KNICKSI ŽIVNULI

EUFOIJA U NEW YORKU Phil Jackson: 'Nakon Bullsa i Lakersa, došao sam u treći najveći klub na svijetu'

 AFP

Teško da ćete u svijetu pronaći veću sportsku ikonu s toliko malo uspjeha kao što su New York Knicksi. Klub ima kultni status, stanuje u najpoznatijem gradu na svijetu, igra u legendarnom Madisonu, a od naslova NBA prvaka posti 41 godinu.

Ipak, vojska navijača koja se u ovom stoljeću tješila majicama s porukama poput “ne mrzi igru, mrzi trenera ili vlasnika”, posljednjih dana je živnula. Novi predsjednik kluba postao je Zen Master, jedan i jedini, njihov Phil Jackson (68) . Najtrofejniji NBA trener, čovjek koji je u play-offu više puta pobijedio nego Knicksi u 68-godišnjoj povijesti kluba, vratio se kući. U Knicksima je započeo profesionalnu igračku karijeru, bio u momčadi koja je osvojila jedina dva klupska naslova (1970. i 1973.). Fanovi vjeruju da će zen filozofija otpuhnuti svu lošu karmu koju je klubu donio omraženi vlasnik James Dolan.

- Ne postoji mjesto u kojem je ljepše pobjeđivati nego u New York Cityju. Moja karijera nije mogla biti bolja; bio sam u tri najveća grada i košarkaška kluba. Chicago i Bullsi, Los Angeles i Lakersi, a sada se vraćam tamo gdje je sve počelo - izjavio je na predstavljanju.

Jacksonov povratak je dobitak za ligu, Knicksima je vraćen kredibilitet, ali što će biti s rezultatima? Petorica košarkaških novinara ESPN-a jedinstveni su u ocjeni da Jackson u svojem mandatu (potpisao na pet godina) neće vratiti prsten na Manhattan. Neki ne vjeruju da će u klubu gubitnika složiti momčad pobjednika, a drugi da će prije isteka ugovora puknuti pakt s omraženim vlasnikom kluba Jamesom Dolanom.

Prvi preduvjet za uspjeh je to da se Dolan prestane petljati u ono što ne razumije, a to je košarka. Gazda kaže da se promijenio.

- Phil Jackson je zadužen za sve košarkaške odluke. Točka! - odlučan je Dolan.

Jedan od važnijih poteza bit će izbor trenera. Jackson uporno ponavlja da se neće spustiti na klupu, ali novi trener slijedit će njegovu filozofiju. Prvi izbor bit će Steve Kerr. Osim Kerra, stidljivo se spominju još neki Jacksonovi učenici poput Pippena, Shawa ili Rambisa. Redizajn uključuje i uvođenje prepoznatljivog “triangle” napada pa je sljedeće pitanje vidi li se Carmelo Anthony u Jacksonovim Knicksima.

Ostanak u New Yorku donijet će mu najviše novca (33 milijuna više nego drugdje), ali Anthony želi naslov. Chicago i Houston su zainteresirani, a ako ga Jackson osvoji, morat će se strpiti barem jednu sezonu i promijeniti način igre. Anthony je vrhunski u “izolaciji” (jedan na jedan), ali Jackson je već odlučio da takva igra Knicksa odlazi u povijest.

- Carmelo je jedan od najboljih strijelaca u ligi i on je u mojim planovima za budućnost Knicksa.

No, sam Anthony neće biti dovoljan za naslov. Jacksonu treba netko poput Jordana ili Bryanta, koje je imao u Bullsima i Lakersima. U ljeto 2015. morao bi uvjeriti LeBrona Jamesa da će tek kod njega postati pravi kralj, ili godinu dana kasnije objasniti Kevinu Durantu da samo u Knicksima može ruke okititi prstenovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:21