HUMANITARNI CILJ

VIDEO: POTRESNE SCENE U SPOTU BAND AIDA Bob Geldof je zbog ovoga okupio najveće svjetske zvijezde

 Screenshot/YouTube

Idejni autor i začetnik originalnog Band Aida Bob Geldof izjavio je u ponedjeljak na BBC-ju da je potražnja za novom verzijom pjesme "Do They Know It's Christmas?" izvanredna.

Narudžbe su bile "manijakalne" rekao je Geldof na BBC-jevom četvrtom radijskom programu. Priznao je da je bio "malo nervozan" očekujući odgovor publike, ali sada kaže da stvari idu "izvanredno".

Deseci britanskih rock i pop zvijezda u subotu u studiju u Londonu snimili su pjesmu za pomoć Africi, točno trideset godina nakon originalnog Band Aida, ali ovaj put ne prikupljaju novac za gladne, nego za borbu protiv ebole.

Na početku spota, koji je snimljen za jednu noć, vide se scene žene oboljele od ebole koju, zbog nemoći, iznose iz doma. Potom pjesma počinje i u ostatku spota se izmjenjuju scene snimljene u glazbenom studiju.

Chris Martin, One Direction, Emeli Sande, Seal i Sinead O'Connor nalaze se među izvođačima. Tu je i Bono iz izvorne postave, koji je ponovo otpjevao istu dionicu, ali ovaj put s nešto drugačijim stihovima, koji su od referenci na glad prilagođeni novoj pošasti u Africi. Melodija je gotovo identična originalnoj "Do They Know It's Christmas?", a producirao ju je njezin suautor Midge Ure.

Geldofova inicijativa dobila je potporu vlade koja se odrekla poreza na dobit od nosača zvuka. "Svaki peni odlazi u borbu protiv ebole", rekao je ministar financija George Osbrone.

Pjesma se od ponedjeljka može 'downloadati' po cijeni od 99 penija (9,55 kuna). CD verzija će biti objavljena za tri tjedna i koštat će četiri funte (38,50 kuna). Geldof je obećao da će svaka "lipa" ići za borbu protiv ebole.

Originalna "Do They Know It's Christmas?", u čijem je snimanju sudjelovala tadašnja britanska glazbena krema, objavljena je 28. studenoga 1984. godine. U prvih tjedan dana singl je prodan u milijun, a do Božića u 3,7 milijuna primjeraka. Samo je od prodaje singla, koji je bio uvod u Live Aid godinu poslije, zarađeno osam milijuna funta (oko 77 milijuna kuna) za pomoć gladnima u Africi. U to doba bio je to najprodavaniji britanski singl u povijesti, a do danas je ostao na drugom mjestu, poslije Candle in the Wind Eltona Johna, objavljenog poslije pogibije princeze Diane 1997.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:14