KOŠARKA TONE

Hrvatska gubi predstavnika u Euroligi! Danko Radić opet u sukobu interesa

 Ronald Goršić/CROPIX

Hrvatskoj košarci pripremio se novi nokaut jer će već od 2013. godine mogla ostati bez zajamčenog mjesta u Euroligi! Potpuno će se minorizirati ionako zanemareno domaće prvenstvo, a klubovima će biti nevažno koliko hrvatskih košarkaša imaju u kadru. Skandalozno!

Uleb je pred realizacijom ideje da klubovi iz regije u društvo Euroligaša ulaze jedino kroz ABA ligu, dva prvoplasirana izravno, a treći u kvalifikacije, a konačna odluka za sezonu 2013./2014. past će početkom ljeta.

Odluka od 2013. godine

Uz Hrvatsku bi i Srbija i Slovenija ostale bez izravnog sudionika u Euroligi te bi ovisile jedino o učinku u jadranskom natjecanju. Nacionalna prvenstva postala bi beznačajna. Ova skandalozna priča za hrvatsku košarku zvučala je kao grozomorni trač sve dok nam je Roman Lisac, glavni menadžer ABA lige, nije potvrdio u poluvremenu utakmice Cedevita - Split. Istina, učinio je to dosta nevoljko...

- Otkud vam to - bio je iznenađen upitom i pokušao spustiti loptu na zemlju.

- Točno je da takva ideja postoji u Euroligi, ali još se ne zna hoće li biti usvojena.

Slabi rezultati Cibone i Zagreba u posljednje dvije godine (dvije pobjede i 18 poraza) vjerojatno nisu bili presudni kod rađanja ove ideje, jer će se u istom košu s njima naći i Partizan koji je 2010. igrao Final Four. Liščeva rečenica je znakovita...

- Euroliga više ne želi zanemarivati tržišta poput ruskog od 150 milijuna stanovnika.

Za koga se bori Radić?

Ruska liga je dosad imala jedno zagarantirano mjesto u Euroligi (CSKA), a posljednjih sezona do drugog predstavnika došli su osvajanjem Eurokupa (Uniks 2011. i Himki 2012.). Sada žele izravna dva predstavnika i dobit će ih nauštrb garantiranih mjesta koja su dosad imale Hrvatska, Slovenija i Srbija.

Znajući sve to, mora se postaviti pitanje kako će reagirati i hoće li snositi odgovornost Danko Radić, jedan iz niza osoba u hrvatskoj košarci sa sukobom interesa. Na žalost, čini se da će opet raditi protiv hrvatske košarke. DankojadranskiRadić jedan je od suvlasnika poduzeća Sidro koje vodi ABA ligu i njen sportski direktor.

Katastrofa za Hrvatsku

Nedvojbeno je da mu odgovara promjena i da Jadranska liga postane jedino natjecanje koje odlučuje o sudjelovanju klubova u Euroligi.

Danko “hrvatski” Radić je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza i morao bi se boriti rukama i nogama, čupati noktima i zubima da Hrvatska i dalje ima zajamčeno mjesto u Euroligi. Danko “hrvatski” Radić morao bi reagirati jer su novi modeli natjecanja katastrofalni za domaću košarku zbog još najmanje dvije stvari. Hrvatsko prvenstvo potpuno bi se marginaliziralo i služilo bi samo za spašavanje sezone jer je onih koje ponosom ispunjava činjenica da su postali hrvatski prvaci, na žalost, sve manje.

Zašto igrati prvenstvo?

U danu kada PH postane nevažno za ulazak u Europu smanjit će se i apetit klubova prema hrvatskim igračima jer neće morati brinuti o ograničenjima HKS-a pa će reprezentacija još više patiti. Nestat će posljednja prepreka da Cedevita ili Cibona napune kadar sa šest ili osam stranaca, jer u Europi i regiji nema limita. I domaća košarka koja se koliko-toliko počela oporavljati mogla bi se naći u novoj silaznoj putanji. Euroliga je ultimativni cilj svakog kluba s većim ambicijama. Donosi prestiž, novac, lakše je privući kvalitetnije košarkaše i kasnije pokupiti veće odštete kod prodaje igrače.

U ostvarenju te želje neće im biti važno koliko imaju Hrvata, a koliko stranaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:25