SPAS VELIKANA

Gradska skupština podržala Bandićev model sanacije Cibone!

Cibonina Skupština u srijedu mora staviti sve mandate na raspolaganje i novoj upravi omogućiti ulazak u klub
 Drago Sopta / Cropix

Iako je prijetio da će skinuti Cibonu s dnevnog reda Gradske skupštine, gradonačelnik Milan Bandić ipak je u ponedjeljak izašao pred skupštinare s prijedlogom sanacije. Oni su mu dali zeleno svjetlo za preuzimanje Ciboninog duga prema Zagrebačkog banci u visini od 23,5 milijuna kuna i upisivanje založnog prava nad nekretninama tog košarkaškog kluba.

To je tek prvi od planiranih poteza koji bi trebali izvesti Cibonu iz duboke financijske krize u koju je klub upao lošim poslovanjem . Sljedeći korak je potpisivanje ugovora sa Zagrebačkom bankom, što bi Bandić trebao učiniti najkasnije do 31. prosinca, ali uz uvjet da svi članovi Skupštine Cibone na sutrašnjoj sjednici stave mandate na raspolaganje, nakon što su to već ranije učinili članovi Upravnog i Izvršnog odbora.

Novi članovi Skupštine, koje će predložiti gradonačelnik, a kojima će se vrlo vjerojatno pridružiti i neki od članova od kojih je Bandić zatražio ostavke, izabrat će novi Upravni i Izvršni odbor. Nova bi Skupština potom izglasati i odluku o odustajanju Cibone od sudskog spora sa Gradom i prepisivanju vlasništva nad nekretninama koje su predmet spora.

Zastupnici Gradske skupštine bili su skeptični prema tom Bandićevom prijedlogu jer, kako su rekli, nemaju jamstvo da će Skupština Cibone zaista podnijeti ostavke, a zanimalo ih je i stvarno financijsko stanje u tom klubu. Međutim, Bandić je osobno intervenirao na tri skupštinska odbora te ih uvjerio da je to preuvjet da se pomogne Ciboni.

Ipak, preuzimanje duga i prostora tek je prva faza sanacije najtrofejnijeg zagrebačkog košarkaškog kluba. Njegova je budućnost još neizvjesna, a ne ovisi o Gradu Zagrebu.

Naime, na skupštinskim je odborima bilo riječi i o najgoroj mogućoj opciji za Cibonu , odlasku kluba u stečaj, što bi se dogodilo ukoliko nova uprava ne bi pronašla način za sanaciju postojećeg duga, koji je prema klupskim izvorima na razini od oko 75 milijuna kuna, a prema gradonačelnikovom tumačenju čak 120 milijuna.

U slučaju proglašenja stečaja s preustrojem, Trgovački sud će imenovati nezavisnog stečajnog upravitelja koji će zatražiti revizije svih potpisanih ugovora, a doći će i do stvarnih podatka koliko je Cibona ukupno u dugu.

Što će se doista dogoditi sa Cibonom danas je teško predvidjeti i umnogome ovisi o gradonačelnikovoj strategiji sanacije. Gradska skupština će od nove uprave jednom mjesečno dobivati izvješća o tijeku sanacije Cibone.

Ukoliko ona ne budu zadovoljavajuća, odnosno ukoliko se pokaže da su dugovanja tolika da ih u nekom razumnom roku nije moguće podmiriti, Cibona će biti prisiljena proglasiti stečaj, a to će značiti kraj slavnog kluba. No, za razliku od prijašnjih tjedana, danas barem postoji nada da se takav crni scenarij neće dogoditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 07:42