ZADOVOLJNI ŽDRIJEBOM

'Cilj je nadjačati Sloveniju i Brazil, te izbjeći Argentinu'

Dvije najbolje stvari ždrijeba su što se s Amerikancima i Španjolcima ne mogu križati u osmini finala te stalni boravak u Istanbulu
FIBA Sports Director and former basketball star Lubomir Kotleba holds up a slip of paper carrying the name "Croatia" during the 2010 FIBA World Championship draw in Istanbul December 15, 2009. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: SPORT BASKETBALL)
 Reuters

ZAGREB - Da su sami mogli izabrati skupinu na Svjetskom prvenstvu u Turskoj 2010., članovi hrvatskog izaslanstva ( Radić, Vranković, Drakšić) teško bi to napravili bolje od onoga što im je donio ždrijeb.

Kuglice u obliku košarkaške lopte izvrtjele su se tako da će Hrvatska na prvom SP-u nakon 1994. godine svoj nastup otvoriti s olimpijskim pobjednicima - LeBronom, Kobeom i društvom.

- Bit će to izazov za svakog igrača, pravi spektakl. Osobno sam protiv Amerikanaca igrao na Igrama u Atlanti - prisjetio se izbornik Joke Vranković.

- Drago mi je što ćemo igrati s Amerikanacima. Oni su drugi svijet i to će nam biti prilika da vidimo gdje smo u odnosu na njih - rekao je Marko Tomas.

Slovenija je došla kao suparnik iz drugog šešira, a Brazil iz trećeg.

- Dobro su nam poznati, uvijek nezgodan suparnik. Brazilci u punom sastavu imaju tri dobra NBA igrača i Splittera koji je među najboljim centrima u Europi. Prvi cilj će biti proći dalje, a vjerujem da to možemo - zaključio je Tomas.

O Tunižanima je zasad najmanje informacija, a Irance igrači poznaju s olimpijskog turnira, gdje je Hrvatska slavila s uvjerljivih 91-57, unatoč tome što Iranci imaju jednak broj košarkaša u NBA kao i Hrvatska. Mi Ukića, oni Haddadija.

- Od Irana i Tunisa smo kvalitetniji, Brazilci i Slovenci su našeg ranga. Ovisit će kakav će tko imati dan - tvrdi Marin Rozić.

Vranković će se u pripremama posebno posvetiti Brazilcima, s obzirom na to da njih slabije poznaje nego Slovence.

- Trebat će nam sparing partner koji bi mogao igrati sličnu košarku, brzu, forsirano napadačku. Volio bih kad bismo organizirali jak pripremni turnir u Hrvatskoj - naglasio je Vranković.

Reprezentacije iz B skupine uživat će posebnu povlasticu - sve će utakmice igrati u Istanbulu, zahvaljujući tome što su domaćini i olimpijski pobjednici bili predodređeni za igranje u najvećim dvoranama, a Turci su imali pravo izbora pa su za svoje sjedište u prvom krugu izabrali Ankaru.

I izbornik i anketirani reprezentativci suglasni su da bi trebali izboriti nastup u osmini finala.

- Bilo bi super izbjeći Argentinu - poželio je Rozić.

- Argentinci u najjačem sastavu su odlični. Prvi cilj je proći u osminu finala, što je realno. Dobro je što ne možemo na Amerikance ili Španjolce u toj utakmici. No, eliminacijska je, a mi u njima nismo baš bili posebno dobri u prošlosti. Možda bude drugačije, s obzirom na to da nije četvrtfinale - zaključio je Tomas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:56