UŽAS U AFRICI

VIDEO: PRINC HARRY OBJAVIO FOTKE NA KOJIMA PLAČE NAD UBIJENIM NOSOROGOM Hoćemo li sada zaboraviti kako je ubijao bizone?

Strastveni ljubitelj životinja, princ Harry, potpuno se slomio nad beživotnim tijelom nosoroga i njezinog dvogodišnjeg mladog, brutalno ubijenih u Nacionalnom parku Kruger.
 Instagram

31-godišnji član kraljevske obitelji ostao je šokiran i bez teksta, no uspio je izustiti da će krivolovci koji su mačetama napali ove zaštićene životinje biti uhvaćeni i kažnjeni.

Princ Harry je nedavno objavio privatne fotografije na Instagram profilu Kensington Palacea s puta u Južnoj Africi gdje je surađivao s veterinarima i pomagao im pri zaštiti slonova i nosoroga. Na jednoj fotografiji grli uspavanog slona, a na drugoj asistira pri uklanjanju roga s nosoroga. Naime, veterinari tako pokušavaju pomoći nosorozima jer njihovi rogovi na crnom tržištu dosežu nevjerojatno visoke cijene obzirom da se u narodnim medicinama nekih afričkih i azijskih zemalja smatraju ljekovitima.

Mrtva tijela nosoroga otkrivena su u ponedjeljak, no smatra se da su ondje ležala nekoliko dana prije nego su otkrivena, prenosi Daily Mail. ‘Radi se o bijelim nosorozima, majci i mladom, ubijenima prije četiri dana. Majka je vjerojatno prva bila ubijena. Mlado se uvijek vraća majci i vjerojatno su ga upucali kad je prišao njezinom tijelu', rekli su stručnjaci za krivolov koji su se ondje našli.

General Johan Jooste, koji je bio vodič princu Harryju, a ujedno je i zadužen za jedinicu koja se bori s krivolovcima na području nacionalnog parka, rekao je: ‘Princ je bio jako uzrujan i pričao je kako ima osjećaj da je sve ovo uzalud. No, ovaj put imamo konkretne dokaze - bocu vode, opuške cigarete i metak.’ Nadaju se pronaći DNK uzorke.

Princ Harry je osim u Južnoj Africi na projektima zaštite životinja i prirode radio i u Bocvani, Namibiji i Tanzaniji. No, u Nacionalni park Kruger vraćao se već nekoliko puta i pomagao rendžerima i ostalim stručnjacima.

Međutim, mnogi se pitaju ne radi li princ samo na imidžu jer ljubitelji životinja nisu zaboravili fotografije objavljene prošle godine, a koje prikazuju princa koji stoji nad ubijenim bizonom 2004. godine, i to također u Južnoj Africi. To mu teško mogu oprostiti, no Harry se branio da se nije radilo o ugroženoj životinji, a lov se odvijao u za to određeno vrijeme.









Više o pothvatima i radu princa Harryja možete pronaći na njegovoj službenoj stranici.

Statistike krivolova sve su gore

Ugrožene životinje ubijaju se uglavnom zbog dijelova tijela - kljova, kože ili kostiju - koji na crnom tržištu dosežu vrtoglave cijene. Slonovi, lavovi i zebre spadaju među ugrožene životinje, no nosorozi i planinske gorile smatraju se kritično ugroženima.

Gorile se love uglavnom zbog kože, odnosno krzna, a sve je veća potražnja prema bebama gorilama koje dosežu cijenu i do 40.000 dolara.

U Južnoj Africi najveća je populacija nosoroga na svijetu, no posljednjih je godina eskalirao krivolov i broj ubijenih jedinki raste iz mjeseca u mjesec, najviše zbog potražnje u Vijetnamu i Kini.

Primjerice, 2007. u Južnoj je Africi ubijeno 13 nosoroga dok je prošle godine ta brojka bila 1.215 jedinki. Samo u kolovozu ove godine ubijeno je 749 nosoroga. Ako se nastavi ovakav tempo, do 2018. godine smrti će brojkom prestići rođenja, a nosorog bi mogao izumrijeti u vrlo skoroj budućnosti.

U nekim kulturama vjeruju da rog ove životinje liječi sve - od glavobolje do karcinoma. S cijenom od 65.000 do 85.000 dolara po kilogramu vredniji je od zlata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:33