A-1 LIGA KOŠARKAŠA

FOTO: Zadar ne ispušta vrh ljestvice, Cedevita prošla sinjski pakao, Jolly 30 minuta mučio Cibonu

 Paun Paunovic / CROPIX

ALKAR - CEDEVITA 72-87

Cedevita je i u Sinju bila uvjerjiva. Zagrepčani su odigrali cijelu utakmicu u poznatom ritmu, rasturajući obranu Alkara i poentirajući "kad god su se sjetili". Ipak, igrači Alkara nisu se dali uz podršku svojih vjernih i vatrenih navijača Malingana u prepunoj sinjskoj dvorani, koji su unatoč razlici između ovih dviju momčadi svih 40 minuta na nogama bodrili svoje ljubimce uz pjesu "Mi smi Sinjani, Alkar je naš!

Tricama Smitha i Baždarića, te pogocima za dva Sutona i Bilana, Cedevita je u 3. minuti povela 10:2 i tako dokazala tko će biti gospodar situacije na terenu i konačni pojednik. To je bi znak treneru Alkara Milačiću da pozove svoje igrače na jednominutini razgovor. No, to je malo pomoglo, igrači Alkara su bili inferiorni pod jednim i drugim košem, dok su gosti realizirali gotovo svaki napad, razlika u kvaliteti pokazala se i u drugoj četvrtini, igrači Cedevite brzim akcijama i razvalačenje obrane Alkara poentirali. Delaš, Nurkić, Zubčić i osobito Ramljak, poentirali su dok su Sinjani preko Mirka Modrića, Mikulića i Perajice pokušavali uhvatiti korak s gostima i održati pristojnu razliku. No, u 15. minuti prednost gostiju narasla je na 20 koševa pri rezultatu 20:40. Ipak, Alkari su nakratko u 18. minuti sveli svoj minus na 11 koševa sa spoemnutim igračima i tricom Žitka. U preostale dvije minute do odlaska na veliki odmor Cedevita je pojačala ritam na višu brzinu i sa čvršćom obranom prvu polovicu dobila 31:51. Razlika je vidljiva i počinjenici da je Alkar u tom razdoblju susreta imao 12 a Cedevita 20 skokova od čega 17 u obrani, što ukazuje kako je Alkaru bilo teško doći do protivničkog koša. Osim toga Zagrepčani su imali i puno bolji postotak šuta od 56%.

Nimalo drukčija nije bila ni treća dionica utakmice, Cedevita je diktirala igru i za četiri minute u trećoj četvrtini stigla na +23 (37:60). Takvu prednost potvrdila je i u 25. minuti a u posljednjoj četvrtini gosti su imali najveću prednost na utakmici u 35. minuti sa 24 koša prednosti kod rezultata 54:78.

KVARNER 2010 - ZADAR 79-91

S ovako ludom šuterskom večeri u prvom dijelu Zadrani bi dobili, možda ne Lakerse, ali definitivno mnogo bolje momčadi no što je to Kvarner u ovom trenutku. Da su gađali s 'medicinkama', upitno je bi li promašivali u kakvom su ritmu bili. A opet, morali su 'kopati' (nakon 71:50!) sve do kraja što je najveći kompliment domaćima.

- Pa ne upozoravam ja uzalud, ovdje je i Cedevita jedva izvukla živu glavu. OK, na kraju 12 razlike, moglo je biti i više, ali nema veze. Da, sve smo pogađali u prvom poluvremenu, ali ja forsiram igru jake obrane uz puno trčanja. Ne možemo ovisiti o šutu, iako nam ide u posljednje vrijeme - rekao je Vidaković.

Koji je stavio Ramljaka na Kriveca da mu oduzme 'pick' i prodor iz čega se kreira 75 % riječkih napada. Širko je kod Kvarnera bio na 'trojci', a Boban na 'četvorci', ali, sve je palo u vodu već nakon prve četvrtine jer je Mark Lyons doslovno radio što je htio po parketu. Amerikanac je imao 19 poena (završio s 25) u 10 minuta s tricom 5/5, a Zadar je prvu promašio tek u 13. minuti, svoju osmu. Lyons ih je većinu pogodio zbog čiste individualne kvalitete, a Šutalo je izlazio iz blokova nemjerjivo lakše nego u ABA ligi. Kvarner je primio 51 do poluvremena, od čega devet trica iz 12 pokušaja, ne računavši posljednju minutu kada su ih gosti, začudo, promašili dvije.

No, dalekometna artiljerija polako je prestajala, a strpljivi i oslabljeni Riječani su se približavali, pa serijom 20:4 (Širko, Čuić, Krivec) u trenucima kada je Zula naredio 'hack-a-Sobin' došli do -4 (74:78). No, na koncu su promašili lopte za potpuni priključak, pa omogućili Ivanovu konačni pečat.

- Bit će nam još i teže ako se još netko ozljedi. Sve pohvale igračima, igraju iznad svojih limita, a mogli smo na kraju utakmicu dovesti u triler završnicu - rekao je Vlado Anzulović. Koji iz momčadi izvlači i više od maksimuma...

CIBONA - JOLLY JBŠ 93-65

Jolly je u Draženovom domu u 24. minuti imao 45:45, a četiri minute kasnije, u 28. minuti, imali su gosti i minus dva (54:52). Međutim, Vukovi nisu dozvolili senzaciju, odigrali su koncentriranu završnicu i upisali konačnu čistu pobjedu od 93:65. U zadnjih deset minuta bilo je glatkih 29:10, s time da je u jednom trenutku postava Cibione izgledala: Junaković, Mavra, Demo, Gabrić i Arapović. S time da je ubrzo Arapović, inače opet u vrlo solidnoj partiju za jednog 18-godišnjaka, napravio peti prekršaj, pa ga je zamijenio Siriščević.

Do tada je Dario Šarić opet bio u ozbiljnom izdanju, a to znači 22 poena, deset skokova, dva asista i četiri blokade. Davor Kus odigrao je dobru utakmicu, a Marko Jagodić Kuridža bio na double-doubleu (12 poena i 10 skokova). Nije ulazio jedino Darko Planinić, koji je na utakmici protiv Cedevite dobio udarac u koljeno, pa Slaven Rimac nije želio s njim riskirati.

Kod Jollyja se više očekivalo od Terryja Smitha, ali Jolly je izgledao vrlo solidno tri četvrtine, pa ne treba tražiti dlaku u jajetu kod momčadi Ivice Burića. I dalje se Jolly čini kao najbolja od svih momčadi koje su pristigle iz uvodne A-1 lige. Svakako igrački najpunija.

I riječ dvije za konac o sucima. Na parketu su bile mlade nade Perlić, Tresoglavić i Katić, potonji iz sudačke meke Slavonskog Broda, gdje ima više aktivnih sudaca od aktivnih igrača. Ovo je, međutim razina utakmica prejaka je za naše sudačke nade. Uspjeli su iživcirati obje klupe, 500-tinjak gledatelja u dvorani, novinarski stol, čak i brisače parketa.

Suci koji dolaze iz A-1 lige još su lošiji od momčadi iz iste. A to nije dobar podatak za sudačku organizaciju koja već godinama vedri i oblači našom košarkom. Nema novih, nema dobrih. A možda je i ovdje na meniju negativna selekcija po stilu, "neka ih, da ne bude slučajno bolji od nas..."

Slaven Rimac je nešto rekao i o kašnjenju plaća.

"Ide prema boljem, vidim da se ljudi trude, bit će valjda nešto do odlaska u Beograd."

ŠIBENIK - ZAGREB 80-86

Košarkaši Šibenika doživjeli su i peti uzastopni poraz u Ligi za prvaka. Ovaj put bolji od Narančastih bili su igrači Zagreba koji su zasluženo slavili na Baldekinu. Ipak, dok su imali snage i energije Šibenčani su dominirali nekih 25 minuta igre. Na samom otvaranju s puno problema obrani Zagreba zadavao je Filip Vukičević koji se sjajno zabadao pod njihov koš i poentirao. Međutim, nisu se uspjeli odvojiti na veću prednost od osam-devet razlike. Mrave je u igri držao raspoloženi Novačić s nekoliko uzastopnih trica, tako da je domaćin na odmor otišao s prednošću od četiri koša.

Ključna je bila treća dionica igre u kojoj je Zagreb iskoristio energetski pad domaćina, svojom širom rotacijom i konstantnim presingom koji je malo pomalo donosio njihovu prednost na semaforu. Uz to, Šibenčani su već u 27. minuti ostali bez dotad ponajboljeg igrača Ozrena Mišića koji je isključen nakon dvije nesportske pogreške, a da stvar bude po njih gora i Teo Petani je vrlo rano zaradio četvrtu osobnu. Na drugoj strani raspucao se Mileković a odličnu potporu imao je i u Haliloviću i Novačiću. Zagreb je s lakoćom pretrčavao vidno istrošene domaćine i kada je otišao na deset razlike više nije bilo povratka za šibenski sastav. Istina, u jednom trenutku uspjeli su se približiti na minus 4 (62:66), ali to je bilo ujedno i najviše što su uspjeli napraviti.

Moramo istaknuti sjajnu igru Filipa Vukičevića. Kapetan domaćih uz 23 koša imao je i fantastična 22 skoka. Kao i uvijek, bez obzira na poraz, šibenska publika predvođena Funcutima pljeskom je na kraju susreta nagradila svoje ljubimce na iskazanoj borbenosti i htijenju.

REZULTATI 5. KOLA:

Kvarner 2010 - Zadar 79-91 (Krivec 17 / Lyons 25)

Cibona - Jolly JBŠ 93-65 (Šarić 22 / D. Bubalo 15)

Šibenik - Zagreb 80-86 (Vukičević 23 / Novačić 25)

Alkar - Cedevita 72-87 (Modrić 17 / Delaš 16)

TABLICA:

1 Zadar 5 5 0 10 +91

2 Cibona 5 4 1 9 +89

3 Cedevita 5 4 1 9 +32

4 Zagreb 5 2 3 7 -10

5 Alkar 5 2 3 7 -30

6 Jolly JBŠ 5 2 3 7 -41

7 Kvarner 2010 5 1 4 6 -47

8 Šibenik 5 0 5 5 -84

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:42