KOŠARKAŠKA POROTA

Skansi: Mi smo 1970. igrali bolju obranu od Jokinih 'momaka s plaže'!

Skansi i Novosel ističu loše koncipirane pripreme i prozivaju predsjednika HKS-a Danka Radića zbog diktatorskog načina na koji vodi Savez
 AFP

U trenutku kad su se Španjolci i Francuzi borili za naslov najbolje reprezentacije Starog kontinenta, hrvatski su reprezentativci bili razasuti po njemu, odrađujući već unosne klupske ugovore, pripremajući se za novu sezonu. U završnim danima Eurobasketa hrvatsku košarku su u Litvi predstavljali sudac Srđan Dožai i Dario Šarić, koji je bio jedan od najboljih igrača All-Star utakmice najboljih europskih juniora (U-18).

To su bili ‘beach boys’

Neuspjeh hrvatske reprezentacije još muči sve one kojima je stalo do nekad velikog sporta na ovim prostorima. Većina je ostala šokirana ispadanjem Hrvata već u prvom krugu Eurobasketa, ali ima onih koji su predvidjeli loš rezultat u Litvi mnogo prije nego što je podbačena prva lopta.

Petar Skansi najavio je krah u intervjuu za Sportske novosti, a slične stavove je iznio i Mirko Novosel u Novom listu. Dvojicu proslavljenih stručnjaka stoga smo zamolili za još jednu analizu odgovornosti, podjelu krivnje među glavnim protagonistima, a onda im postavili pitanje kako podići reprezentativnu košarku s dna.

• Za što su odgovorni igrači?

Skansi: Došli su s plaže, to nisu bili igrači, to su bili ‘beach boys’. Ne može se igrati ozbiljna košarka bez obrane, a mi je nemamo. Mi smo 1970. u Ljubljani igrali bolju obranu. I prije EP-a sam rekao da je Draperov angažman pogrešan s obzirom na ostatak momčadi. Prolazio je nešto na što nije navikao, ali možda će za sljedeću akciju biti bolji.

Novosel: Igrači nisu ni za što krivi. Dobro je rekao Ukić da su ‘igrači vojnici’. Oni ovise o onome tko ih vodi. Mogu samo dodati i da su lako kvarljiva roba, moraš paziti kako s njima postupaš. Imamo kvalitetne igrače. Imamo petoricu, šestoricu vrhunskih košarkaša, ali se u reprezentaciji nije znala hijerarhija.

• Za što je odgovoran izbornik?

Skansi: Pripreme su bile prekratke. Željelo se malo urediti formicu igračima i tako osvojiti medalju. Potpuno pogrešno. Reprezentacija mora riješiti pitanje obrane od ‘picka’. Bez toga ne možeš ni na zahod, a kamo li na Europsko prvenstvo. Kvalitetnom obranom samo jednog elementa mogli smo riješiti i preskočiti tri stepenice.

Novosel: O pripremama sve ovisi, a one nisu bile dobre. Bile su prekratke, nije bilo visinskih priprema, izbor suparnika je bio pogrešan, selekcija je bila loša, za razliku od one prošlogodišnje za SP. Zašto su isključeni Banić i Planinić, zašto nije bilo Lončara? Ne možeš igrati obranu ako nisi prošao krvavi dril. Vremena se mijenjaju, ali neke zakonitosti ostaju. Ako ih ne poštuješ, ne možeš do rezultata. Ne postoje čuda.

Klimavci vode u propast

• Za što je odgovoran Savez, odnosno Danko Radić?

Skansi: Sramotno je kako bira suradnike. Zar nije svjestan da klimavci vode u propast? Zašto se toliko bježi od iskustva? Ako je već odredio mladog trenera, zašto mu nije pridružio nekog s iskustvom? I zašto on mora sve birati? U Savezu se loše radi. Evo i primjera iz mlađih dobnih selekcija. Kadeti su nam prvaci Europe, a juniori su ispali u B razred. Razvoj koji ide u obrnutom smjeru je - nazadovanje.

Novosel: Nebitno je tko je predsjednik ako je Savez dobro ustrojen. Za reprezentaciju je ključan Stručni savjet, on mora imati vlast. Nužna je rekonstrukcija Stručnog savjeta, moraju ga činiti bivši izbornici, oni koji su osvajali medalje. Smeta mi i debakl juniorskih selekcija. Imamo talente, a gubimo od Austrije.

• Što napraviti da bi nam reprezentacija sutra bila bolja?

Skansi: Trenutačno smo u donjem luku i sigurno ćemo se dizati. Pitanje je samo tko će u tome sudjelovati, hoće li to biti samo igrači ili i svi ostali.

Novosel: Tragično je što nas neće biti na Olimpijskim igrama. Bojim se da će košarka biti zanemarena. Europsko prvenstvo u Sloveniji dobra je prilika za povratak. Moramo se pobrinuti da Šarić, Hezonja i ostali postanu ekstra klasni igrači i u seniorskoj konkurenciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:10