DOMAĆI MILIJARDER

VIDEO: TULUM NAJBOGATIJEG HRVATA Pogledajte kako je Davor Lukšić u Dubrovniku proslavio 30. rođendan

 Instagram

Davor Lukšić, voditelj hrvatskih poslova čileansko-hrvatske dinastije Lukšić i jedne od najbogatijih obitelji na svijetu, protekloga je vikenda u Dubrovniku proslavio svoj okrugli 30. rođendan, i to spektakularnom zabavom koja je potrajala nekoliko dana.

Tulum je počeo još u petak kada su na jug Hrvatske počeli pristizati brojni gosti, većina s druge strane planeta, iz Čilea. Za 50-ak svojih najbližih prijatelja i članova obitelji mladi je Lukšić rezervirao perjanice iz turističkog portfelja grupacije Lukšić - vile Šeherezadu i Agavu, ali i nekoliko stolova u VIP dijelu kluba Revelin. Prema fotografijama koje su osvanule na Instagramu, može se vidjeti da se mladi Lukšić ponajviše družio s curom s kojom je u vezi posljednje dvije godine - 27-godišnjom Talijankom Cristel Carrisi.

Glazba i volontiranje

Ni plavokosa Cristel nije anonimna cura iz susjedstva; ona je kći poznatog estradnog para koji čine Al Bano i Amerikanka Romina Power, slavnih ponajprije prema uspješnici sa San Rema “Felicita”. Mlada Cristel rođena je dok su još bili u braku, na sam Božić 1985. godine u mjestu Cellino San Marco. Kako sama piše na svojoj internetskoj stranici, kako je odrastala u obitelji glazbenika i umjetnika, djetinjstvo je provela putujući svijetom u autobusu koji je vozio njezine roditelje po turnejama. Od malih nogu bavi se glazbom, prvo je učila svirati klavir. Prve klasične kompozicije, pohvalila se, skladala je u nježnoj dobi od samo sedam godina (lošije od Mozarta, bolje od Beethovena). Kasnije je učila svirati bubnjeve i gitaru. Oduvijek je dvojezična, mama Amerikanka učila ju je je engleski, tata Talijan talijanski, a kasnije, tijekom školovanja u švicarskom internatu, svladala je i francuski te španjolski. Na cijenjenom milanskom sveučilištu Bocconi potom je upisala studij poslovne administracije, ali na njemu je izdržala samo nekoliko tjedana. Ljubav prema glazbi i umjetnosti bila je jača, tvrdi Cristel Chiara Carrisi.

“Smatram da je bilo koji oblik umjetnosti izraz ljubavi u svom najčišćem obliku. Odražava istinu o svijetu, bez inhibicija ili cenzure, i ne postoji ništa ljepše”, navela je u malenom autobiografskom tekstu.

Budući da ju je krstila Majka Tereza, Cristel se bavi volontiranjem. Ponajviše u bolnicama i sirotištima u Izraelu, kamo zbog filantropskih aktivnosti odlazi svakih nekoliko mjeseci. Dosad je izdala dva albuma - “I Promise” 2005. godine te “ll tempo, il nulla, l’amore ed io...” 2010. godine, a promovirajući potonji održala je niz koncerata u Rimu, Veroni i drugim talijanskim gradovima. Godine 2010. njezina glazbena suradnja s tatom objavljena je u Njemačkoj na albumu “The Great Italian Songbook”, pjevali su skladbu “Il Volo” koju je 1995. napisao Zucchero. Osim toga, gostovala je u mnogim televizijskim emisijama, primjerice Domenica In condotta koji vodi Paola Perego, potom Verissimo, Ciak... si canta! i tako dalje, ali istinskih 15 minuta slave imala je u drugoj sezoni reality showa “Farma”.

Luksuzni hoteli

Davor Lukšić Lederer, s druge strane, drži se podalje od medija i javnosti, baš kao i ostatak njegove obitelji. Prema Forbesovoj listi milijardera, obitelj Lukšić u Hrvatskoj ima poslove vrijedne 1,3 milijarde kuna, čime su drugi najbogatiji u zemlji, odmah iza Ivice Todorića. Međutim, na svjetskoj razini potomci Andronika Lukšića imaju imetak od čak 17,8 milijardi dolara i 35. su na popisu globalnih milijardera. U portfelju imaju rudnike, pivovare, medije, brodarsku tvrtku, tvornicu slatkiša, željezaru, banku. Poslovanje u Hrvatskoj - za koje se već legendarno ne oslanjaju na banke i kredite nego sve kupuju kešom - počeli su kupnjom Karlovačke pivovare. Nju su prodali Heinekenu, a prebacili su se na turizam. Krajem 90-ih kupili su porečku Plavu lagunu za 110 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a danas su vlasnici i Jadranskih luksuznih hotela, s ukupno 25 tisuća kreveta druge hrvatske turističke tvrtke po veličini. Za tu grupaciju prije dvije godine u gotovini su isplatili dotadašnjem vlasniku Goranu Štroku 14 milijuna eura te pokrili 120 milijuna eura dugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:40