AVATAR

Zoe obožava glumiti žene sa stavom

Tko je neustrašiva ratnica Neytiri u ‘Avataru’ Jamesa Camerona. Na'avi princeza je zapravo egzotična Portorikanka iz Queensa koju redatelji spektakala sve više traže

Zoe Saldana nije ratnica, definitnivno nije plava i nije niti blizu tri metra visoka. No, ona je sve to i više u filmskom hitu Jamesa Camerona “Avatar”. Iako je već glumila u filmovima s ogromnim budžetima, kao u prvom nastavku trilogije "Pirati s Kariba" i filmskom SF-u "Star Trek", ovo je prvi puta da svoj glas posuđuje jednom kompjutorski animiranom liku. U Avataru Zoe, naime, glumi Neytiri, neustrašivu ratnicu koja pod svoje uzima bivšeg marinca Jakea Sullyja (Sam Worthington) i uči ga vještinama svog naroda Na'avi koji žive na planetu Pandora.

Lijepa glumica priznaje kako se odmah zaljubila u priču, a tehnologija je samo pojačala njenu glumu.

Egzotična balerina

- Vizualno će vam ovaj film oduzeti dah. No, James Cameron je poznat i po tome što je vrlo vješt pripovjedač, što se vidi i u Avataru. Od likova, do zapleta preko ljubavne priče mislim da će film na svakoga morati ostaviti utisak i da će mnogi u kinu vaditi maramice - kaže ova glumica, koja iako joj je samo 31 godina, iza sebe ima respektabilnu karijeru.

Svoj egzotičan izgled može zahvaliliti ocu koji je iz Dominikanske Republike i majci Portorikanki, koji su željeli da njihova kći postane balerina. No, nakon što su je uočili na jednoj baletnoj predstavi u New Yorku, 2000. godine njena karijera krenula je munjevito prema gore. Prvo je glumila glavnu ulogu, onu balerine u filmu "Center Stage", potom su slijedile serija "Law&Order", film "Crossroads" s Britney Spears, Drama "Drumline" i potom uloga gusarice Anamarije u filmu "Pirati s Kariba - prokletstvo crnog bisera". Nakon toga utjelovila je i Uhuru u "Star Treku" i za to pokupila brojne nagrade. Kaže kako je istog trena ponovno spremna odglumiti princezu naroda Na'avi. Najčudnije joj je međutim u “Avataru” bilo govoriti engleski s Na'avi naglaskom.

Važna je i gluma

- Imam jako tvrd naglasak, svi odmah mogu prepoznati da dolazim iz njujorškog Queensa i bio mi je velik izazov govoriti kao princeza izmišljenog naroda - priznala je Zoe. “Avatar” je pogledala već nekoliko puta i nikako ga se ne može zasititi.

Baš kao ni gledatelji, koji su pohrlili u kinodvorane i do sada, samo u SAD, filmu donijeli zaradu od 512 milijuna dolara. Uz to, film je zaradio dva Zlatna globusa i čini se da će postati film s najvećom zaradom u povijesti. Redatelj James Cameron već je u deliriju, jedino mu smeta kad netko njegov film nazove - animiranim. Navodno je poludio kad je Meryl Streep na dodjeli nagrada Zlatni globus usporedila “Avatar” sa svojom ulogom u animiranom filmu Wesa Andersona "The Fantastic Mr. Fox". Cameron je iza kulisa tada rekao - pa ona je samo posudila glas na dan ili dva.

Kako bi dokazao o čemu priča i da su u njegovom filmu jednako važni gluma i kompjutorska animacija, prikazao je što su sve morali napraviti kako bi vjerno dočarali likove koje glume Sam Worthington, Zoe Saldana i Sigourney Weaver. Možda neće biti dovoljno da osvoji Oscara, ali će mu vjerojatno donijeti više poštovanja u Hollywoodu.





James Cameron

Njegove su ‘cure’ i vrlo moćne i mudre

Kao Neytiri, Na'avi ratnica koja se zaljubi u paraplegičara i bivšeg marinca Jakea Sullyja u “Avataru”, Zoe Saldana je posljednja u nizu glumica u filmovima Jamesa Camerona koje se preobražavaju u snažne heroine. Iako je “Avatar” probio neke do sada poznate granice po pitanju vizualnih efekata, njegov redatelj je ponovo uspio stvoriti još jedan jak ženski lik.

Neytiri je samo je posljednja u nizu briljantnih žena Cameronovih filmova. Evo nekih od njenih prethodnica:

ELLEN RIPLEY

Iako je nije stvorio, redatelj Cameron je lansirao lik Ellen Ripley, koju je glumila Sigourney Weaver, u sasvim drugu dimenziju u filmu "Aliens", akcijskom nastavku klaustrofobičnog trilera Ridleya Scotta “Alien”. Ripley je od žene koja je preživjela napad izvanzemaljaca postala fantastična ratnica i zaštitnica kad smrtonosna čudovišta još jednom krenu u napad. Kad se Ripley vrati na LV-426, uz nju su punokrvni i savršeno istrenirani marinci, ali upravo ona uspijeva sve preživjeti.

SARAH CONNOR

Preobrazba glavne ženske junaknje u "Terminatoru" Sarah Connor koju glumi Linda Hamilton slijedi sličan put kao i ona Ellen Ripley - od naivne žene do vojnikinje spremne na sve izazove. Usprkos njenoj smrtonosnoj preciznosti sa svim mogućim oružjem, najopasnija vještina Sarah Connor je njen majčinski instinkt. Ona će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svog sina zbog budućnosti ljudskog roda.

LINDSEY BRIGMAN

Iako bi neki mogli pomisliti kako se uloga Mary Elizabeth Mastrantonio kao doktorice Lindsey Brigman u filmu "Bezdan" ne može mjeriti s ostalim Cameronovim ženskim likovima uvijek spremnim na akciju, ona svojim intelektom nadoknađuje mišiće Linde Hamilton. Ne zaboravimo hrabar potez doktorice Brigman koja je dala jedino ronilačko odijelo svom bivžem mužu i dopustila si da se utopi, a sve zbog svojih slutnji kako može biti vraćena u život jednom kad se nađe izvan vode. Njen rizičan potez na kraju se pokaže kao ingeniozno razmišljanje, a scenu iz filma neki filmski kritičari nazivaju najboljom Cameronovom svih vremena.

HELEN TASKER

Nije lako biti udana za tajnog agenta, osobito ako nisi ni svjestan što ti muž zapravo radi. No, kad domaćica Helen Tasker, koju glumi Jamie Lee Curtis, bude prisiljena reagirati pokaže izniman špijunski talent koji iznenadi i njenog supruga - tajnog agenta, odnosno Arnolda Schwarzeneggera.

Jamie Lee je odigrala odličnu ulogu zanemarene supruge koja se u Cameronovom filmu "Istinite laži" pretvara u prvoklasnu špijunku i ravnopravnu partnericu svom suprugu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:13