SPRDANJE S EUROPOM

'OVO NEMA SMISLA, PREJAKI SMO' Amerikanci žele SP i OI pretvoriti u natjecanje mladih!

Više talenta i zanimanja nudi Ljetna liga NBA-a nego ovaj SP - tvrde u SAD-u
 AFP

Nedodirljivost američke B ili C reprezentacije mogla bi promijeniti budućnost košarke na globalnim natjecanjima. Marc Cuban to odavno zagovara, a sada ga je podržao i uvaženi Yahooov reporter Adrian Wojnarowski. Posljednja njegova kolumna izazvat će buru, i u SAD-u i širom svijeta.

Sažetak razmišljanja je da NBA više ne treba slati najbolje igrače, nakon Rija 2016. i svjetska prvenstva i Olimpijske igre trebali bi postati natjecanja za igrače do 22 godine. Citira se neimenovani GM NBA kluba koji tvrdi da “više talenta i zanimanja nudi Ljetna liga NBA-a nego ovaj SP” te da “raste podrška ideji za povlačenjem veterana”.

George uzalud stradao

Zalažu se i da neamerički igrači prestanu sudjelovati na ovakvim natjecanjima. Danas navode Gasola, Ginobilija, Parker... a mi razmišljamo na što bi Hrvatska mogla spasti bez Bogdanovića, Šarića i ostalih budućih NBA-ovaca.

“Lom noge zvijezde Indiane Paula Georgea na trening-utakmici u Las Vegasu nikad se nije činio bezvrijednijim kao za vrijeme finala u kojem SAD trpa 129 koševa Srbiji”, piše Wojnarowski za igrača koji je “izgubio godinu dana karijere zbog turnira kojeg su u SAD-u gledali malobrojni, a u svijetu je opčinio još manje ljudi”. Autor još dodaje da je razlika u kvaliteti toliko narasla da je rješenje U-22 momčad: najbolji mladi NBA igrači s jednom ili dvije sveučilišne zvijezde.

Naš odgovor bi glasio: Amerikanci, sastavljajte svoju reprezentaciju po svom ćeifu, ali ostatak svijeta pustite na miru. Nemojte tjerati ostale da igraju oslabljeni kako biste izbjegli rizik da vam se ne ponove posrtaji iz 2002., 2004. i 2006. godine. Ako ste već tako sigurni u svoju moć, i s “klincima” ćete biti zlatni, zar ne?

No, u Americi će više odjeknuti stav da je uz Derricka Rosea, kojem je turnir bio dobrodošla rehabilitacija nakon teške ozljede, jedinu korist od SP-a imao Mike Krzyzewski, izbornik od 2006. godine. I ovaj je turnir, piše Wojnarowski, iskoristio za samopromociju i vabljenje najvećih srednjoškolskih talenata na Duke, sveučilište na kojem je trener već 34 godine. Stvara si imidž omiljenog trenera i zaobilazi kruta pravila regrutiranja talenata.

Priznanje za Bojana

Hrvatska je, pak, razočarala i rezultatom i košarkom kakvu je igrala na SP-u. Ispala je u osmini finala, Fiba ju je uvrstila na 10. mjesto. Ispred nas su uobičajeni mjeseci razmišljanja i potencijalna potraga za novim izbornikom. Jasmin Repeša se još nije oglasio. Javnost ne zna želi li uopće ostati izbornik, ali već se razvilo nekoliko ideja o tome koga bi se htjelo vidjeti na njegovom mjestu: Velimira Perasovića, Tonija Kukoča, Acu Petrovića...

Bojan Bogdanović završio je turnir kao drugi nabolji strijelac (21.2), a internetsko izdanje Sports Illustrateda uvrstilo ga je u drugu petorku turnira. Među deset najboljih jedino su Teodosić i on izvan NBA-a, a samo Bojan je već ispao u osmini finala. Prva petorka: Teodosić, Irving, Batum, P. Gasol, Davis. Druga petorka: G. Dragić, Bojan, Diaw, Faried, Valančiunas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:00