GLUMAC RICHARD KIEL

VIDEO: UMRO JE LEGENDARNI JAWS Sjećate li se kultnog negativca s čeličnim ugrizom iz filmova o Jamesu Bondu?

Glumac Richard Kiel, koji je utjelovio ikonskog negativca "Zubu" u dva nastavka kultnog serijala o Jamesu Bondu, umro je u 75. godini života u Kaliforniji.

Američka filmska zvijezda visoka 217 centimetara pojavila se u nastavcima "Špijun koji me volio" iz 1977. i "Moonraker" iz 1979. gdje je najpoznatijeg špijuna na svijetu, agenta 007, glumio legendarni Roger Moore.

Kiel je preminuo u srijedu u bolnici u gradu Fresnu. Glasnogovornica bolnice potvrdila je smrt, ali ne i njezin uzrok.

Kiel je u nedjelju gostovao na BBC-jevom Radio 4, u programu nazvanom Ponovno sjedinjenje, uz Rogera Moorea i Bond djevojku Britt Ekland. Zajedno su se prisjetili nekih nezaboravnih scena sa snimanja filmskog klasika.

Kiel je tijekom gostovanja kazao da ga isprava nije privukla uloga smrtonosnog pomoćnika glavnog negativca koji ljude ubija čeličnim ugrizom.

- Neke stvari sam pokušao promijeniti. Kazao sam im da ako prihvatim ulogu, želim liku dati i neke ljudske karakteristike poput upornosti i frustriranosti - kazao je Kiel.

Iako je lik Zube u nastavku "Špijun koji me volio" trebao umrijeti na kraju filma, bio je toliko popularan kod obožavatelja da su morali izmijeniti kraj da bi se pojavio i u "Moonrakeru".

U originalnom scenariju pojeo me morski pas. Stoga su snimili alternativni kraj gdje iznenada izronim iz oceana - kazao je Kiel.

- To je bio jedan od najvećih trenutaka za mene, slušati kako publika navija za lik negativca kad shvate da ipak na kraju filma preživi - zaključio je Kiel u nedjelju na BBC-u.

Kiel je rođen u Detroitu i bolovao je od akromegalije, hormonalnog poremećaja koji je utjecao na njegovu tjelesnu visinu.

Na televiziji se prvi put pojavio 1959., u ulozi vanzemaljca Kanamita u Zoni Sumraka. Ostao je upamćen i po ulozi u komediji Happy Gilmore s Adamom Sandlerom iz 1996. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:24