STRAST ZA ŽIVOTOM

VRUĆI MEMOARI Joan Collins: 'Bježala sam od Warrena Beattyja jer me iscrpljivao seksom'

 Screenshot:Youtube

Memoari Joan Collins prava su radost. Ona je fantastična, indiskretna, ironična i iskrena, pomalo nepromišljena i posve autentična. Naslov knjige je odlično pogođe, “Passion For Life”. Indiskretni, sočni i pomalo blesavi njezinu nvouk njigu “Passion for Life”, strast za životom, prva stvar koju većina pomisli kad se spomene ime Joan Collins. Dopustila je britanskoj novini Daily Mail da objavi izvadak. Pa uživajmo:

“Nakon pet muževa, mislim da znam ponešto o braku. I možda će vas iznenaditi što još uvijek čvrsto vjerujem u tu instituciju. Ali nijedan par ne treba umišljati da će živjeti sretno do kraja života. Uvijek će biti svađa i samki, posebno ako ste dovoljno glupi da se vjenčate premladi. Ili jednostavno odaberete krivu osobu.

Ja sam, recimo, napravila par užasnih grešaka. Štoviše, tužna je istina da su većina mojih muževa ispali uvjerljivi lažovi.

Kad sad gledam, čini mi se da su me prva četvorica muževa prečesto ponižavala, kritizirala i vrijeđala. I iako je samo prvi bio fizički nasilan, riječi su boljele dulje od masnica.

Jesam li ja bila kriva što privlačim takav perverzan niz muškaraca? Ili sam samo loše bilara?

Veći dio mojih tinejdžerskih godina dečki ni muškarci nisu me zanimali. Nisam znala apsolutno ništa o njima i nikad nisam vidjela golog muškarca, niti na slici. Negdje u 17-oj sam, međutim, zaključila da je vrijeme da počnem oponašati svoje iskusnije kolegice iz glumačke škole u Londonu i to da “obavim” ono, ono što su one zvale vođenje ljubavi. Ali imala sam dva problema: nisam točno znala što moram “obaviti” i prvi muškarac u kojega sam se ozbiljno zaljubila bio je gay.

Malo nakon toga posrećilo mi se i dobila sam glavnu ulogu u britanskom filmu “I Believe In You” u kojemu je igrao i glumac Laurence Harvey. Za svoje 23 godine bio je neviđeno profinjen, nosio je odijela iz Savile Rowa, išao u najbolje restorane i klubove, pušio sa cigaršpicom. POčeli smo izlaziti i zaključila sam da ću definitivno “obaviti” s njim. Ali avaj, nije bilo suđeno. “Ali zašto?” ridala sam toga popodneva kad je odbio moje djetinjasto nabacivanje: “Ne, ti moraš čekati, ljubavi - još nisi spremna.” U 18-oj sam mislila da sam veće prilično spremna i to me vrijeđalo. Još me gore povrijedilo kad sam par dana kasnije došla na party kod glumice Hermione Baddeley. Nije se nimalo ustručavala dati svoje mišljenje na sav glas: “Ako je ovo nova Jean Simmons, kako mi je Larry rekao, Jean se nema zašto brinuti - niti izgledaš kao ona niti imaš njezin talent.” izletila sam van u suzama.

Larry je izjurio za mnom i priznao, na moj užas, da živi s tom starom podrtinom! bila sam toliko ponižena i zgađena da više nikad nisam ni pokušala “obaviti” s njima. Da me smiri, Larry me par večeri kasnije pratio u klub La Rue gdje su me upoznali s jednim od mojih idola, filmskom zvijezdom Maxwellom Reedom. U četvrtom osnovne zaklela sam se svojim prijateljicama da ću se jednoga dana udati za njega. Kakav oprez, odmah sam pristala i počela izlaziti sa tim 32-godišnjim Lothariom, koji je farbao kosu u crno i crtao obrve olovkom, glupo dopustivši da me deflorira već na prvom sastanku. Dobro, nisam baš dopustila. Tehnički, silovao me nakon što mi je dao“Mickey Finn” koktel s dosta droge, a rekao mi je da pijem običnu rum kolu. Čin, ako ga tako možemo nazvati, bio je užasan i ponižavajuć. Strgnuo je odjeću s mene dok sam bila u nesvijesti a poslije mi je gadno pozlilo. Kako bilo, budući da sam “obavila”, a to je tada uspijevalo malo kojoj pristojnoj djevojci, pokušala sam incident izbrisati iz sjećanja i početi zaista izlaziti s Maxwellom. O, bedastog li djeteta. Sa samo 18 godina imala sam pojma o svijetu koliko danas imaju 11-godišnjaci.

Bila sam toliko glupa da mi je laskalo što me Max prosi, čak sam se svojoj školskoj prijateljici Beryl hvalila: “REkla sam ti da ću se udati za njega!” Seks nam je, moram priznati, bio grozan. Ali kako me je mamica naučila da se žena to jednostavno mora prihvatiti, stisnula sam zube, mislila na Englesku i gledala televiziju. Srećom, televizor je bio točno na dnu sofe. Kako se približavalo naše vjenčanje, bilo mi je sve jasnije da se zapravo ne želim udati za Maxa. Ali moji roditelji nisu htjeli ni čuti da nevjenčana živim z snjim “Što će ljudi reći?” cičali ja moja užasnuta majka.

“Nikad se više neću moći pojaviti na West Endu!” rekao je tatica, agent u showbiznisu. I tako, da ih smirim, udala sam se na svoj 19. rođendan. To je od početka bila katastrofa. Max nije podnosio da dobiva dobre kritike, jednom se durio tri dana, nije htio razgovarati sa mnom. Ako bi bilo koji muškarac samo bacio pogled na mene na ulici, prijetio je da će “mi izrezati to lijepo lišce pa me više nitko nikada neće pogledati.” Posljednji čin našeg ridikuloznog braka počeo je neki tamnoputi istočnjak koji me opsjedao u nekom noćnom klubu ponudio mome mužu 10.000 funta da ga pusti da spava sa mnom. Max se htio dogovoriti. “Pustit će me i da gledam” siktao je dok mi se arapski šeik lascivno cerio “ A s tih deset somova možemo u Hollywood, dušo, kupit ćemo novi auto, bit će super!”

Briznula sam u plač i istrčala iz kluba, trčala sam sve do stana mojih roditelja u Harley STreetu. Srećom, brzo nakon toga ponudili su mi ugovor u Hollywoodu i morala sam preseliti u Los Angeles. Ali morala sam tri godine čekati na razvod. KOštao me 10.000 funta, bogatstvo za 1956. i morala sam tražiti avans od 20th Century Foxa. Sud sam prepustila svojoj sestri Jackie siromšanijoj, mudrijoj i sve nepovjerljivijoj prema muškarcima. Bio je to razvod broj jedan.

Nije da mi je falilo muškog društva. Zapravo, toliko sam partijala da kad sam iseljavala iz stana koji sam iznajmila, pećnica još bila neraspakirana, u celofanu.

Nikako me nije zanimala ponovna udaja. Nakon nesretnih veza s dva zloglasna playboya, Arthurom Loewom Jr. sinom osnivača MGM-a i Nickyjem Hiltonom, nasljednikom hotelskog lanca, odlučila sam na neko vrijeme dići ruke od muškaraca. Onda sam otišla na Karibe snimati film “Sunčani otok” i upoznala fantastičnog Harryja Belafontea. Imao je 31 godinu, visok metar osamdeset pet, čokoladne smeđe oči koje su me topile, snažan nos i gustu crnu kosu. Njegovu seksualnu kemiju naglašavale su uske hlače, otkopčana košulja otkrivala je kožu kao karamel. Iako nismo imali zajedničkih scena, cijela britanska ekipa me nesmiljeno zafrkavala kad su vidjeli koliko često mi Belafonte, tada oženjen, dobacuje znakovite poglede. “Pričaju da mu je ambicija voditi ljubav sa što više lijepih žena, pazi se, ti si slijedeća” zezao me kamerkman Nick Roeg koji će kasnije postati ugledan redatelj. “Nema šanse” odgovarala sam i to sam i mislila. Krajem pedesetih, o bilo kakvoj vezi s crncem nije se moglo ni diskutirati. Ali jedne noći u Grendi, Belafonte me poveo u šetnju plažom, na mjesečini. Njegov hrapavi glas krio je zabranjeno obećanje. “Pa, Miss Collins” rekao je “Ja sutra odlazim ali u travnju sam u Coconut Groveu (slavni klub u Los Angelesu), hoćete li doći?” “O, da” rekla sam. I došla sam.

U Coconut Groveu gledala sam Belafontea kako izvodi calypso i jazz, bila sam hipnotizirana, ubrzo smo počeli vezu, daleko od znatiželjnih pogleda, u mom malom stanu. ali nakon nekoliko uzbudljivih susreta znali smo da moramo ohladiti. On se vratio ženi a ja sam nastavila dalje. Nažalost, prema idućem oženjenom muškarcu.

Naravno, govorila sam si da oženjeni ne dolaze u obzir. Ali George Englund, 32-godišnji producent u MGM-u, iznenada se pojavio predamnom. I prije nego sam stigla stati i razmisliti, počeli smo žestoku vezu od godinu i pol. O, užasi zaljubljivanja u oženjene! Iako se zaklinjao da će se razvesti od supruge Cloris, bi je to samo način da me drži na udici. Onda je jednoga popodneva, bili smo skupa već par mjeseci, na moja vrata pokucala Cloris, vrišteći: “Je li George unutra? Znam da je unutra- neka izvoli doći,da ga vidim.!” Postavila sam Georgeu pitanje od 64.000 dolara: “Spavaš li još s Cloris?” Zakleo se na živote svoje troje djece da ne spava. Rekao je da spava u svom uredu, što ja jednostavno nisam vjerovala.

Tako sam jedne večeri vozila kraj njegove kuće i vidjela Georgea i njegovu ženu u krevetu, spremali su se na spavanje. Bila sam tako šokiran ada sam idućeg jutra odmarširala u MGM, projurila kraj uspaničenih tajnica i uletjela mu u ured. Strašno smo se posvađali i knačno je priznao da ne samo da spava s Cloris, nego je ona opet trudna “Ali samo smo jednom” cmizdrio je.

“Je, baš ti vjerujem!” vikala sam a onda bijesna odjurila kući. Ali George je brzo obećao da će se ovoga puta definitivno razvesti i naša se bijedna romansa vukla dalje, u još nekoliko mjeseci jada i prekršenih obećanja.

Sudbina je učinila svoje jedne večeri u restoranu. NIsam mogla ne primijetiti mladića koji je večerao sa Jane Fonda i još jednim parom, zurio je u mene. “To je Warren Beatty ” rekli su mi “On je brat od Shirley MacLaine, ali nije baš puno postigao.” Pogledala sam u Warrena, on se smiješio i dizao čašu. “Drsko” rekla sam svojm prijateljima “Ali dosta je zgodan.”

Warren me nazavao idućeg tjedna. Bila sam iznenađena da je uspio nabaviti moj broj, ali ako u Hollywoodu nešto jako želiš, obično ćeš to i dobiti. Zapravo, uskoro ću shvatiti da mladi gospodin Beatty gotovo uvijek dobije što želi. U tom trenutku to sam bila ja i pristala sam izaći s njim. Zašto ne? Nisam bila Georgeovo vlasništvo, iako je on mislio da jesam. Warren je imao 22 godine i luđačke ambicije. Bio je zgodan ali, kako mi je govorio, bilo je i ljepših i mlađih od njega, pa je ljudima govorio da ima 20 godina. Meni su u mojoj 26 godini njegove dječačke fore bile strašno drage. Ubrzo se uselio kod mene, nakon što sam prošla Georgeovo preklinjanje da se nađemo i “izgladimo stvari”. Mora priznati da sam skoro popustila, ali bila sam odlučila da neću i znala sam da moram pobjeći iz Georgeova toksičnog začaranog kruga. Teška sam se srca oprostila od svog oženjenog ljubavnika. Nisam bila nešto ludo zaljubljena u Warrena ali dobro smo se slagali iako je on trebao seks više puta dnevno i to me često iscrpljivalo. Moja prijateljica Joanne Woodward koja je već bila udana za Paula Newmana, šokirala se kad sam rekla da trebam odmor jer me stalna ševa iscpljuje. “Da nisi!” upozorila me “Ako si u vezi s 22-godišnjakom takvog libida, moraš mu dati. Inače će odmah tražiti druge.”

I tako smo se nastavili igrati sretnih obitelji i Warren me ubrzo zaprosio, golemim zlatni prstenom optočenim biserima. Tada smo već živjeli u stanu Paula Newmana u New Yorku, gdje je Warren konačno počeo snimati svoj prvi film, “Sjaj u travi” s mojom prijateljicom natalie Wood, udanom za Roberta Wagnera. Nažalost, ja sam morala u Rim snimati epski film “Estera i kralj”. “Ja ne bih da me ostavljaš, leptiriću” rekao je tužno Warren. Kad je počelo 10-tjedno snimanje bombardirao me telegramima, pozivima, pismima, govori mi je koliko mu nedostajem.

I sumnjao je da imam ljubavnika, što definitivno nije bilo istina. Uživala sam odmarajući se od ljubavi! Ali Warren je bio vrlo uvjerljiv i tri sam puta letjela natrag da se vidimo. Kad sam treći put došla, odlučili smo se vjenčati iduće godine i počela sam dizajnirati svoju vjenčanicu. Novine su od naših zaruka napravile veliku buku i sve me to počelo uzbuđivati. Naravno, isprva nisam obraćala pažnju na tračeve o pupajućoj romansi između Warrena i Natalie. To je smiješno, pa stalno me zvao! Nisam uzela u obzir činjenicu da je Warren stalno bio na telefonu sa svima koje je poznavao. Kad sam se vratila iz Rima, “Sjaj u travi” postao je strašan hit. Moj zaručnik bacio se na “Rimsko proljeće gospođice Stone” s fragilnom 45godišnjom Vivien Leigh i ubrzo su počeli tračevi i o njima.

U godinu i pol koliko smo bili skupa, ja sam od anonimke postala nova velika zvijezda. Fizički, on se totalno promijenio: pjegavi, zrikavi mladac postao je profinjeni žigolo talijanske škole, crnokos, preplanuo, u fantastičnoj odjeći, s fantastičnom frizurom. Ne samo da je izgledao veličanstveno, već je znao kako zasipati tim svojim napadnim seksipilom. Na njeovo očigledno oduševljenje, počeo je obarati žene s nogu a to baš nije pomagalo našoj vezi.

Kad ga je princeza Margaret upoznala na nekom partyju u Hollywoodu, čak su se i njoj oči zaiskrile. Uvijek je voljela vidjeti zgodno lice i ubrzo se zadubila u živahan razgovor s Warrenom. Tko bi znao što je poslije bilo? Uostalom, i prije nego su se upoznali Warren mi je pričao da se divi njezinim prekrasnim plavm očima i živahnojo osobnosti.

U Los Angelesu, gdje smo živjeli u mom stanu, Warren i ja počeli smo se užasno svađati - jednom smo se posvađali oko režija jer je tvrdio da si ih ne može priuštiti. Kap koja je prelila čašu bilo je kad su moja majka i 15godišnji brat Bill došli na tjedan dana, a Warren im je glatko rekao da mu se ne sviđa što su s nama. “Ovo je moja kuća” vikala sam “To je moja obitelj”. Na što bi se on nadurio i odlazio na duge samotne vožnje. Ali možda nije dugo bio sam, jer su se ubrzo opet pojavili tračevi o njegovoj aferi s Natalie Wood. BIlo mi je dosta. Kad su mi ponudili glavnu ulogu u “Putu za Hong Kong” koji se trebao snimati u Engleskoj, Warren me pokušao odgovoriti. Scenarij je sranje, rekao je. “Zašto bi to radila?” “Da se maknem od tebe” odgovorila sam. Bio je to tužan kraj, ali znala sam da je naša veza nakon dvije godine jednostavno gotova. Brak s Warrenom ne bi se održao jer je on previše volio dame.

Kako sam samo bila u pravu. Na kraju, na osvajačku je listu upisao i Natalie Wood i Julie Christie, Leslie Caron, Diane Keaton i Goldie Hawn - kao da je sastavljao listu Tko je tko među kraljicama glamura 60ih i 70ih. Može se reći da je posta legenda, ali postao je i sprdnja. Kako bilo, često su ga zvali hodajući falus. Za mene, Warren Beatty je bio samo rebound. Iako sam bila mlada, stvarno sam trebala biti pametnija. Posljednji put smo se sreli na nekoj premijeri u Hollywoodu. Sav šarmantan, mojemu je mužu Percyju rekao: “Još volim ovu ženu” “Hvala da si me obavijestio” rekao je Percy, šaljivo ga izazivajući na borbu.

Nema šanse, naravno, Warren je sada sretno oženjen za Annette Benning, ljubimo se i grlimo kad god naletimo jedno na drugo i ja se bunim kako se moramo naći na večeri. Ali znate kako kažu u Hollywoodu, talk is cheap, sumnjam da će se to ikad dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:56