KRŠI ISLAMSKI ZAKON

VIDEO: IZDALI FETVU ZA RUSSELLA CROWEA Slavni glumac svojim novim filmom naljutio muslimane

 Paramount Pictures

Russell Crowe u novom filmu 'Noah' odigrao je glavnu ulogu glumeći Nou, ali mnogi muslimani neće ga pogledati.

Naime, blockbuster vrijedan 75 milijuna funti uzburkao je svijet islama jer prema njihovom mišljenju pokazuje utjelovljenja Božjih poslanika što se protivi islamskom zakonu.

Noa se pojavljuje u svetim knjigama katolika i muslimana, točnije i u Bibliji i u Kur'anu.

Kako je u islamu zabranjeno prikazivati slike proroka u umjetnosti, izdana je fetva muslimanima da ne bi trebali gledati ovaj hollywoodski uradak Russella Crowea.

'Al-Azhar je prihvatio primjedbe da ovaj film krši islamsko učenje jer prikazuje proroka u fizičkom liku, a samim time provocira osjećaje vjernika što je u islamu zabranjeno i strogo je kršenje islamskog zakona', stoji u fetvi koja je donešena Al-Azharu u Kairu gdje je centar sunitskih muslimana.

Cenzori za Katar, Bahrain i Ujedinjene Arapske Emirate rekli su kako film ide protiv učenja islama pa je izdana fetva za muslimane protiv ovog uratka u tim i još nekolicini arapskih zemalja.

Valja istaknuti kako je fetva odgovor na postavljeno pitanje, davanje pravnog mišljenja o nekom slučaju ako njegovo riješenje nije definirano islamskim zakonima i definira se kao kao obavijest o Alahovoj volji.

Ovu odluku su donijeli sunitski muslimani, čije vjerovanje slijedi oko 90 posto svih muslimana, a temelji se na onome što je govorio i radio poslanik Muhamed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:50