ZDENKA ZRILIĆ

ORGANIZATORICA ZADARSKOG KOŠARKAŠKOG TURNIRA 'Raduje me što nam dolaze Efes i Kruno Simon'

Sve je izglednije da u Zagrebu organiziramo Final Four Eurolige
Zdenka Zrilić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Zadarski košarkaški turnir dogurao je do šestog izdanja, novi skup europske kreme na Jadranu zakazan je od 19. do 22. rujna, dva tjedna prije početka Eurolige.

- Jako mi je drago što mogu najaviti i jednu momčad koja nam prvi put dolazi, a to je Anadolu Efes. Radi se o finalistu Eurolige, a još mi je draže što je Kruno Simon produljio ugovor pa ćemo nakon duljeg vremena imati i jednog odličnog hrvatskog košarkaša u jakom klubu, čime će turnir dobiti na dodatnoj atraktivnosti - s ponosom je istaknula organizatorica Zadar Basketball Tournamenta Zdenka Zrilić.

I s jednakim zadovoljstvom nastavila:

- Da ne bi bilo nikakvih dvojbi, moram naglasiti da će KK Zadar sigurno biti na turniru, kao i novi europski prvak, moskovski CSKA. Nadam se da će nakon dobre sezone u hrvatskom prvenstvu Zadar posložiti dobru momčad koja bi se mogla izboriti za utakmicu za treće mjesto na našem turniru. Zadrani previše dobro poznaju košarku kako bi praštali stvari koje nisu dobre, a broj publike na posljednjim utakmicama protiv Cedevite pokazao je da se dobro radilo.

Ljubitelji košarke godinama priželjkuju i jednu španjolsku momčad?

- Postoji mogućnost, u kontaktu smo s dvije momčadi, od kojih jedna sigurno neće igrati španjolski Superkup čiji se termin preklapa s danima našeg turnira. Posebno me veseli velik interes brojnih vrhunskih momčadi, upita je jako puno, ali turnir je financijski zahtjevan pa se ne možemo proširiti na deset ili više sudionika. No, drag nam je takav interes jer pokazuje da radimo dobar posao.

Koliko je teško izabrati momčadi za turnir?

- Puno je elemenata, a nama je važna i sportska i poslovna strana. Prije svega nam je interes što bolje promovirati hrvatski turizam, a u dogovoru s partnerima i sponzorima tražimo ono što je najbolje za sve nas. Lani smo tako prvi put imali kinesku momčad na turniru. Želimo pridonijeti i popularizaciji sporta tako da gledanje uživo najboljih europskih momčadi kod mladih probudi zanimanje za bavljenje košarkom.

Bez obzira na zadovoljstvo statusom turnira, sigurno želite i planirate određene iskorake?

- Što se tiče samog turnira, ne možemo dalje od ovoga što smo napravili, ali i dalje je naša ambicija organizirati Final Four Eurolige u Zagrebu. I, moram vam reći, to je jako izgledno. Na nedavnom Final Fouru u Vitoriji o tome smo razgovarali s ljudima iz ECA-e i oni su jako zainteresirani za to da se završni turnir igra u Zagrebu. Ne želim istrčavati s datumima...

U krajnjem slučaju, lijepo bi zvučalo da se deseta godišnjica turnira “nagradi” i tim Final Fourom Eurolige?

- Sigurno je da se neću tako lako povući iz ovog posla, a Final Four u Zagrebu bi označio ostvarenje svih mojih ciljeva i snova. Na početku ove priče mi je okupljanje svih ovih vrhunskih momčadi izgledalo kao science fiction, a danas je to normalna stvar. Što se tiče samog turnira, najvećim uspjehom smatram to što danas cijeli košarkaški svijet zna za nas, prepoznati smo gdje god se pojavimo i sve velike ekipe žele u rujnu biti u Zadru. Ljudski, najviše mi znače poznanstva. Itekako mi znači kada velikan poput Dorona Jamchija izjavi da ste mu vi obitelj. Baš me je dirnulo...

O Kreši Ćosiću: “Sve njegove misli i danas vrijede”

Zdenka Zrilić je posebno istaknula značenje Kreše Ćosića.

- Jako sam sretna što je Ana Ćosić završila biografiju i preporučujem svima da je uzmu u ruke i pročitaju. Imam dva primjerka, u jednom često podcrtavam određene rečenice kao da se radi o udžbeniku. Iako su njegove misli stare 35 do 40 godina, sve one i dalje vrijede.

Sportska etika i ljudskost dominiraju, a jedna od rečenica koja mi se najviše urezala jest ona u kojoj kaže da je ušavši u košarku ušao u svijet potpuno drugačiji od normalnog. To je zaista tako i samo ljudi koji su u ovom svijetu mogu razumjeti što je htio reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:43