ZVIJEZDA BROOKLYNA

TELETOVIĆ ZA SN 'Ja u Netsima nisam imao nikoga, Bogdanović će imati mene!'

'Bojan i ja dijelimo isti mentalitet, ljepše je kada imaš nekoga s kim možeš porazgovarati, veseliti se'

Bojan Bogdanović na jesen će se prvi put uputiti u nepoznato - u NBA ligu. Brooklyn Netsi čekali su ga dvije godine i napokon dočekali. NBA liga u živo će upoznati jednog od najboljih strijelaca Europe, a hrvatski reprezentativac uvjerit će se u ono što govori, primjerice, Roko Ukić, da su NBA i Europa dva potpuno drukčija svijeta.

No, Bojan će u Netsima imati čovjeka koji će mu pomoći u prilagodbi. U Netsima je već drugu sezonu još jedan bogodani strijelac, bosanskohercegovački reprezentativac Mirza Teletović. I koliko god je Bojanu drago što ga u novoj momčadi čeka Hercegovac, toliko je Mirzi drago što će mu društvo raditi zemljak.

- Drago mi je što dolazi Bojan i uzbuđen sam što dolazi netko s kim ću moći pričati na svom jeziku. Već sada imam dosta prijatelja u Netsima, dobro se slažemo na parketu i izvan njega, ali ovo je ipak drukčije. Bojan i ja dijelimo isti mentalitet, ljepše je kada imaš nekoga s kim možeš porazgovarati, veseliti se, požaliti mu se. Toliko puta smo igrali jedan protiv drugoga u klubu ili reprezentacijama a sad ćemo napokon dijeliti momčad. Uzbuđen sam zbog toga! - kaže u ekskluzivnom razgovoru za Sportske novosti zvijezda Brooklyn Netsa Mirza Teletović.

Mirza Teletović i Bojan Bogdanović dijele puno toga zajedničkog. Obojica su Hercegovci i rođeni su u Mostaru. S tim da je Bogdanović odrastao u Mostaru, a Teletović u 45 km udaljenoj Jablanici, odakle je kao srednjoškolac otišao u Tuzlu. Obojica su vrhunski strijelci, lideri svojih reprezentacija.

- Imali smo i sličan put u karijeri. Bojan i ja napravili smo dobru karijeru u Europi i u zrelim godinama došli u NBA. Proces prilagodbe bit će mu težak, mora biti strpljiv i jak u glavi. Ali tu sam ja da mu pomognem. Kada sam došao u NBA, nisam imao nikoga, ali sad sam tu da mu pomognem - dodaje Teletović.

Krilni igrač Netsa po dolasku u NBA morao je proći mukotrpan proces prilagodbe. Mnogi europski igrači to ne uspiju, no, fajter kakav je Teletović nije gubio nadu ni kada ga je Avery Johnson držao na kraju klupe. Naporno je radio i izborio je svoje mjesto u momčadi koja je stvarana da osvoji naslov prvaka. Minutaža mu je rasla od 14 minuta u studenom 2013. do 23 u travnju 2014.

Teletović predviđa sličnu borbu i svom novom suigraču.

- Bojan mora biti svjestan da je u svakoj NBA momčadi 10 do 12 igrača koji su “u pet deka”, koji mogu igrati na najvišoj razini, a svi ne mogu biti u petorci. Svi se moraju boriti za svoje mjesto u ekipi. To što se Bojan i ja znamo možemo iskoristiti u igri. Možemo stvoriti dobar tandem.

Teletović je sada postao sophomore, igrač druge godine u NBA ligi, pa je kao iskusniji uputio nekoliko savjeta rookieju Netsa.

- Dosta toga je drukčije u NBA ligi. Morat će pripaziti na sitnice u igri koje nisu nevažne, na primjer, na ofenzivne tri sekunde u reketu. Također, veliki problem bi mu mogao predstavljati “sleng” tipičan samo za američku košarku. Kada sam tek došao, s tim sam imao dosta problema. Dobiješ instrukcije s tim “slengom”, a nemaš kad pitati nekoga što to znači! Velika je promjena brži ritam, golem broj utakmica… I izvan dvorane se čovjek mora na dosta toga prilagoditi. Znam da je Bojan posljednjih godina živio u Istanbulu, ali New York je nešto sasvim drugo. Ja živim 50 km od dvorane, na trening putujem dva sata…

Teletovićevi i Bogdanovićevi Netsi u novu sezonu ući će s nekoliko promjena. Paul Pierce stanovao je samo jednu sezonu u Brooklynu, a umjesto Jasona Kidda trener će biti Lionel Hollins.

- Pierce je otišao, nema više ni Livingstona, ali okosnica momčadi je ostala. Uostalom, prošla sezona pokazala je da su Derron Williams i Joe Johnson glavni igrači, a mi ostali činimo rotaciju. Hollinsa nisam upoznao, ali dao mi je do znanja da računa na mene, da ima povjerenje u mene i to mi je dosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:40