ISPOVIJEST SENKE TURINE

ŽIVOT NAKON SMRTI SUPRUGA ‘Nisam prebrodila Ivanov odlazak, ali spasila su me naša divna djeca’

Senka Turina, supruga preminulog nogometnog reprezentativca, prvi put progovara o životu bez svoje životne ljubavi i o njihovo troje djece
 Ronald Goršić/CROPIX

Dobrog Ivana više nema, a sjetim ga se svakog dana, toliko toga ima što bih s njime podijelio i prokomentirao, riječi su koje je prošlog tjedna na groblju Miroševac, na otkrivanju biste Ivana Turine, izrekao Jerko Leko, njegov najbolji prijatelj.

Prije godinu dana bivši reprezentativac i vratar Dinama preminuo je u snu od zatajenja srca. Imao je trideset tri godine, igrao je u tom trenutku za stockholmski AIK. Vijest o njegovoj smrti bila je šokirala čitav nogometni svijet. Na tužnu obljetnicu na njegov grob vijence su položile delegacije Dinama i AIK-a, posljednjeg kluba za koji je Turina branio.

U nogometnom klubu Dinamu podsjetili su javnost da je Turina zbog svog pristupa i karaktera bio miljenik zagrebačke publike, čovjek velikog srca i posebnog odnosa s navijačima.

Njegov posljednji klub AIK na svojim je stranicama objavio: "Ivane, hvala na svemu". Među mnoštvom Turininih prijatelja i nogometnog svijeta na Miroševcu prošli tjedan bila je jedna mlada i lijepa žena, beskrajne tuge u sebi, supruga preminulog golmana Senka Turina.

Topao otac i suprug

Ivan Turina sa Senkom je imao dvije djevojčice, blizanke, a u trenutku njegove smrti ona je bila trudna s trećim djetetom. Mali Bruno rodio se tri i pol mjeseca nakon smrti oca.

Senka Turina, koja danas u Zagrebu odgaja troje djece, nerado se odlučuje na javne nastupe, međutim ovom prilikom podijelila je s nama malu ispovijest o svome pokojnom suprugu koji nije bio samo veliki igrač, već i topao otac i muž.

- Ivan je bio je čovjek kojega su svi obožavali, kojemu ništa nije bilo teško napraviti za nekoga, koji je sve radio za svoju obitelj i djecu, koji se veselio sitnicama, koji je jednostavno obožavao život... Teško je bilo koju osobu opisati riječima a kamoli njega. Neka ga svatko pamti na svoj način, a oni koji su se samo jednom susreli s njim znaju o čemu pričam - rekla je gospođa Senka kada smo je na početku upitali po čemu bi najviše htjela da ljudi pamte Ivana Turinu.

Tuga koju je život donio mladoj ženi i njezinoj djeci nešto je na što čovjek zastane, ostajući bez riječi da je se opiše. Za koje ljude ili koje događaje Senka Turina danas može reći da su joj najviše pomogli da prebrodi izuzetno teško razdoblje od godinu dana?

- Ne mogu uopće reći da sam prebrodila ovo razdoblje zato što samo mi, najbliži, svaki trenutak osjećamo da njega nema, a najviše će to kroz život osjetiti naša djeca...

Obitelj mi je u svemu tome najveća podrška, kao i pojedini prijatelji - govori Senka Turina kojoj je majčinstvo, naravno, ono što je danas najviše ispunjava te joj daje podstreka da ide dalje, da ne posustane.

- Djeca su mi sve. Znam da to svaki roditelj misli za svoje dijete, ali oni su sve troje toliko posebni, veseli, pogotovo Bruno u kojem potpuno vidim Ivana. Bruna i blizanke Tiju i Taru ne odgajam sama, moja mama je s nama dvadeset četiri sata dnevno i to mi znači sve.

Ponašanje AIK-a

Snage i hrabrosti treba za jedno dijete, a kamoli za njih troje tako malih. Cure još ni ne idu u vrtić, na jesen će krenuti. A Bruno je anđeo... - govori mama Senka.

Senka Turina svojedobno je izrazila nezadovoljstvo prema tome kako se AIK u prvi mah ponio kad joj je bilo najteže.

Dva mjeseca nakon dirljivog oproštaja navijača AIK-a od Ivana Turine, na prijateljskoj utakmici AIK-a i Dinama na Friends Areni u Stockholmu, iz Švedske je obitelji Turina stigao račun da plate koreografiju navijača i troškove Dinama, unatoč tome što je AIK bio obećao platiti sve izdatke.

Obitelj je bila krajnje potresena kad su ustanovili i to da će im umjesto obećanog ukupnog prihoda s utakmice biti uplaćeno tek nešto više od 40 posto...

Profesionalni planovi

Nakon brojnih napisa švedskih i hrvatskih medija AIK je izdao priopćenje da će obitelj Turina dobiti novac u cijelosti, odnosno da je njihov cilj od prvog dana podržati obitelj i financijski joj pomoć.

Odnos AIK-a prema obitelji Turina ipak se, na sreću, u međuvremnu promijenio.

- Kad podvučem crtu, AIK nam je puno financijski pomogao i hvala im na tome. Ivana su jako cijenili i klub i navijači u Stockholmu. I dalje se brinu za nas, došli su u Zagreb za godišnjicu tako da im opraštam taj “nesporazum” - reći će danas Senka Turina.

Mlada mama ima danas neke planove za svoju profesionalnu budućnost. Po struci je odgajatelj i voljela bi jednog dana, kada joj djeca malo poodrastu, imati svoj privatni vrtić.

U međuvremenu, u svojoj svakodnevnici, udovica velikog igrača uspjela je pronaći zanimaciju koja joj omogućuje da se povremeno kratko posveti sebi, da se malo relaksira.

- Idem u teretanu, i to tek navečer kad djeca zaspu, tako da mi je to trenutno jedina razbibriga, kao i povremeno druženje s dragim ljudima... - kaže Senka, mlada žena koja zaslužuje enormno divljenje na hrabrosti i snazi s kojom se nosi s tragedijom koju je doživjela.

Ivan Turina prije seniorske reprezentativne bio je član svih mladih selekcija Hrvatske, za Dinamo je počeo igrati 2000. godine.

Bio je, prema svjedočenju svojih kolega i prijatelja, doista poseban čovjek i sportaš.

Jerko Leko, s kojim je zajedno kretao u ozbiljan nogomet, praktički zajedno rastao, lani je rekao da je teško bilo upoznati boljeg i dobroćudnijeg čovjeka od Turine. Jerko i Ivan maštali su da im djeca zajedno odrastaju, planirali zajednička ljetovanja, obiteljska druženja...

Dvije tisuće Zagrepčana

Njegova majka Ana, nakon tragične smrti svoga sina, izjavila je da Ivan bio vrlo osjećajna osoba, uvijek spremna pomoći drugima.

“Ne govorim samo zato što je moj sin, ali bio je vrlo poseban. Nije čudo da su se mladi igrači ugledali na njega i voljeli ga. Uvijek je želio pomoći, neovisno o kome je riječ. Uz to, bio je jako uporan, kad bi si nešto zacrtao, on je to morao i ostvariti”, rekla je Ana Turina švedskim novinarima.

Njezin zadnji kontakt sa sinom bio je lani, na Praznik rada.

Dopisivali su se preko SMS-a i zadnje što mu je napisala bilo je “Laku noć, čuvaj se sine”.

Na pogrebu Ivana Turine prije godinu dana bilo je dvije tisuće Zagrepčana i gostiju iz Švedske. Bio je to, netko je tada rekao, rastanak kojeg nije trebalo biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:50