OSTALA BEZ ČASTI

Uvrijeđena Nives: Osjećala sam se glupo poput idiota

PULA – Osjećala sam se povrijeđeno i uvrijeđeno, nakon što su mi uskratili nagradu Kiklop, za HIT godine, za moju knjigu Gola istina', koja je bila 2008.najprodavanija i najčitanija knjiga. Uvrijedile su me riječi direktorice Sajma Magdalene Vodopije, na televiziji, po kojima je ispalo da ja zaslužujem tu nagradu, ali zbog mog 'lika i djela' nisam je dostojna.

Bilo mi je grozno, jer sam ispala glupa, poput idiota, koji se unaprijed pohvalio nagradom, zbog čega su brojni zlobnici likovali. Nikada nisam imala ambiciju primiti neku nagradu, a to bi mi bilo prvo veliko priznanje u životu. Čak je i moj suprug (nogometaš Dino Drpić op.a.) živnuo i podržao me u poslovnom pogledu, zbog čega je bio na mene ponosan.

Inače, prije toga, nije uvijek odobravao moje poteze, pa i sama knjiga nije mu se sviđala, jer su neki dijelovi knjige inspirirane mojim životom. Kada je čuo da ću dobiti Kiklopa bio je najponosniji suprug - tako je Nives Zeljković Celzijus, iznosila svoju tužbu protiv Sajma knjige u Istri, na prvoj sudskoj raspravi, na pulskom Općinskom sudu u srijedu, pred sutkinjom Sonjom Bulić.

Tužitelje zastupa pulski odvjetnik Sređan Simić. Naime, ona i zagrebačka izdavačka kuća Premier media, potražuju od Sajma knjige i agencije Puls, 550 000 kuna, plus kamate od 5 posto, na ime troškova te narušenog ugleda i časti. Ona smatra da je primila nagradu Kiklop kako bi se još povećala prodaja njezine knjige, a zbog spomenutog skandala srbijanski izdavača Gole istine, nije odmah htio krenuti s dogovorenim projektom, zbog straha od financijskog rizika, no ipak je knjiga objavljena u Srbiji.

Među troškovima spominjala se i njezina elegantna haljina od 16 000 kuna, koju je radi uspomene otkupila od izdavača, s kojim je prebila troškove benzina, a nju odšteta ne zanima, jer ima dovoljno novca. Međutim, dio svoje odštete dat će u dobrotvorne svrhe.

Vedran Strukar, glavni urednik Gole istine i novinar Nove TV, vlasnik tvrtke Media agent, bio je najčešće spominjan kao glavni i odgovorni u tom projektu, a koji se često pozivao u komunikaciji s autoricom knjige i njezinim izdavačem, na navodne izjave direktorice Sajma Magdalene Vodopije.

Direktorica Premier Medije Sofija Bjedov, priznala je kako poslovanje njezine uspješne tvrtke nakon toga nije bilo dovedeno u pitanje, premda je zbog pionirskog izdavačkog pothvata priželjkivala i za njih to priznanje. Uvjerena je kako lijepa i kontroverzna Nives Celzijus nije dobila zasluženu nagradu jer ne pripada književnom miljeu te zbog predrasuda o njoj, ali je zadovoljna što je cijela hrvatska javnost, kako je rekla, stala u njezinu obranu.

Opovrgla je potraživanja 100 000 kuna na ime natječaja, reklamiranja te praćenja podataka, ustvrdivši kako im se bivša odvjetnica zanijela u zbrajanju visine odštete.

Slijedeća rasprava zakazana je za 22.listopada kada će biti saslušani Vedran Strukar, Magdalena Vodopija koja je u pratnji pulske odvjetnice Mirne Bokun Vlašić nazočila raspravi i direktor Pulsa Srđan Dimičić, a do tada sud će pribaviti dokumentaciju o rezultatima istraživanja o najprodavanijoj i najčitanijoj knjizi 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:15