AUTOIMUNA BOLEST

VELIKI POVRATAK ANĐE MARIĆ ‘Sretna sam uz sina, a multiplu sklerozu pobijedit ću pjevanjem’

Nekadašnja frontmenica grupe Flare, koja se bori s teškom bolešću, nakon 15 godina stanke snimila je novi singl
Osijek, 151114.14. Portanova Fashion Incubator poznato kao najvece nacionalno natjecanje za mlade modne dizajnere a pet ovogodisnjih finalistanatjecu se za nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu za nastup na Cro A Porteru. Na fotografiji: Anda Maric.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elvedji / CROPIX

Nakon 15 godina pauze Anđa Marić se vraća na glazbenu scenu. Naime, danas će predstaviti svoj novi singl pod nazivom “Mala pauza”, koji je napravila s Mariom Luketom s kojim je surađivala i u grupi Flare.

- Kad me pitate o kojem se žanru radi, ovo je vrlo slično onome što smo radili u Flareu - pop-rock. To je moj izričaj na hrvatskom jeziku. Godinu dana smo pisali ovu pjesmu. Nije bilo lako. No, povratak u glazbu na neki me način liječi. Dijagnosticirana mi je multipla skleroza, bolest kod koje se javljaju problemi s motoričkim funkcijama, s izgovaranjem riječi, nevjerojatno brzo se umaram… Tako sam se i kod pjevanja umarala. Uložila sam mjesece vježbe i puno suza - otkriva nam pjevačica.

O Anđinu burnom privatnom životu puno se pisalo. Nakon razvoda i problema sa skrbništvom nad sinom Gašperom, dijagnosticirana joj je i autoimuna bolest, s kojom se svakodnevno bori. A pjevanje je njezina terapija. Zato i nema velika očekivanja od svog novog singla.

U glazbi je, kaže, uvijek radila ono što voli. Nije nikada podilazila publici ni trendovima.

- Važno je da se meni sviđa. Najprije smo htjeli napraviti pjesmu za sebe i staviti ju na You tube, no ipak ju izdajemo pod okriljem Croatia Recordsa. Uzbuđena sam - kaže. Otkriva da je puno siglova u pripremi i plan je izdavati po jedan svaka tri mjeseca. Anđa o svemu govori vrlo otvoreno i iskreno, pa tako i o tom teškom razdoblju svog života. Odlučila je pjevati samo pozitivne pjesme. Uvjerena je da su joj se one s crnim mislima na neki način i obistinile.

- Kada nešto ponavljamo i tu poruku šaljemo u svemir, to se nekako i dogodi. Vjerujem u to. Prije sam pjevala o rođenju smrti, o tome kako ljubav ne raste na grani... sada pjevam o lijepim stvarima. Moja bolest je retrogradna. Razvija se i napreduje. Kažu da to može biti jedino gore. No, sad sam dobro, dobro se osjećam - priča nam pjevačica. Kaže i kako je toj bolesti pristupila na svoj način. I zadovoljna je kako napreduje. Nekidan joj je liječnica rekla da je dobro to što radi i neka samo tako nastavi.

- Kako razvoj moje bolesti ovisi o stresu, glazba me na neki način njeguje i miluje iznutra. Godi mi. Imam osjećaj da činim nešto za sebe i za dušu. Ona me liječi i kao slušatelja i kao glazbenika - kaže. Priprema i novi dječji roman. Nakon “Afre”, koju je predstavila u lipnju ove godine, iduće, u proljeće, stiže nova knjiga. I tome se jako veseli.

Najprije je bila depresivna, jer postoje liječničke činjenice i istine. No, ona je odlučila napisati svoju životnu priču.

- Ljudi su preboljeli različite boleštine. Ja želim biti legenda u toj borbi s bolešću, da me zapamte kao nekoga tko se s time dobro nosio. Svatko od nas je jedinstven, osoba za sebe. Ne smiješ se prepustiti bolesti. U zdravom tijelu je zdrav duh i obrnuto. Moj recept za zdravlje su pozitivan stav i promjena prehrane - objašnjava.

Iskreno nam kaže i kako ju nitko nije naučio da voli sebe.

- Shvatila sam da čovjek mora biti nježan, dobar i brižan prema sebi, pa će takav biti i prema okolini, komentira. A nedavno je iz Slovenije dobila novu tužbu. Onu za otmicu sina. Toj se sudskoj trakavici ne nazire kraj. Nakon šest godina, Anđa je od kolovoza svakodnevno sa 11-godišnjim sinom. Preselili su se u Hrvatsku i on se dobro uklopio u školi.

- Jučer smo se baš svađali. Rekao mi je: mama, u svemu ti moram pomagati, kao da sam ti rob. Smijala sam se - priča nam. Ali, Anđa ne brani sinu da komunicira s tatom.

- Čuju se telefonom. I vidjeli su se prošli tjedan. Nadala sam se da će se stvari vratiti u normalu, no nisu. Ipak, poslat ću ga u Sloveniju na zimske praznike - kaže, svjesna da ga otac možda neće htjeti vratiti. - To je njegov otac, njegova obitelj, ne mogu to sinu oduzeti - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:45