MISTIČNO UČENJE

UMRO RABIN KOJI JE HOLLYWOODU OTKRIO KABALU Sljedbenici mu bili Madonna, Demi Moore, Britney Spears...

 Getty / Wikipedia

Philip Berg, rabin koji je popularizirao kabalu, mistično učenje judaizma među hollywoodskim zvijezdama, pa su sljedbenicima njegove verzije židovske mistike postali Madonna, Demi Moore i još nekoliko celebrytija, umro je jučer u Los Angelesu u 86. godini života.

Berg je rođen kao Shraga Feivel Gruberger u New Yorku gdje je 1969. utemeljio svoj prvi Kabala centar. Kako poznavatelji judaizma objašnjavaju, ono što je učinio jest da je mističnu školu judaizma koja svoje korijene ima negdje u 13. stoljeću "osuvremenio" elementima new agea i učinio je "pristupačnom" suvremenom čovjeku.

To su ortodoksni židovi okarakterizirali kao nedopustivu blasfemiju, pa je Berg 1993. preselio na zapadnu obalu, u Los Angeles gdje se takve sinkretičke duhovne patente puno bolje percipira.

Njegov tamošnji Centar počele su posjećivati zvijezde poput Britney Spears i Gwyneth Paltrow, ali pravi boom Bergova verzija kabale doživjela je "regrutiranjem" Madonne. Tek tada je crveni končić oko lijeve ruke, koju sljedbenici kabale nose, postao pravi hit. 2004. Berg je doživio moždani udar, pa su Centar počeli voditi njegova supruga i djeca.

Madonna se u međuvremenu nešto distancirala od Centra, među ostalim i zbog istrage američkih poreznih vlasti o poslovanju institucije koja je započela 2011., a njezini rezultati još nisu objavljeni.

"Danas vjerujemo da je naš rabin počeo dijeliti sve s nama odoygor i ostat ćemo povezani s njim i inspirirani njegovom dušom i vizijom", stoji u priopćenju Centra objavljenom jučer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:38