POVRATAK KUĆI

LEBRON SE PREPOLOVIO 'Kad sam brži i lakši onda je to loša vijest za sve moje protivnike'

'Možda je poraz od San Antonija u finalu kriv za sve. Nisam siguran da bih otišao iz Miamija da smo treći put za redom osvojili naslov prvaka, ali nismo'
 AFP

Četiri godine nije bio kod kuće, a način na koji je napustio “rodnu grudu” i iz Clevelanda se preselio u Miami sugerirao je da je svaka mogućnost povratka zapravo nemoguća. No, nakon četiri godine i dva osvojena naslova u Miamiju, LeBron James se vratio kući i to je objavio daleko diskretnije nego što je objavio svoj odlazak. Svi se uče i nauče na pogreškama, naučio se i najbolji košarkaš svijeta.

Kad je odlazio, frustrirani navijači Cavaliersa su palili, i to javno, dres koji je nosio u Clevelandu, pikadom gađali njegove fotografije u rijetkim kafićima koji su ih ostavili na zidu, ali njegova želja za povratkom bila je jača od svega. I kad je tako, onda je bilo jasno da će mu sve biti oprošteno.

Drukčiji čovjek

Četiri godine nije razgovarao s vlasnikom Clevelanda Danom Gilbertom, koji je u prosincu prije četiri godine napisao pismo i njemu i navijačima Clevelanda, u kojem ga je nazvao izdajnikom i kukavicom, da bi navijačima Cavaliersa poslao poruku:

”Garantiram da će Cleveland Cavaliersi osvojiti naslov prije nego što će to osvojiti samozvani kralj James.”

To se, naravno, nije dogodilo, iako vlasnik Dan Gilbert dosta emotivno okončao pismo, koje na kraju nikoga nije ranilo, ali je i moglo.

”Svu energiju, fokus, kapital, znanje i iskustvo usmjerit ćemo k samo jednom cilju. Osvajanju naslova, našeg prvog naslova.”

To se, naravno, nije dogodilo jer bez Jamesa se to i nije moglo dogoditi, ali sada, nakon što su Gilbert i James jedne večeri u Miamiju na kraju sezone sjeli i razgovarali, to je ne samo moguće, nego i izvjesno.

Nakon povratka kući James je otišao u ilegalu, uglavnom nevidljiv za većinu, bez velikih riječi, ali sa velikim željama.

Ovih dana je odlučio nešto reći, a kad je tako, onda je CNN uvijek prvi u redu.

- U sezonu ulazim kao drukčiji čovjek, čak 67 dana sam bio na prilično rigoroznoj dijeti. Samo meso, riba, povrće i voće i prilično sam se stanjio. Nikad nisam imao toliko malo kilograma uoči početka sezone. A kad je tako, onda sam brži. A kad sam brži i lakši, onda je to, budite sigurni, loša vijest za sve moje protivnike.

Nije, naravno, najavio osvajanje naslova, iako bi mu je to sigurno najveća želja u karijeri, možda veća od onda kad je osvojio prvi u Miamiju, zapravo, sigurno veća...

- Znao sam da ću se vratiti u Cleveland. Jedino što nisam znao da će se to dogoditi toliko brzo. No, ispalo je tako i ja sam sada spreman za nastavak karijere, spreman sam loviti nove trofeje.

Teško bez palačinki

Objasnio je i zašto se to dogodilo ranije nego što je planirao...

- Možda je poraz od San Antonija u finalu kriv za sve. Nisam siguran da bih otišao iz Miamija da smo treći put za redom osvojili naslov prvaka, ali nismo.

Ako u svemu ima barem malo istine, onda je San Antonio načinio najveću uslugu Clevelandu koji ni u jednom sportu nije osjetio slast osvajanja naslova, a povratkom LeBrona Jamesa i dolaskom Kevina Lowea se preko noći pretvorio u favorita za odlazak do kraja. Prvo na Istoku, pa onda i u velikom finalu. A da bi to sve ostvario, LeBron James odrekao se nekih stvari.

- Najteže mi je u toj cijeloj priči s dijetom palo to što nisam mogao jesti palačinke. Ali sve za Cleveland.

Nova NBA sezona kreće za oko mjesec dana, u Clevelandu broje dane od trenutka kada je LeBron James objavio da se vraća kući. Koji su mu stvarni motivi, možda samo on zna, no, načinio je nešto što mnogi nisu. Mnogi veliki sportaši kad su na početku karijere odlazili u veće klubove, ostavili su poruku “vratit ću se jednog dana kući”, ali se nikad nisu vratili. LeBron James je svoje obećanje održao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:16