NA MADRIDSKOJ KLUPI

Repeša postao radni kolega Mourinha

Repeša je pobijedio u utrci sa zvučnim protukandidatima, od kojih se kao prvi favorit Realovih čelnika spominjao Neven Spahija
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Jasmin Repeša bit će novi trener madridskog Reala. Pet godina nakon što je odbio sjesti na klupu “kraljevskog kluba” kako bi mogao voditi hrvatsku reprezentaciju, Repeša je odlučio “ispraviti pogrešku”. Prema pisanju madridskog Asa, Repeša je pobijedio u utrci u kojoj mu je najistaknutiji suparnik bio još jedan bivši hrvatski izbornik, trener Fenerbahçea Neven Spahija.

Doduše, s obzirom na ugovor u Istanbulu i započeti projekt stvaranja iznimno snažnog Fenerbahçea, Spahija je vjerojatno bio samo istaknuto ime na popisu želja Realovih čelnika. Na tom su se popisu našla i imena Svetislava Pešića, Simonea Pianigianija i Pedra Martineza, ali Repeša je bio jedini od kandidata s kojim su predstavnici Reala razgovarali “licem u lice”. Prema pisanju Asa, Repeša je u četvrtak bio u Madridu, posjetio je klupske prostorije na stadionu Santiago Bernabeu te Realov trening-kamp u Valle de las Cańas Pozuelo.

Spekulira se da će Repeša potpisati trogodišnji ugovor s klubom u kojemu će ga dočekati niz mladih i talentiranih igrača, a među njima će jednu od glavnih rola imati hrvatski reprezentativni centar Ante Tomić, kojega je Repeša tijekom izborničkog mandata uvijek stavljao na širi popis, ali ga nije odveo ni na jedno od velikih natjecanja. Osim 24-godišnjeg Tomića, Realu bi svijetlu budućnost trebali jamčiti 20-godišnji Nikola Mirotić, 23-godišnji Sergio Lull i 24-godišnji Novica Veličković koji je pao u nemilost Ettorea Messine i njegova nasljednika Emanuelea Molina.

Osim što iza sebe ima trofejnu prošlost u mnogim klubovima koje je vodio, jedna od glavnih Repešinih prednosti u odnosu na ostale kandidate bio je upravo rad s mladim igračima iz kojih je znao izvući maksimum od iskazanog potencijala i koji su kod njega imali puno prostora za pokazivanje svog talenta. Današnjim NBA zvijezdama Mehmetu Okuru i Marcu Belinelliju otvorio je prostor dok je radio u Tofasu i bolonjskom Fortitudu, Roku Ukića je “forsirao” kao trener rimske Virtus Lottomatice, a u posljednjem mandatu na klupi Benettona često su mu u glavnim rolama bili Alessandro Gentile (19), Donatas Motiejunas (20) i Stefan Marković (23).

Repeša dolazi u sredinu koja je navikla na trofeje, ali je posljednjih godina zaostajala za Barcelonom, Cajom Laboral, čak i Unicajom. Real se nakon 15 godina vratio na Final Four Eurolige, ali je poražen u polufinalu, baš kao i u doigravanju za prvaka Španjolske. Repeša bi od Realove mladosti, uz poneko pojačanje, trebao napraviti momčad koja će se moći ravnopravno nositi s Barcelonom i svake godine konkurirati za naslov europskog prvaka. I “Jaskov” trofejni post već dugo traje, još od osvajanja naslova prvaka Italije s Fortitudom 2005. godine.

Repeša peti Hrvat u Realu

Dražen Petrović

- igrao u sezoni 1988./89.

- Real osvojio Kup kupova, Kup kralja i igrao u finalu španjolskog doigravanja

Žan Tabak

- igrao u sezoni 2001./02.; bez trofeja

- bio je pomoćni trener kad je 2006./07. Real osvojio posljednje trofeje: Eurokup i naslov prvaka Španjolske

Mario Stojić

- igrao od 2003. do 2005.; bez trofeja

Marko Tomas

- igrao od 2005. do 2009. (sezonu 2007./08. na posudbi u Fuenlabradi)

- u sezoni 2006./07. osvojio Eurokup i naslov prvaka Španjolske

Ante Tomić

- stigao u Real iz Zagreba u siječnju 2010.

- bez trofeja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:22