PALA JE TURSKA

Amerikanci nakon dugih 16 godina osvojili svjetsko zlato!

Puna dvorana, sjajna atmosfera, mladi Amerikanci... Nije bilo dovoljno da Turska napravi čudo i pobijedi. Ali sigurno je da nitko neće biti nezadovoljan prvom svjetskom medaljom u povijesti
Turkey's Omer Asik (C) vies with US Tyson Chandler (L) and US Andre Iguodala during a basketball World Cup Championship final match Turkey versus US in Istanbul on September 12, 2010. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER
 AFP

Po četvrti puta, a prvi nakon 1994. godine, košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država okitila se naslovom svjetskoga prvaka.

Šesnaest godina čekala je najjača košarkaška nacija na novi dokaz svoje vrijednosti i naslovima iz Brazila 1954., Španjolske 1986. i spomenutog iz Kanade, dodala je ono što su joj mnogi i prije starta turnira u Turskoj predviđali.

Iako su Amerikanci na Mundobasket stigali bez najvećih zvijezda NBA lige bez većih su problema uzeli zlato namijenjeno pobjednicima.

Kao i kroz cijeli turnir, tako je i utakmicom protiv Turske, a bilo je 81-64 u finalu, dominirao Kevin Durant, strijelac 28 poena (trica 7-13) i MVP turnira. Petnaest je, uz 11 skokova, dodao Lamar Odom.

Turska je iskoristila domaći parket i na krilima euforije dosegla srebro koje bi, sasvim je sigurno, potpisali i prije samog početka turnira. Hidayet Türkoğlu s 16 ubačenih koševa i sedam uhvaćenih lopti bio je prvo ime domaćina koji je pružao dobar otpor favoritima i bio kvalitetan sudionik finala, ali i na kojem je bio primjetan umor nakon teško izborene 83-82 pobjede protiv Srbije u polufinalu.

Durant očekivano i zasluženo MVP turnira

Amerikanac Kevin Durant proglašen je najkorisnijim (MVP) igračem Svjetskog košarkaškog prvenstva koje je u Turskoj završeno 81-64 pobjedom SAD-a nad domaćinima.

Šesnaesti Mundobasket održavao se od 28. kolovoza do 12. rujna, a finalna utakmica igrana je u Istanbulu.

Duranta su za najkorisnijeg izglasali predstavnici medija nakon što je tijekom prvenstva bilježio prosjeke od 22.1 poena i 6.2 skoka po susretu.

Razumljivo, košarkaš Oklahoma City Thundera uvršten je i u najbolju petorku turnira. Uz njega ju čine Srbin Miloš Teodosić, Turčin Hidayet Türkoğlu, Litavac Linas Kleiza i Argentinac Luis Scola.

SP u košarci:

Finale:

SAD - Turska 81-64

Za treće mjesto:

Litva - Srbija 99-88

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:14