U NEW YORKU

U 89. godini preminuo slavni 'kralj karakternih glumaca' Charles Durning

LOS ANGELES - Američki glumac Charles Durning, kojeg su nazivali "kraljem karakternih glumaca" zbog sposobnosti da igra sve od nacističkog pukovnika do Pape, umro je u ponedjeljak u svom domu u New Yorku u 89. godini, javlja Fox.

Durning će najviše ostati zapamćen po ulogama korumpiranog guvernera u mjuziklu "Najbolja mala javna kuća u Teksasu" 1982. godine koja mu je donijela prvu nominaciju za Oscara, nacističkog oficira u komediji "Biti ili ne biti" Mela Brooksa za koju je godinu poslije osvojio i drugu nominaciju, te po nastupima u "Pasjem popodnevu" (nominacija za Zlatni globus), "Žalcu" i komediji "Tootsie".

Prije četiri godine Durning je dobio nagradu za životno djelo Udruge američkih glumaca. U karijeri je osvojio sve američke glumačke nagrade osim Oscara.

Rođen 1923. u irskoj obitelji s desetero djece, Durning je bio teško ranjen u Drugom svjetskom ratu tijekom iskrcavanja u Normandiji, a svoje ratne zasluge odlikovan je s čak tri Purpurna srca i Srebrnom zvijezdom. Prije nekoliko godina njegov kolega Burt Reynolds izjavio je da je Durning vjerojatno najodlikovaniji (tada) živući ratni veteran.

Glumom se počeo baviti poslije rata u njojorškim kazalištima. Filmsku prekretnicu u karijeri donijela mu je uloga u "Žalcu" 1973. godine uz Paula Newmana i Roberta Redforda. Uslijedile su stotine zapaženih uloga na velikom i malom ekranu, a među ostalim, četiri je puta glumio Djeda Mraza i jednom Papu (Ivana XXIII. u televizijskom filmu). Kao plesnog instruktora, često su ga zvali da glumi i u mjuziklima.

"Nikad nisam odbio ulogu i nikada se nisam svađao s producentima i redateljima", rekao je 2008. kada je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih. "Ako ne glumim, izluđujem suprugu. Stalno izlazim u dvorište i gledam u poštanski sandučić, a kada se vratim ispitujem je jel' me netko zvao", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:03