OSTAJU NA VRHU

Karamarko: Teoriju da će Zagreb trajati do sljedećih izbora smatram stupidnom i zlonamjernom!

 Drago Sopta / Cropix

U košarkaškom klubu Zagreb Croatia osiguranje prošlog vikenda se svakog dana događalo nešto vrijedno slavlja. Seniori su u subotu osvojili prvi naslov prvaka Hrvatske, u nedjelju su njihov primjer slijedili i kadeti. No, dani slavlja proći će vrlo brzo. Već za pet mjeseci Zagreb će igrati povijesnu, premijernu utakmicu u Euroligi.

- Zaslužili smo slaviti, jer je iza nas izvanserijska sezona, ali već dugo razmišljamo i razgovaramo o onome što nas čeka. Razina ovogodišnjih rezultata nameće se kao obveza za sljedeću sezonu u kojoj moramo biti još kvalitetniji. Svjesni smo da se moramo još bolje organizirati, da će nam trebati još kvalitetnija momčad, iako smo mi i ovogodišnjom zadovoljni, jer se pokazala dobitnom formulom - reći će dopredsjednik Zagreba Tomislav Karamarko, koji je nakon 20 godina života s “mravima” dočekao najsretnije trenutke u sportu.

Klub koji je prije 40 godina nastao na entuzijazmu Boška Pepsija Božića i nekolicine košarkaških zaljubljenika iz Sigeta, klub koji je dugo živio u Ciboninoj sjeni, danas je stigao na vrh. Klupski uspon u hrvatskoj košarkaškoj hijerarhiji poklopio se s Karamarkovim političkim napretkom do dužnosti ministra untarnjih poslova.

- Smetaju me kvalifikacije poput one da je Zagreb ‘ministrova igračka’. U klubu sam 20 godina, a nisam 20 godina ministar. Klub postoji 40 godina i nastao je ni iz čega. U njemu su okupljeni entuzijasti, a ne oni koji bi izvlačili nekakvu osobnu korist. Klub nije ničija igračka, on je živi organizam. Uz klub vežem svoje emocije, trošim u njemu svoje slobodno vrijeme, na utakmicama gubim živce zbog svake izgubljene lopte. Takva kvalifikacija nije fer ni prema igračima koji svakodnevno treniraju da bi bili uspješni. Ispada kao da su sve to dobili jer im je ministar Karamarko u klubu.

Karamarka smeta i percepcija Zagreba kao državnog kluba.

- Mistificira se, a još češće krivo interpretira struktura sponzora našeg kluba. Kao, mi smo državni, a Cedevita privatni klub. Naši najveći sponzori su velike privatne firme. Mi nemamo jednog ili dva velika sponzora, nego njih 20, 30.

Najviše od svega, Karamarka smetaju opservacije o vijeku trajanja moćnog Zagreba do sljedećih izbora.

- Čuo sam takvu teoriju. Smatram ju stupidnom i zlonamjernom. Funkcije su u životu promjenjive, a odnos prema klubu ostaje. Uostalom, izborivši euroligaški status, Zagreb sada postaje obveza hrvatske košarke i grada, kao što je to godinama bila Cibona i držala vrlo visok standard.

Izazov pred kojim se Zagreb nalazi nije samo natjecanje u Euroligi, već i uklapanje velikih talenata Darija Šarića, Marija Hezonje i Dominika Mavre u seniorski pogon.

- Oni će činiti četvrtinu buduće momčadi. Ostala devetorica će morati svojim iskustvom i kvalitetom njima trojici omogućiti da dobiju što više dragocjenih minuta u svim natjecanjima. Do sredine srpnja trebali bi imati definiranu situaciju oko momčadi.

I dalje ostaje otvoreno pitanje koji će trener voditi Zagreb u sljedećoj sezoni, iako se i prema Karamarkovim riječima čini da bi Ivica Burić mogao biti u prednosti pred ostalim kandidatima.

- Drago mi je bilo vidjeti kako iz njega izlazi ta nakupljena energija poput vulkana. Rezultatski i strateški odradio je fantastičan posao.

Bilo da se radi o državnom, gradskom ili privatnom novcu, Zagrebu će za sljedeću sezonu trebati značajno veća sredstva nego dosad, čega je i Karamarko svjestan.

- Vidjet ćemo kakve nam se mogućnosti pružaju, zainteresiranost sponzora za daljnju suradnju. Pogledat ćemo modele koji već funkcioniraju po Europi. No, treba razbiti iluzije da je kod nas blagostanje. I kod nas kasne plaće, ali naši ugovori s igračima su u realnim okvirima. Nikad ne nudimo “goluba na grani”, uvijek sve isplatimo i nikad ne završavamo na sudovima.

Karamarko vrlo pomirljivim tonom govori i o najbližim konkurentima.

- Sportski antagonizmi moraju postojati, ali samo na parketu. Meni je bilo sjajno vidjeti kako se nakon treće utakmice finala u Sutinskim vrelima druže navijači u žutim i crvenim dresovima. Vidim da su u Cedeviti tužni, ali trebali bi se veseliti. Sezona im je bila jako uspješna. Svake godine se popnu stubu više, kao što smo i mi činili. Cedevita je iznimno kvalitetan projekt. Veseli me i da se Cibona vraća. Svi bi trebali spustiti loptu na zemlju i užvati u natjecanju tri kvalitetna kluba.

Fuzija s Cibonom nije dobro rješenje

Kao jedno od rješenja krize u Ciboni spominjala se i fuzija sa Zagrebom, no Karamarko odbacuje takvu mogućnost

Još početkom ove sezone vrtjele su se priče o fuziji Zagreba i Cibone, u kojima je sudjelovao i Tomislav Karamarko. Međutim, s vremenom su se okolnosti promijenile, a s njima i stav o mogućem spajanju dva kluba.

- Radi se o dva kluba bogate povijesti i snažnih osobnosti. Tko od nas ima mandat utopiti Zagreb u Cibonu ili ojačati Zagreb na ostacima Cibone? Mislim da ni reakcija navijača ne bi bila dobra. I jedni i drugi dovoljno smo snažni da ostanemo konkurenti.

Ipak, fuzijom bi se riješili mnogi potencijalni problemi, od igračkog kadra do financiranja, pogotovo ako će obje momčadi zaigrati u Euroligi, čemu se u Ciboni još uvijek nadaju. No, Karamarko ne vidi nikakav problem u tome da Zagreb sljedeće sezone ima dva kluba u elitnom klupskom natjecanju.

- Grad Zagreb ima potencijal za dva euroligaška kluba. Popularnost košarke naš je najjači adut. Rješenje je u drugačijim kanalima financiranja. Treba razmisliti o uvođenju poreznih olakšica i pogodovati sponzorima koji ulažu u sport.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:40