ŠIBENSKA TUGA

Na Baldekinu uvrede Upravi koja ne postoji

 Nikša Stipaničev / Cropix

ŠIBENIK - Svojevrsni dan “D” bio je u subotu navečer za dva vrlo respektabilna sportska kolektiva u gradu podno Šubićevca koji proživljavaju tešku financijsku krizu.

Na Baldekinu su košarkaši Šibenika u posljednji tren dobili pravo nastupa od HKS-a na prvenstvenoj utakmici s Borikom, a vaterpolisti Šibenika NCP također su dvojili skočiti li u bazen i odmjeriti snage s Jugom, ili ne. Obje utakmice odigrane su u mučnoj atmosferi i s velikom dozom gorčine svih prisutnih na Baldekinu i Crnici. Velika besparica i nemogućnost iznalaženja rješenja doveli su ih u slijepu ulicu, iz koje gotovo da se i ne vidi izlaz.

Košarkaški nekada slavne momčadi nemaju više predsjednika, upravu, trenera i sve ključne igrače, koji su ojađeni otišli trbuhom za kruhom. Od Baldekina su svi odavno digli ruke i sada je knjiga spala samo na jednog čovjeka, direktora Živka Badžima koji gotovo utopistički pokušava ono nemoguće... Badžim je u subotu navečer doživio salvu uvreda od navijačke udruge Funcuti, koji su se nakon dugo vremena pojavili na Baldekinu.

Klicali su pokojnom Draženu, vrijeđali upravu koje nema, i vrlo brzo, ogorčeni, otišli iz dvorane. Daleko od toga da Badžim ne snosi dio krivnje za ovo beznadežno stanje, ali on je samo posljedica, a uzroci su znatno dublji i mnogo teži. I zato krajnje čudno zvuči izjava nekih starih igrača, koji zagovaraju rješenja na rubu pameti:

- Ovaj klub je prezadužen i nema nikakvu perspektivu. Nas nekoliko igrača, koji smo donedavno igrali na Baldekinu, zagovaramo stečaj i podržavanje novog, zdravog kluba, Šibenik 4, koji već igra u 1.B ligi. Uz potporu nekih bivših čelnika, to je jedini ispravni i mogući put u ovoj situaciji - predlaže bivši prvotimac Jeronimo Šarin.

Šarin nije usamljen u takvim razmišljanjima, očito nimalo ne žaleći za klubom u kojemu je uz njega, ponikao veliki i neponovljivi Dražen Petrović, što jasno oslikava pravo stanje stvari oko Baldekina. U prvom redu je vlastiti interes i zagovaranje nečega što se dugi niz godina prije nije pokazalo nimalo dobrim. Povratak ljudi koji su ustvari pravi uzrok ovakvog stanja danas nije ništa drugo nego zabijanje posljednjeg čavla u lijes izmučenog nekadašnjeg velikana s Baldekina.

U Crnici je situacija slična, s time da tamo problemi ne traju tako dugo. Nakon tri velike godine uspona, došao je strmoglavi pad. Otišla je gotovo cijela uprava, otišao je trener Tucak, a dobar dio igrača sprema se napustiti “dupine”.

- Do ovoga nije smjelo doći da se na adekvatan način pristupilo vođenju kluba. Trošilo se znatno više od onoga što se imalo i naravno da su proizašli veliki dugovi. To netko mora vratiti, a neoprostivo je da igrači i treneri u klubu, koji je prošle godine igrao u Euroligi, a godinu prije bio finalist kupa LEN, nisu primili mjesecima plaću. Najlakše je sada podviti rep i pobjeći, a neka neko drugi rješava njihove bakanalije - ogorčen je jedan bivši dugogodišnji član uprave momčadi iz Crnice.

Hoće li što promijeniti najavljenim održavanjem izbornih skupština na Baldekinu i Crnici, tek treba vidjeti, ali jedno je sigurno - gradski čelnici ne bi si smjeli dozvoliti luksuz i dopustiti da sportski kolektivi Dražena Petrovića i Perice Bukića dožive tragičan kraj. Bilo bi to neoprostivo, ma kako sadašnji problemi izgledali nepremostivi. Rješenja i to pametna, uvijek postoje! Gospodo, vi ste na potezu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:47