KARIJERA PREKO BARE

Zrinka Cvitešić: Dobila sam ulogu života s Denzelom Washingtonom, ali sam je zbog vize morala propustiti

Ovoga ljeta snimila je njemački film u kojem glumi Srpkinju, udovicu s dvoje djece. Radnja je smještena na Kosovo 1999., a prikazuje napete odnose Srba i Albanaca
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Malo je hrvatskih glumica koje su dospjele do svjetske filmske meke. Još je manje onih koje su tamo uspjele. Zrinka Cvitešić, naša trenutačno najtraženija i najplaćenija glumica, na dobrom je putu da ostvari san svakoga glumca, onaj holivudski. Nominacija za europskog Oscara, nagrada Shooting stars na njemačkom filmskom festivalu u Berlinu i nagrada njujorškog Hampton festivala prošle godine donijele su joj predstavljanje na američkom i europskom tlu.

Agenti i menadžeri

Kocke su bačene, angažirani su londonski i njujorški agent i menadžer, a što je Zrinka odigrala? Što se kuha u profesionalnom životu hrvatske glumice koja je zaslužila takvu, do sada neviđenu inozemnu pažnju i zanimanje? Za početak, ekskluzivno otkrivamo da Zrinka ljeto nije provela dokono brčkajući noge u plićaku, nego je u Beogradu snimala dugometražni njemački film redateljice Michaele Kezele. Spomenuta je prošle godine svojim kratkim filmom zaslužila nominaciju za Oscar. Ovih dana Zrinka je odradila i snimanje filma “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta, gdje se uz Renea Bitorajca pojavljuje u sporednoj ulozi, a 14. listopada gledat ćemo je u premijernoj izvedbi Tolstojeve drame “Rat i mir”.

Ovaj kazališni komad na daskama HNK u Zagrebu, Zrinkinoj matičnoj kući, postavlja Tomaž Pandur. Utjelovit će čuveni ženski lik Nataše Rostove, koju je svojedobobno na filmskom platnu odigrala i velika Audrey Hepburn. Nevjerojatnu sličnost Zrinke i slavne američke glumice zamijetili su mnogi, pa su je inozemni mediji već prozvali hrvatskom Audrey Hepburn.

Prije detalja o aktualnim filmskim i kazališnim projektima, zanimalo nas je kako sada, nakon svojevrsnog proboja na europsku i američku filmsku scenu, izgleda njezin glumački ritam, kakve ponude dobija, je li se susrela s nekim važnim i velikim glumačkim i redateljskim imenima...

- Otada sam odradila dvadesetak ozbiljnih audicija, što za visokobudžetne holivudske filmove, što za filmove nezavisnih kuća ili televizijske serije. Uglavnom su to bile glave uloge, mislim da su tek tri bile sporedne - kaže Zrinka, čiji engleski agent zastupa i slavne Emmu Thompson i Tildu Swinton. Priznaje da je napravila neke početničke greške, primjerice odbila je neke serije koje su se pokazale vrlo uspješnima.

- Serije su nezahvalne i riskantne jer te ugovorom vežu na tri do pet godina. Trenutačno sam i osobno i kao glumica u razvojnom usponu i nisam htjela izgubiti najbolje godine na neku neuspješnu seriju. A producente ne zanima želiš li ti sa strane odigrati neku predstavu ili snimiti film. U najboljem slučaju dobiješ slobodno ljeto, pa se snađi ako možeš. Također, jedna od prvih uloga koje mi je ponudio menadžer iz New Yorka jest i glavna ženska u filmu s Denzelom Washingtonom.

Kolegica iz Pariza

Nakon nekoliko krugova audicija, ulogu smo dobile jedna kolegica iz Pariza i ja, ali su nam zbog hitnog početka snimanja ulogu uvjetovali radnom vizom, odnosno ulogu je dobila ona koja je prva uspjela izvaditi vizu. I to nisam bila ja. Zbog toga mi je malo žao jer ono, bilo je prvo, pa Denzel, pa ništa - sjetila se Zrinka, koju u SAD-u zastupa manadžer američkoga glumca Petera Sarsgaarda, s kojim se upoznala prošle godine u Berlinu kada joj je uručio nagradu.

- Ono što mi njujorški menadžer šalje su ili visokobudžetni holivudski filmovi ili nezavisni američki projekti s genijalnim režiserima koje osobno cijenim - kaže Zrinka. Kad smo je upitali o kojim je audicijama bilo riječi, rekla je kako su iza nekih projekata stajali James Mangold, koji je režirao “Hod po rubu” ili “3:10 za Yumu”, Terrence Malick koji iza sebe ima “Tanka crvena linija” ili ovogodišnji “Drvo života” s Bradom Pittom. Dakle, sve redom afirmirana imena. Pa što onda čeka s karijerom preko bare?

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:41