Lorenci

Dok će Ana Begić u siječnju na nekoliko mjeseci napustiti pozornicu zbog prve prinove u obitelji, kojoj se silno veseli, ulogu ambiciozne i ironične poslovne žene Tanje, koja nema sreće u ljubavi, u predstavi “Gole u kavezu” preuzet će još jedna poznata mama, glumica Daria Lorenci, koju su, kako kaže Ecija, angažirali bez imalo dvojbe.

- Daria nam je za zamjenu bila prvi izbor. Tražili smo glumicu koja ima sličan nivo energije potrebne za Aninu ulogu, a koja ujedno neće djelovati kao njezina “kopija” - objašnjava Ecija.

Kako kaže, u razgovoru koji je tekao vrlo glatko, odmah su dogovorile novu suradnju, a samoj glumici nije bilo potrebno previše pojašnjavati o čemu je riječ.

- Daria je bila i na premijeri predstave u ožujku i bila je vrlo zadovoljna viđenim, i samim time razgovor o njezinom angažmanu bio je vrlo kratak i jednostavan - prepričava Ecija, koja će uz Barbaru Nolu i Dariu Lorenci s predstavom tijekom proljeća gostovati i u drugim gradovima.

- Zasad još nismo u ovoj postavi odradile niti jednu probu, s time ćemo, također, započeti u siječnju - najavljuje glumica. Baš kao i u originalnoj postavi, na pozornici će se tako opet naći tri uspješne glumice, koje pronalaze balans između poslovnog i privatnog života. Daria Lorenci prošlog je ljeta postala majka blizanaca Maka i Frana, no nije dugo čekala da se vrati na posao. Uz podršku supruga, marketinškog stručnjaka Emila Flatza, glumica uspijeva istodobno raditi na karijeri i brinuti za sinčiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:30