ŽELIMO EUROBASKET

U kandidaturu sa Slovencima samo ako se završnica igra u Areni

S obzirom na sagrađene dvorane, Hrvatska bi mogla računati na višestruku financijsku korist od organizacije tako velikog sportskog događaja
 Drago Sopta / Cropix

Ideja nije od jučer. Već neko vrijeme se čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza bave mišlju o kandidaturi za organizaciju Europskog prvenstva košarkaša 2013., a jasnije konture taj bi projekt trebao dobiti kad iz europskog ogranka Fibe u ured HKS-a stigne sva potrebna dokumentacija.

- Fiba je svim članicama poslala upit o mogućnostima i želji za organiziranjem EP-a 2013. Nakon očitovanja svih zemalja Fiba mora poslati uvjete za kandidaturu i raspisati natječaj - objasnio je službenu proceduru predsjednik HKS-a Danko Radić.

Arena kao glavni adut

Zainteresiranost Hrvatske nije sporna. No, u ozbiljnije akcije krenut će se tek kad budu poznati svi uvjeti kandidature. Neki se zaključci mogu izvući iz prošlih natječaja. Poljaci su, primjerice, za dobivanje organizacije prošlogodišnjeg EP-a Fibi morali uplatiti kotizaciju u visini od 4 milijuna eura.

- Za svaki natječaj donose se novi uvjeti. Ne možemo prejudicirati kakvi će biti za ovu kandidaturu.

Iz današnje, recesijske perspektive, četiri milijuna eura čini se doista velikim iznosom. Međutim, financijska korist od organizacije može biti višestruka, tim više što ne bi bila potrebna gotovo nikakva ulaganja u infrastrukturu.

Uz uobičajeno visoke ocjene organizacije svih sportskih događaja u Hrvatskoj, veliki adut mogućoj kandidaturi bit će zagrebačka Arena. Ljepotica iz Laništa vapi za velikim sportskim događajima, a glavni tajnik Fiba Europe Nar Zanolin s oduševljenjem je komentirao doživljeno na završnici NLB lige.

Detalje je lako dogovoriti

- Mali je milijun stvari koje mogu prevagnuti. Pouzdano znamo da će se za organizaciju kandidirati Francuska, Italija i Slovenija - istaknuo je Radić. Francuska je bila domaćin EP-a 1999., u Italiji je posljednji put europska košarkaška smotra bila 1991. godine. Zagreb je bio domaćin dvije godine ranije, dok je najveći košarkaški događaj u Sloveniji i dalje SP iz 1970. Kad su prvi put krenule priče o kandidaturi, spominjan je zajednički hrvatsko-slovenski projekt. Ta ideja još nije zaboravljena.

- Kandidature moraju biti odvojene, ali postoji mogućnost da uđemo u zajedničku organizaciju, naravno, uz uvjet da se završni dio igra u Areni - istaknuo je Radić. To bi značilo da će na Hrvatsku pasti i veći dio financijskog tereta.

- Ako postoji dogovor oko glavnih uvjeta, tehničke detalje je lako dogovoriti - zaključio je Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:23