PJEVAČU U ČAST

VIDEO: 20 GODINA NAKON SMRTI Kip uplakanog Kurta Cobaina postavljen u njegovom Aberdeenu

 Arhiva

Rođendan te ujedno i nedavno proglašeni dan pokojnog frontmena kultnog benda Nirvana Kurta Cobaina proslavljen je ovih dana u rodnom mu gradu Aberdeenu u državi Washington, a njemu u čast otkriven je kip koji prikazuje uplakanog pjevača kako svira gitaru.

Proslava je protekla u znaku svirke, a poseban gost bio je Cobainov učitelj gitare, piše "Uncut".

Kip Cobaina smješten je u aberdeenskom muzeju "Museum of History", a na proslavi ga je otkrio gradonačelnik Bill Simpson koji je tom prilikom pročitao proklamaciju u kojoj se navodi da se "stanovnici tog mjesta mogu ponositi ulogom koju je zajednica odigrala u životu Kurta Cobaina, te međunarodnim priznanjem koje je dobila zbog svoje povezanosti s Kurtom i njegovim umjetničkim postignućima".

Ironično, Cobain, koji bi, da je danas živ, imao 47 godina, jednom je prilikom izjavio da mu se njegov rodni grad nikada nije pretjerano sviđao, te ga opisao kao "Twin Peaks, samo bez uzbuđenja".

Iznervirani negativnim komentarima koje je Cobain izrekao o gradu, njegovi stanovnici su ga izbjegavali i zbog njegove ovisnosti o drogama.

Otkrivajući kip, gradonačelnik je rekao kako su to odavno trebali učiniti.

Kip je djelo lokalne umjetnice Randi Hubbard koja je rad na njemu započela prije dva desetljeća, a kada je napokon bio dovršen, stajao je u skladištu jer ga nijedan saziv gradskog poglavarstva nije želio prihvatiti.

Cobain koji je prije 20 godina počinio samoubojstvo u svojoj kući u Seattleu, zadnjih se godina života borio s ovisnošću o heroinu, bolestima i depresijom, slavom i slikom u javnosti, pritiskom medija na njega i njegovu ženu Courtney Love, a okolnosti njegove smrti postale su predmet fascinacija i rasprava.

Njegov dan godišnje će se obilježavati u Aberdeenu.

Nirvana će 10. travnja dobiti svoje mjesto u Kući slavnih rock 'n' rolla zajedno s grupom Kiss, Peterom Gabrielom, Hall and Oatsom, Catom Stevensom i Lindom Rondstadt.

Povodom svečanosti Nirvaninog ulaska u Kuću slavnih grad Hoquiam u američkoj saveznoj državi Washington proslavit će 10. travnja kao "Dan Nirvane". Iako Hoquiam nema veze s Nirvanom ili Cobainom, pokojni frontmen živio je jedno kraće vrijeme u tom gradu, udaljenom svega šest kilometara od rodnog mu Aberdeena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:27