NOVI PRVAK HRVATSKE

Zagreb u Euroligi: Tek će im sad trebati puno novca i pameti

Pred Zagrebom je velik posao, jer treba složiti momčad koja se neće osramotiti u Euroligi i koja će moći ponoviti ovogodišnje domete
 Srđan Vrančić/Cropix

Zagreb - Trofejna soba u Trnskom sve je punija. U subotu je stigao novi eksponat, pehar namijenjen prvaku Hrvatske. Ova generacija naplatila je sve poraze prijašnjih Zagrebovih momčadi u kojima je bilo šampionskog materijala, ali ga nikad nisu uspjeli materijalizirati.

Dočekali Cibonin pad

Josip Sesar morao je otići u Cibonu i Split da bi postao prvak, Marko Tomas to je uspio tek s Cibonom, a Ante Tomić je i u Realu još uvijek “na čekanju”, da spomenemo samo najmlađe iz Zagrebove “Kuće slavnih”. Ova Zagrebova momčad sigurno nije najtalentiranija koja je stanovala u Trnskom, ali joj se puno toga poklopilo što joj je otvorilo vrata najvećeg ostvarenja u klupskoj povijesti.

Na ruku su im, prije svega, išle okolnosti. Cibona i Zadar, kao dvije najznačajnije košarkaške institucije u Hrvata, izgubili su moć u svakom pogledu. Financijski su se iscrpili u međusobnoj višegodišnjoj utrci za euroligaški status, potrošili su znatno više nego što su imali i/ili mogli zaraditi. Zagrebovi čelnici bili su spremni iskoristiti veliki prostor koji se odjednom otvorio.

Zagreb je dugo radio na svom statusu i utjecaju. Danas je njegov dopredsjednik Tomislav Karamarko, ujedno dopredsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, a i jedan od najmoćnijih ljudi u državi. To je važno iz više razloga, a najviše dolazi do izražaja kad na skučenom hrvatskom tržištu treba nabaviti novac. U tom segmentu sport nikada nije uspio pobjeći od politike niti će se to u skorijoj budućnosti dogoditi.

Pogodili s Burićem

Kad se iz ureda spustimo na parket, i tu je proces sazrijevanja bio vidljiv. Lutanje što se tiče struke nije se odrazilo na konačan rezultat. Denis Bajramović nije izdržao do Božića, Mladenu Erjavcu nije ukazano dovoljno povjerenja, iako je uspio donijeti treći Kup Kreše Ćosića. Ivica Burić trijumfalno je završio sezonu, sa 10 pobjeda iz 11 utakmica što ih je vodio, ostvarivši perfektnih 5-0 u doigravanju. Hoće li mu to biti dovoljno da ostane na klupi i sljedeće sezone?

- Ivica Burić napravio je odličan posao i sigurno je jedan od kandidata za trenera o kojima ćemo razgovarati - rekao je Karamarko.

- U Zagrebu sam radio s krasnim ljudima, a iako se nisam bavio trenerskim poslom, bio sam duboko u košarkaškoj problematici. Bez problema sam sve izdržao. I da, želim nastaviti raditi ovaj posao. Moje zvanje je košarkaški trener - rekao je Burić.

Kasun ostao dužan

Konačno, kako će i sam Burić reći, tu su igrači koji su najzaslužniji za dvostruku krunu i plasman u Euroligu. Zagreb je u ovoj sezoni dočekao punu igračku zrelost Luke Žorića, koji je postao “dečko od milijun dolara”, i kapetana Krune Simona. Alex Renfroe na kraju se pokazao kao dobar izbor, dovođenje Josha Heytvelta usred sezone bio je pun pogodak.

Ante Mašić i Pero Babić bili su dečki za “prljave poslove” koje mora imati svaka uspješna momčad. Damir Mulaomerović također je dao značajan doprinos. Mario Kasun je, djelomično i zbog ozljeda, ostao dužan. To može nadoknadati u sljedećoj sezoni.

Ona donosi novi, veliki izazov klubu koji je prerastao okvire kvartovske momčadi. Nije bilo lako doći do statusa najbolje hrvatske momčadi, a još će ga biti teže sačuvati. Za to će Zagrebovim čelnicima trebati još puno više umijeća i razboritosti.

Moraju sačuvati dušu ove momčadi (iako im je Žorić već otišao u Unicaju), nadograditi je kvalitetom koja će jamčiti kakvu-takvu konkurentnost u Europi, a usput otvoriti prostor svojim budućim zvijezdama, prije svih Dariju Šariću. Teška zadaća. Možda se pokaže da je lakše bilo osvojiti dvostruku krunu.

Nova hijerarhija u Hrvatskoj

Broj 1 - Zagreb CO

Dugo su i strpljivo čekali ovaj dan. Neće moći dugo uživati u slavlju, jer moraju početi slagati momčad koja će biti konkurentna u Euroligi, a za to će im trebati još više novca nego ove sezone, koja je bila sve samo ne jeftina.

Broj 2 - Cedevita

Bili su tako blizu, a ostali tako daleko. Proboj u finale doigravanja i na Final Four Eurokupa su korak naprijed, ali nedovoljan za ambiciozno društvo iz Atlantica. Izgubili su u izravnoj borbi s “najdražim” suparnikom.

Broj 3 - Cibona

Klub je, čini se, spašen propasti. Sadašnje vodstvo prepuno je velikih planova, a konkretne poteze tek moraju povući. Ostvare li zamišljeno, Cibona će već sljedeće sezone opet biti konkurentna Zagrebu i Cedeviti.

Broj 4 - Zadar

Ispadanje iz NLB lige najteži je propust u sezoni. No, povratak u A-1 ligu za Zadar može biti koristan. Trebat će manje novca za momčad, što može koristiti financijskom oporavku kluba, a mogu dati priliku i mlađim igračima.

Broj 5 - Split

Pobjedama nad Cibonom i Cedevitom “žuti” su pokazali da bi mogli ponovno postati važan faktor u hrvatskoj košarci. Formula mladi + iskusni pokazala se dobrom, a kako će mladi starjeti, i Split će postajati opasniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:55