SENZACIJA NA POMOLU?

PORUKA IZ AMERIKE Toni Kukoč: 'Zanima me posao izbornika reprezentacije!

Ako Kukoč kaže da je zainteresiran, to je u najmanju ruku situacija koju HKS mora provjeriti
 Nenad Dugi / CROPIX

Znate već da je Jasmin Repeša, nakon što smo ispali od Francuza u osmini finala SP-a, plasirao čuvenu rečenicu, “ako ima netko bolji, nek’ se javi”.

I javili su se. Recimo, Robert Matijević, tako ide priča. Već je u ponedjeljak donio pismo u HKS. Nakon Repešine izjave, koja je uvrijedila veliki dio košarkaške javnosti.

No, nije Matijević jedini koji se javio. Javio se i najveći živući hrvatski košarkaš svih vremena, Toni Kukoč. Trostruki NBA prvak iz Chicaga je dao intervju T-portalu i kolegi Vladi Radičeviću . Gledao je Svjetsko prvenstvo i ovo je na njemu vidio:

- Gledao sam našu utakmicu osmine finala protiv Francuske od prve do zadnje minute. Gledao sam i gotovo cijelu našu utakmicu protiv Argentine. Što sam vidio? Moje je mišljenje kako se nešto dogodilo unutar momčadi, a što točno, nije mi poznato. Možda nešto između trenera i igrača ili možda između menadžmenta i trenera. Očito je bilo trzavica… Jednostavno smo igrali bez ideje.

Otišao je korak dalje.

- Pozorno sam pratio utakmicu protiv Francuske, a od igre sam većinom vidio kako pokušavamo igrati jedan na pet. Non-stop su naši igrači, pogotovo Bogdanović i Tomić, morali tražiti individualna rješenja. Vidio sam i neke čudne šutove mojeg Splićanina Roka Ukića nakon driblinga i općenito su naši igrači radili neke stvari koje su meni nekako čudne. Niti smo se u obranu na vrijeme vraćali, niti su igrači u obrani pomagali jedan drugome.

Nešto se tu Kukoču nije dopalo.

- U odnosu na EP u Sloveniji ,gdje se osjećala atmosfera i povezanost igrača, tj. pravo zajedništvo, u Španjolskoj toga nije bilo. To se jako dobro vidjelo na TV ekranu. Nije bilo povezanosti ni u obrani ni i napadu, a to se najbolje vidjelo na utakmicama protiv reprezentacija kao što su Filipini ili Senegal. Naši su u te utakmice ušli s mišlju, kao, tko je ikad čuo za Senegal, a na kraju nas ispeglaju. Onda je bilo vjerojatno: ‘ajmo dobiti Argentinu, ajmo sad stisnut’! E, momci, tako se ne može igrati na Svjetskom prvenstvu. Kada sve rezimiram, meni se čini da je bilo nekih trzavica.

Nije tajna, Kukoč je već pričao o tome, rado bi on radio posao trenera.

- Već neko vrijeme pratim što se događa i naravno da me zanima posao trenera u NBA-u. Ako bude prave prilike, zašto ne. Zasad konkretnih ponuda iz NBA-a nije bilo.

No, kad bi mu sletjela ponuda iz HKS-a, za poziciju izbornika, koja će se vrlo vjerojatno otvoriti, Kukoč je kazao:

- Možda me i zanima posao izbornika reprezentacije Hrvatske, ali samo ako su uvjeti dobri te ako je atmosfera zdrava. Ponavljam, zanima me posao trenera, ali…

Više o tome nije želio...

- To je sve od mene na tu temu - dodajući da mu je jako drago što je Neven Spahija dobio pomoćnika u Atlanti Hawksima.

I bio je to Toni Kukoč. Čija svaka riječ ima težinu. No, tu ima još nešto.

Kad je Joke Vranković preuzeo reprezentaciju uoči Svjetskog prvesntva u Turskoj 2010. godine na prvom dijelu priprema je kao savjetnik Vrankovića bio i Toni Kukoč. Uglavnom, ti dani s Kukočem, postavljanje triangla u napadu i sve što je Kukoč govorio igračima, mnogima je od njih zarezano u pamćenje.

Ono što je važno za ovu priču jest da su tada u reprezenatciji bili, kao debitanti, današnji nositelji poput Bojana Bogdanovića, Ante Tomića ili Luke Žorića. U međuvremenu se štošta promijenilo, ali ako Toni Kukoč kaže da je zainteresiran, to je u najmanju ruku situacija koju HKS mora provjeiti i njoj ozbiljno pristupiti.

Nema, naravno, nekih primjera iz povijesti koji nam govore da je netko u košarci postao izbornik bez da je prije toga nekoga vodio, što bi bilo tako u ovom slučaju.

No, nije se prije njega ništa slično pojavilo i na parketu. Jer, ovo je Toni Kukoč. Naš Franz Beckenbauer. Otprilike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:20