NOVA KRALJEVSKA OBITELJ

Unajmljuju kuću za 750 funti. On će biti pilot, a ona mora brzo roditi sina, dok je kraljica još vitalna da se može slikati s nasljednikom

ZAGREB - Čitatelji srednjih godina možda se još sjećaju ljeta 1981., kada je na naslovnicama diljem svijeta osvanula fotografija tek vjenčanog kraljevskog para - ljupke princeze Diane i markantnog princa Charlesa. “Nježan trenutak koji je okrunio najsretniji dan”, “Karneval za bajkovitu princezu”, “Bogata ljubav koju cijela nacija može podijeliti”, pisali su britanski mediji komentirajući sliku nesumnjivo najfotografiranijeg poljupca godine. Prizor je bio poput bajke, osim što se događao u stvarnosti, praćen milijunima pogleda diljem svijeta.

Pali na prvom pitanju

Isto tako, čitatelji srednjih godina ili oni koji su tada punili stranice svjetskog tiska o savršenoj ljubavi i besprijekornom događaju, danas se uvijek mogu izvući da su to bila naivna vremena, naivnih vjerovanja. Jer sve ono što je uslijedilo nakon ljeta ‘81. uskoro se pokazalo vrlo različitim od bajke. Jer princ nikada nije volio princezu, a princeza je patila “jer ih je u braku bilo troje.”

Za vrijeme tog magičnog poljupca nikome nije palo na pamet, barem ne javno, da se upita imaju li 20-godišnja Lady Diana i njezin dvanaest godina stariji odabranik išta zajedničko?

Prije zaruka susreli su se samo trinaest puta, nikada nisu zajedno proveli više od nekoliko sati, ona je bila topla, vedra i naivna, a on ozbiljan, hladan i sarkastičan. Zar nikome nije bilo sumnjivo što se prilikom objave zaruka niti njihovi odgovori na pitanje jesu li zaljubljeni nisu poklapali?! “Naravno!” odgovorila je zaljubljena Lady Diana lagano se zacrvenjevši. “Što god to značilo biti zaljubljen!” rekao je Charles.

U petak, tri desetljeća nakon bajke koja se već nekoliko godina kasnije pretvorila u horor, slična publika, samo u većem broju, pratila je još jedan najfotografiraniji poljubac godine, možda i desetljeća. Slična publika, vrlo različite generacije.

Generacije koja ne zamjera princezi što nije “besprijekorna sramežljiva djevica.” Sasvim sigurno znamo da joj suprug nije prvi dečko, često smo je viđali u noćnim provodima, vidjeli smo čak i fotografiju njezine haljine koja puno više otkriva nego što skriva i koja je, kako kaže legenda, za vrijeme jedne studentske modne revije osvojila princa Williama. Što onda ako je par živio zajedno prije braka? Samo slijede primjer 9/10 parova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dan poslije

Najfotografiranijim poljupcem na svijetu, dakle, započelo je novo, moderno poglavlje britanske monarhije. Ili?

Jer, baš kao nakon svakog vjenčanja, kada završi opijenost svečanim trenucima, dolazi onaj teži dio - zajednički život. Ako je on pod neumornim očima javnosti i diktiran pravilima koje Tvrtka slijedi već više od tri stoljeća, onda je jasno da je upravo život onaj teži dio priče. Teži čak i od pogrdnih naziva “Waity Katie”, ismijavanja majke zbog ponašanja koje priliči “društvenoj penjačici” i višemjesečnog zavjeta šutnje o vjenčanici.

U svojim zavjetima koje je jučer prije podne izrekla u Westminsterskoj opatiji princeza je obećala voljeti svoga princa, ali po njenoj želji u zavjetima je izostavljena riječ “obey” - pokoriti se. Suprotno običaju, posljednju večer nije provela u Clarence House, službenoj rezidenciji svoga supruga, nego u hotelu Goring, koji su njeni roditelji zakupili kako bi njihova starija kći provela ugodne trenutke s najbližom obitelji posljednje večeri kao djevojka i obična Britanka.

Princeza Catherine već je prije nego što je službeno postala princeza postavila neka svoja pravila. Prije trideset godina čini se da nitko ništa nije pitao Lady Dianu.

Stroga pravila Tvrtke

Biti uspoređivan sa svekrvom ne može biti ugodno. No, ako je svekrva jedna od najomiljenijih žena na svijetu, prekrasna, ljupka, milostiva Lady Diana, čija ju je tragična pogiblja učinila gotovo sveticom i izazvala veću tugu javnosti nego smrt žene koja je uistinu bila svetica - Majke Tereze, onda je to poseban uteg. Vjerojatno ne postoji zahtjevnija prethodnica od Lady Diane. “Lijepa je Kate, ali ne može se mjeriti s Dianom”, neprestano čujem od Britanaca.

No, ono u čemu Kate, postavši princeza Catherine, može nadmašiti čak i Lady Dianu jest njena osobna sreća. O sreći joj puno može ispričati njezin suprug, koji je vrlo rano naučio kako izgleda njen izostanak dodavajući majci rupčiće dok je danima i noćima plakala. “Ne plači, mama!” rečenica je koja mu se zasigurno urezala u pamćenje.

Jednom joj je prilikom, kada je plakala jer joj je kraljica oduzela naslov princeze, William obećao da će joj on vratiti titulu kada postane kralj. Imao je četrneast godina. Samo godinu dana nakon njegova obećanja, sudbina je odlučila drugačije i ostao je bez majke.

No, ono što je ostavila svojim sinovima, osim naslijeđenog šarma i visine, možda je najveće bogatstvo koje je kraljevska obitelj ikada imala - naučila ih je voljeti. Zato je, kada je ove godine naciji predstavio svoju zaručnicu u prvom zajedničkom TV intervjuu, bio vrlo jasan kada je rekao da je u godinama njihove veze želio utvrditi da je njegova djevojka spremna na život unutar Tvrtke. Znao je da ono što je čeka zahtijeva poseban karakter.

Ona se ne udaje samo za njega, nego za Tvrtku i, na neki način, za čitavu naciju. “Naučili smo pouke iz prošlosti”, tada je rekao budući kralj. Nije bilo potrebno obrazlagati da pritom misli na primjer svoje majke. Jer, koliko god bi Tvrtka najradije izbrisala sjećanje na Lady Dianu iz kolektivne memorije, toliko prinčevi William i Harry nastoje da ona nikada ne bude zaboravljena. Na ruci buduće kraljice nastavlja blistati prsten Lady Diane.

Prva stvar koja je odzvonila uoči vjenčanja, poput upozorenja da tradiciju ipak nije lako zaobići i da je pridjev “moderan” možda ipak malo pretjeran kada govorimo o britanskoj monarhiji, jest objava činjenice da princeza Catherine nije princeza Catherine, barem ne službeno.

Naime, pošto nije plave krvi, njena je titula princeza Williama od Walesa i vojvotkinja od Cambridgea. Treba imati na umu da kraljevska obitelj slijedi pravila iz 1701.! Ako bi se par rastao, princeza bi bila u vrlo nezavidnoj poziciji. Djeca bi ostala s Williamom, a ona i njezini roditelji imali bi tek dozvolu da ih posjećuju. Osim toga, iako bi bila novčano uzdržavana, taj iznos bio bi znatno smanjen ako bi ponašala na način koji Tvrtka smatra nedoličnim.

Iako je puno spremnija nego što je bila njena svekrva, koju nikada nije osobno upoznala, kad je ulazila u obitelj, njezin život neće biti drugačiji. Novinar Daily Telegrapha iznio je pomalo tužnu činjenicu da će “njezina jedina funkcija biti da bude prisutna u javnosti.”

Uvijek će je pratiti

Oduševljenje kraljevskim vjenčanjem splasnut će vrlo brzo, već nakon nekoliko pojavljivanja u javnosti. U idućih godinu dana mladi će supružnici provesti dva tjedna na bračnom putovanju (destinacija još nije poznata), potom će svečano primiti supružnike Obama i krenuti u službeni posjet Kanadi.

Dovoljno naslovnica za idućih nekoliko mjeseci. No, Catherine je manje naivna od Lady Diane da bi se nadala kako će je novinari ostaviti na miru nakon vjenčanja. Intenzivni medijski trening koji joj je prije vjenčanja preporučila i omogućila njena nova obitelj, zasigurno joj je objasnio jedno: novinari su ovisni o kraljevskoj obitelji. Pratit će je cijeli život i nikada je neće ostaviti na miru.

Život na malom otoku

Princeza Williama od Walesa sa svojim će suprugom idućih nekoliko godina živjeti na velškom otoku Anglesey. Lokacija je, iskreno govoreći, vrlo daleko od glamura središnjeg Londona, ali ima jednu neprocjenjivu osobinu: privatnost. Naime, Anglesey je otok u sjeverozapadnom dijelu pokrajine Wales, ukupne površine 720 četvornih kilometara, a s kopnom ga spajaju dva mosta. Budući kraljevski par nastavit će živjeti na seoskom imanju na kojem već žive neko vrijeme.

Neki britanski mediji javljaju da William za najam kuće plaća 750 funti mjesečno, što je iznos za koji se u ljepšim dijelovima Londona može eventualno unajmiti soba.

Razlog zbog kojeg su odabrali ovu lokaciju je posao princa Williama; naime, barem još neko vrijeme princ će nastaviti raditi kao pilot u obližnoj bazi RAF-a. Tako je krenuo i njegov otac, ali je zbog prevelikih troškova sigurnosti morao ostaviti tu poziciju, što će vjerojatno biti i Williamova sudbina.

Ne zna se puno o kući koja je, barem privremeno, dom mladih supružnika. Zna se da je okružena zelenilom, da ima privatnu plažu i prekrasan pogled na planinski pojas Snowdonia. Kuća je navodno eco-friendly, sa solarnim panelima i ovčjom vunom kao izolacijom, čime William slijedi primjer svog osviještenog oca. Ako mladi supružnici žele izaći, nemaju velik izbor; nekoliko pubova i restorana u koji običavaju otići na pintu piva za Williama ili čašu bijelog vina za Kate.

U otočnim pubovima, tvrde lokalni konobari, par su kao i svaki drugi. “Vidi, William, ovo je tvoja baka!” nasmijavao ga je za šankom jedan susjed pokazujući na novčanicu od funte. Uz to, nesmetano se mogu voziti Williamovim Ducattijem i barem se praviti da su par kao i svaki drugi.

Nastavljaju se družiti sa svojim krugom prijatelja, iako pomno biranim i vrlo zatvorenim, u kojem su se svi obvezali na zavjet šutnje. Kada se nakon nekoliko godina vrate u London, u jednu od glamuroznih rezidencija, velški dani mira vjerojatno će im se činiti kao bajka. Život u londonskoj palači pruža sve samo ne privatnost.

Kada splasne početno oduševljenje, princeza i princ imaju novi zadatak. Ako zaista želi da sve bude besprijekorno, princeza treba ostati u drugom stanju dok je kraljica dovoljno vitalna da se slika s bebom u naručju. I da, bilo bi dobro da beba bude dječak.

Ako ne bude, trebat će čekati još koju godinu na novu prinovu. Iako se govori o promjeni zakona starog više od tri stoljeća prema kojem tron nasljeđuje isključivo muško dijete (osim u slučaju da nema muške djece u obitelji), malo je vjerojatno da takva promjena može nastupiti dovoljno brzo da bi prvorođena djevojčica princa i princeze od Walesa automatski postala kraljica. Iako je ideja u razmatranju, to i službeno mora predložiti parlament te dobiti zeleno svjetlo 15 zemalja Commonwealtha.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:04