VRHUNAC MASTERCHEFA

Večeras saznajemo imena finalista kojima predstoji krvava borba za 200.000 kuna

Pred natjecateljima je posljednji tjedan kulinarskih izazova, a 17. lipnja znat će se tko je hrvatski Masterchef

ZAGREB - Masterchef Hrvatska, kulinarski show dosad neviđene koncepcije na našim ekranima, koji je naoko sasvim obične zaljubljenike u kuhanje stavio pred njima nepoznate izazove kroz kakve prolaze profesionalni chefovi, večeras ulazi u veliku, višednevnu završnicu.

Nakon nekoliko tjedana bespoštedne “borbe” kuhačom, mikserima i noževima, gledatelji će večeras konačno doznati imena top-pet finalista pred kojima je najzahtjevniji tjedan u uvijek užurbanoj kuhinji hrvatskog Masterchefa. Nijanse između preostalih kandidata u njihovu snalaženju i talentu za pripremanje dobre hrane već su gotovo nezamjetne, no jedno od njih ipak će u posljednjem predfinalnom tjednu napustiti borbu za naslov pobjednika i vrijednu nagradu od 200.000 kuna.

Obrtnik Davor Šreng, menadžer Matija Nikolić, konobar Robert Predrag Žmire, student Šime Sušić, studentica Srđana Jevtić ili koktel majstor Vedran Beg? Njihova borba za ulazak u veliki finalni tjedan uslijedit će nakon posljednjeg Gastro duela, ujedno i posljednjeg natjecanja u “crvenim” i “plavim” grupama, koji će se održati u zagrebačkom hotelu Esplanade. Izlazak iz završnice natjecanja jednomu od njih presudit će ispadanje iz gubitničkog tima, koji dobije niže ocjene za banket, odnosno slijed od tri jela spremljenih za vodeće ljude tog luksuznog hotela.

Posljednju šansu za opstanak članovi gubitničkog tima pokušat će izboriti večeras pripremom replike jela člana žirija Mate Jankovića, a nakon što netko izgubi tu bitku pred pet finalista naći će se tjedan dosad najvećih kulinarskih izazova i iznenađenja.

Najzahtjevniji gosti

Natjecatelji zasigurno ni ne slute da će u velikom tjednu kuhati za možda “najzahtjevnije” goste, članove svojih obitelji, koje će nakon dugog boravka u Masterchef kući konačno sresti, no unatoč tome neće proći bez spremanja posebnog jela za sam žiri. Od utorka do petka show će napuštati po jedan kandidat, a velika završnica 17. lipnja, u kojoj će se odviti neobičan dvoboj posljednjih kandidata, napokon će donijeti i ime pobjednika prve sezone hrvatskog Masterchefa.

No, sami kandidati koji su dogurali do posljednjeg tjedna, kako to često u natjecateljskim showovima i biva, pomireni su s činjenicom da će samo jedno od njih ponijeti titulu i vrijednu nagradu, istovremeno zadovoljni visokim plasmanom. Dok tijekom pripremanja poslastica traje prava borba, oni su u slobodno vrijeme postali sve prisniji pa se i nakon završetka kulinarske avanture pred kamerama namjeravaju družiti.

- Razvila sam prijateljstvo s Anom, Robertom, Željanom, Vedranom i Šimom, razumijemo se i na profesionalnom planu, puno smo komunicirali i dobro se razumjeli, tako da vjerujem da ćemo ostati u kontaktu i nakon showa - kaže Srđana, jedina žena koja je preostala u natjecanju.

Srđanu već “krasi” titula najbolje prezenterice svog jela među kandidatima, a tijekom showa okušala se i kao vođa Crvenog tima. Dok zajedno sa svojim “protivnicima” iščekuje konačni rasplet događaja u Masterchef kuhinji, priznaje da je već sada bogatija za veliko iskustvo.

Loša u tehnikama

- Bila sam dosta loša u kuharskim tehnikama, one se uče i u kuhinjama i u školama, a s kreativnošću i urođenim smislom za estetiku ušla sam u Masterchef kuhinju. No, kako doći do toga, to sam upravo ovdje naučila - priča Srđana.

S njom se slaže i Vedran Beg, koji se tijekom showa najviše puta našao u izazovu s profesionalnim chefovima.

- Prije ovog iskustva bio sam tvrdoglav, radio sam onako kako sam ja htio, a sad sam naučio drugačiji pristup prema slaganju jela.

Mislim da sam se sa svakim novim tanjurom nadograđivao i sigurno ću i dalje tako dok god imam priliku učiti od profesionalaca, jer uvijek se ima nešto novo za naučiti. I kuhinja se razvija, nitko ne može reći da zna baš sve, čak je i Tom nešto naučio od mene - smatra Vedran, koji za Tomislava Gretića, Matu Jankovića i Radovana Marčića ima samo riječi hvale. - Mislim da je žiri objektivan i realan.

Oni kontinuirano prate naš rad. To znači ako su jednome nešto rekli, neće ponoviti to isto, naći će onda neku drugu zamjerku, a sve u cilju da taj bude još bolji - pojašnjava 40-godišnji konobar iz Koprivnice, koji je gledatelje osvojio već prvim pozitivnim kritikama od žirija i predanošću detaljima u svakoj svojoj pripremi.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:24