U KUĆI SLAVNIH

Novosel: Ova se repka morala boriti za medalju

Sretan je zbog osobnog priznanja, ali i tužan jer nije dočekao Hrvatsku u Istanbulu
Zagreb, 240409. Zrinjevac.Mirko Novosel, bivsi kosarkaski trener.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

ISTANBUL - Iako su hrvatski reprezentativci finalni dan Svjetskog prvenstva dočekali razasuti po Europi, hrvatska košarka imala je svog čovjeka u Istanbulu. Ova je nedjelja bila još jedan veliki dan u karijeri Mirka Novosela. Najtrofejniji hrvatski trener je na svečanosti u istanbulskom Swissotelu postao članom prije tri godine ustanovljene Fibine Kuće slavnih.

Okupljena je krema svjetske košarke, na jednom mjestu našla su se mnoga velika imena. Mogao bi Novosel sastaviti sjajnu petorku od onih koji u kategoriji igrača čine Klasu 2010.: Dragan Kićanović, Oscar Schmidt, Dino Meneghin, Vlade Divac i Arvydas Sabonis.

- Ja bih u toj momčadi šutirao trice, ne bi postavljao blokove - poluglasno je Divcu rekao Meneghin, ali čuo ga je Oscar i brzo uzvratio:

- Možda, kad bi došao do lopte.

Mirko Novosel je u Fibinu Kuću slavnih ušao noseći prsten američkog Hall of Famea, ali drago mu je što se i Fiba odlučila napraviti svoju verziju.

- Drago mi je zbog velikih igrača i trenera kojima se na taj način otvara prostor za priznanje, a koji se nisu uspjeli izboriti u Americi. Jedan Ranko Žeravica, moj učitelj i veliki rival, tamo nije došao ni do finala.

S jedne strane sretan zbog još jednog velikog osobnog priznanja, Novosel nije mogao sakriti tugu što u nedjelju nije mogao gledati Hrvatsku jer je uvjeren da joj je tamo bilo mjesto.

- Imamo talenta da budemo među četiri reprezentacije na svijetu, a ne na nekakvom 14. mjestu. Ne želim pričati o treneru, ali ne može se bez temeljitih priprema na Svjetsko prvenstvo. Da bi napravio rezultat, moraš poštovati sportske zakonitosti, koje moraš poznavati. Ne možemo pričati da smo napadačka momčad, jer bez obrane ne možeš do rezultata. Zasmetao me i alibi pristup u startu. Na ovakvo okrnjeno Svjetsko prvenstvo trebali smo ići s ambicijom osvajanja medalje.

Iako je rekao da neće o treneru, povukao je paralelu.

- Nije slučajno što je Hrvatska s Rudićem osvojila zlato. Pa, on je već vodio reprezentaciju kad sam ja još bio trener, 1984. na OI-ju u Los Angelesu. Ova Srbija bez Dude Ivkovića ne bi bila ni u četvrtfinalu.

Novosel tvrdi da ne želi ni s kim ratovati, da ni u jednom istupu nema zle namjere.

- Kad bih bio zlonamjeran, ne bih javno govorio o tome. Samo se nadam da su iz ovoga što se dogodilo na SP-u izvučene pouke jer se u tom slučaju možemo boriti za medalje na svim velikim natjecanjima. Jako je dobro što će Ukić i Tomas godinu dana biti kod Spahije, Tomić kod Messine. U Litvi nas čeka triput jača konkurencija jer će svi doći kompletni i stoga u pripremama za to prvenstvo ne smije biti pogrešaka - zaključio je Novosel.

Novosel treći Hrvat u Kući slavnih

Kao što je bio slučaj u Kući slavnih koja se nalazi u američkom Springfieldu, tako je i u Fibinu Kuću slavnih Mirko Novosel ušao kao treći Hrvat. Prije njega, na inauguraciji Kuće slavnih 2007., posthumno su u nju uvršteni Krešimir Ćosić i Dražen Petrović.

Tko je ušao 2010.

Igrači: Vlade Divac, Dragan Kićanović, Dino Meheghin, Arvydas Sabonis, Oscar Schmidt.

Igračice: Cheryl Miller, Natalija Zasulskaja.

Treneri: Mirko Novosel, Jevgenij Gomeljskij, Lindsay Gaze.

Suci: Jim Bain, Konstantinos Dimou.

Dužnosnici: George Killian, Hans-Joachim Otto, Ernesto Segura, Abdoulaye Seye Moreau, Al Ramsay.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:41