'40 DANA ZA ŽIVOT'

VIDEO: 'ŽELIM SE RODITI, ŽELIM GOVORITI!' Nina Badrić i sestre Husar pjesmu protiv abortusa posvetile svakom začetom djetetu

Spot za pjesmu snimili su zajedno s popularnim bendom duhovne glazbe Emanuel
 Screenshot YouTube

Poznata imena hrvatske estrade Nina Badrić, sestre Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, Shorty, sestre Palić i Alan Hržica snimili su spot s jednim od popularnijih bendova duhovne glazbe Emanuel pod nazivom “Želim živjeti”, kojim se “zalažu za život svakog začetog djeteta”.

Pjesmu su darovali na raspolaganje inicijativi “40 dana za život”, koja već dvije godine u vrijeme korizme organizira molitvena bdjenja pred klinikama u kojima se obavljaju pobačaji i transparentima poput “Mama, želim k tebi” nastoje odvratiti žene od abortusa.

Spot, u kojem dominiraju snimke male djece uz podlogu poput “ja sam tvoja nerođena beba koja ti je poslana ravno s neba”, “spasi me, ne daj da boli me” i “čovjek sam, premlad da mi nebo bude dom”, objavljen je u vrijeme kad se u Hrvatskoj opet preispituje pravo žene na pobačaj, reaktivira se objava očitovanja Ustavnog suda o tom pitanju.

Prava žena

Na to se čeka već 24 godine, a pojedini predstavnici vladajućih stranaka izravno se protive pravu na prekid trudnoće.

- Već neko vrijeme u Hrvatskoj dolazi do retradicionalizacije i jačanja neokonzervativnih udruga bliskih crkvi koje dovode u pitanje prava žena vezanih uz seksualnost i reproduktivno zdravlje - od molitvi pred klinikama, velikog broja priziva savjesti liječnika zbog kojih pada dostupnost jedne zakonom zajamčene medicinske usluge, do preispitivanja zakonskih odredbi.

‘Nema tu politike’

To se događa, u to nema sumnje - kaže Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

- S grupom Emanuel surađujemo i prijatelji smo dugi niz godina, kada nam je Domagoj Pavin ponudio suradnju na pjesmi “Želim živjeti” Marija i ja rado smo se odazvale. Pjesma je stvarno lijepa, slavi život i šalje pozitivnu poruku - kaže pjevačica Ivana Husar. Navodi također da ova pjesma nema baš nikakve veze s politikom.

- Ne postoji ništa u pozadini našeg angažmana. Ovo nije nikakva kampanja za ukidanje prava na pobačaj, dodala je popularna pjevačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:41