Spahija: Eurobasket siromašan kvalitetom

ZAGREB - Neven Spahija je u Valenciji, gdje se priprema za novu sezonu sa svojom Pamesom, pratio Eurobasket, ali iz španjolske perspektive.



- Nisam gledao niti jednu našu utakmicu jer ne hvatam nijedan satelit koji ih je prenosio - objasnio je naš bivši izbornik i nastavio: - Natjecanje je bilo na tragu najava koje smo zajednički radili neposredno prije početka, sa Španjolskom kao favoritom, dobrom Francuskom, s tim da su Francuzi imali nesreću što su naletjeli na Španjolce u četvrtfinalu, i opasnom Srbijom. Da, Španjolci su loše krenuli, ali to je na neki način bilo i logično očekivati s obzirom na probleme s ozljedama koje su imali i na način samih priprema. Oni su više igrali ekshibicijske utakmice, nego što su trenirali.



Zato su od četvrtfinala nadalje pokazali potpunu dominaciju, dobivajući suparnike s prosječnih 20 razlike. Španjolski kolege izvjestitelji posljednjeg su dana javljali u domovinu “još toliko-i-toliko sati do zlata”.



- Njihova je dominacija produkt dugogodišnjeg sustavnog rada, najjače europske lige koju imaju i kvalitetnog rada s mladim igračima, iz čega proizlazi kontinuitet. Doista je izgledalo kao da im nitko ne može prići ni blizu.



Izostanak desetak velikih europskih košarkaških zvijezda utjecao je na ukupan dojam o turniru.



- Pročitao sam dosta komentara o tome kako ‘u Europi ponovno dominira obrambeni stil košarke’, ali ne slažem se s tim. Takav je dojam posljedica nedolaska velikih igrača u Poljsku pa se košarka možda činila drugačijom, ali zapravo nije bilo nikakvih bitnih promjena u odnosu na ono što se događalo na proteklim natjecanjima. Osim toga, ovaj je Eurobasket, upravo zbog izostanka Nowitzkog, Kirilenka, Jasikevičiusa i ostalih, bio jedan od kvalitetom najsiromašnijih u posljednjih desetak godina.



Turnir ostavlja posljedice na velike klubove, pa tako i Spahija još čeka da mu se momčad kompletira.



- Pamesa je dala četiri igrača za Eurobasket, a sljedeći tjedan očekujem priključenje Francuza Pietrusa i De Cola, Srbina Perovića i Španjolca Clavera - zaključio je Spahija.



Zoran Čutura
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 00:58