KOŠARKAŠKI MAG

Sagadin: Imate odlične igrače, ali s ovakvom igrom vas ne vidim u četvrtfinalu

I taj Ante Tomić može bolje, i Marko Tomas sigurno, mogu oni igrati bolje od ovog što su pokazali do sada. E sada, zašto to i ne pokazuju..., pita se slovenski stručnjak
 AFP

Zmago Sagadin u Istanbulu je komentator slovenske postaje Sport TV. Gleda sve utakmice skupine B, jednim okom i ostale skupine, prati sve. Malo se teže kreće, operirao je koljeno i kaže da je u - mirovini.

Dva je put bio izbornik slovenske reprezentacije, kao trener bio je poznat kao autoritativan, a sada su mu opaske jetke i britke. O utakmici Slovenije i Hrvatske kao stručnjak koji je radio u obje države ( Olimpija, Split, Zadar) s pravom ima pravo dati svoj stav.

- Već sam u najavi susreta rekao da mi Slovenija djeluje bolje, da ima više momčadsku igru od Hrvatske u svim fazama, bolju obranu prije svega. Hrvatska je više orijentirana na napad, pogotovo na tricu, a kada to zatvoriš, ili kada stane, onda ih je lako umiriti.

Jesu li visoki igrači, točnije “četvorke” Slokar i Zupan, donijeli tu prevagu?

- Pogodili su trice, no, zna se dobro tko što može u slovenskoj momčadi. Zna se za Slokara da nije jak ispod koša i da traži rješenje izvana i da može pogoditi ako ga se pusti. Mislim da su Hrvati tu imali slabu koncentraciju.

Nakon utakmice dosta se govori o karakteru, mentalitetu Slovenaca koji, izgleda, ne krasi hrvatsku reprezentaciju...

- Slovenija je igrala svoju igru i kada je gubila, a Hrvatska je, pak, kada je ušla u minus, gubila glavu. Doduše, vratili su se ludim tricama, a to ne traje dugo, na takav se način ne dobiva utakmica.

Osvrnuo se Zmago i na ostale dvije utakmice oba suparnika.

- Igrali su i jedni i drugi protiv sličnih protivnika, slabog Tunisa i Irana, o čemu ne treba trošiti riječi. Ali zato su me jedni i drugi neugodno iznenadili s koliko su strahopoštovanja ušli u utakmicu sa SAD-om. Jer uvjeren sam da to nije momčad koju treba precjenjivati. Nemaju nikakvo međunarodno iskustvo. S njima se može igrati, trener koji drži konce u svojim rukama, koji protiv njih igra čvrsto i agresivno, strašnu obranu, a disciplinirano u napadu, ima šanse. Amerikanci imaju iznimnu prvu petorku, ali već protiv druge se može doći do daha i igre. I složiti im paniku. Treba samo kontrolirati momčad i vjerovati da se to može.

Sagadin stoga nema izrazitog favorita za naslov prvaka svijeta...

- Nakon što im je otpao i Calderon, Španjolska se utopila u društvo 7-8 reprezentacija koje mogu do medalje. To su, ne naravno tim redoslijedom, SAD, Srbija, Turska, Argentina, Slovenija, Grčka, Španjolska.

Hrvatsku ste slučajno zaboravili, ili...

- Ne vidim je u krugu reprezentacija koje mogu do četvrtfinala. Možda me demantiraju i pokažu neko drugo lice, ali s ovakvom igrom neće moći dalje. Iako...

Želio je ipak nešto naglasiti za kraj.

- Iako Hrvatska individualno ima odlične igrače... I taj Ante Tomić može bolje, i Marko Tomas sigurno, mogu oni igrati bolje od ovog što su pokazali do sada. E sada, zašto to i ne pokazuju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:24