PREDSJEDNIK CEDEVITE

Veber: Uzor nam je Cibona iz 80-ih, želimo biti prvaci Europe!

'Ulaganja za pozivnicu za regionalnu ligu je najisplativiji potez Atlantica. Želja nam je i da za pet godina u Zagrebu organiziramo Final Four Eurolige'
 Nenad Dugi/CROPIX

S Mladenom Veberom, predsjednikom Cedevite, najuspješnijeg hrvatskog košarkaškog kluba ove sezone, razgovarali smo kad je Altantic grupa, glavni sponzor kluba, objavila rezultate za 2011. godinu. Prvo pitanje, tko ima bolje rezultate, nametnulo se samo...

- Zasad Atlantic. Cedevita će se moći uspoređivati tek kada postane respektabilan euroligaš.

Koliko je život lakši nakon osvajanja kupa?

- Znatno, ali nadam se da nećemo stati jer se sport igra zbog trofeja. Govore nam da smo praktički osigurali Euroligu, ali mi želimo da to bude posljedica osvajanja trofeja, a ne zbrajanja bodova. Moramo ući u finale završnog turnira ABA lige u Tel Avivu, a moje intimno mišljenje je da ćemo biti prvaci.

Prije nešto više od pola godine, nakon druge utakmice finala prvenstva, najavljivali ste povlačenje Atlantica iz košarke. Danas to izgleda kao dobar blef.

- Ne, ozbiljno smo o tome razmišljali jer smo bili frustrirani odabirom sudaca i njihovim kriterijem. Ove su godine okolnosti na terenu bile fenomenalne, jedino imamo puno primjedbi na organizaciju kupa.

A da ste proživjeli još jednu sezonu bez trofeja, biste li tada razmišljali o povlačenju?

- Ne, izostanak rezultata nas ne bi zaustavio u nastavku ulaganja.

Tko vam je veći suparnik, Cibona ili Zagreb?

- Cibona je meni uzor, netko s kime bih htio da nas uspoređuju. Ali ne današnja, nego ona iz osamdesetih. Uzor je po načinu rada, ljudima koji su bili u klubu, atmosferi koju su stvarali oko sebe, a potajno se nadam i da Cedevita ponovi rezultate tadašnje Cibone.

To su velike riječi, Cibona je tada bila dvostruki europski prvak...

- Ako je kup kruna dosadašnjeg rada, onda bi naslov europskog prvaka bio kruna cjelokupnog ulaganja i projekta Atlantica. U početku smo bili naivci kojima su govorili ‘a što će oni tu’. Zatim smo postali simpatična družina koja ulaže a nikome ne smeta. Kada su rezultati postali ozbiljniji počeli su nam tražiti dlaku u jajetu. Prigovarali su nam zbog ulaganja u pozivnicu za regionalnu ligu, što i drugi klubovi rade, a danas se vidi da je to najisplativiji potez Atlantica. Želja nam je i da za pet godina u Zagrebu organiziramo Final Four Eurolige.

Jesu li ti dosezi dovoljni da se zatvorite u ured, natočite najfiniji viski i nazdravite uspjehu jer je vaša priča završila?

- Ne mogu si zamisliti da stanemo s košarkom. I nakon osvajanja Eurolige tražit ćemo nove motive.

Je li vam žao zbog neuspjela ulaska u Cibonu prije više od godinu dana?

- Ne znam. Spajanje bi uspjelo da je ovakva transparentnost u čišćenju kluba onda postojala i taj klub bi s našim kapitalom vrlo vjerojatno danas bio kandidat za četvrtfinale Eurolige. Današnjoj upravi skidam kapu jer se uhvatila u koštac s dubiozama. Na dobrom su putu, ali dugoročno moraju promijeniti omjer gradskog novca i sponzora u budžetu kluba.

Prigovaraju vam da uprava kluba više slavi pobjede protiv Zagreba i Cibone nego Partizana. I da nakon 20 ili 30 koševa prednosti agresivno tražite još veću razliku...

- Ako i nekome izgleda tako, uvjeravam vas da nije namjerno. Nisam tipičan predsjednik koji energično prati i slavi svaki dobar potez i pobjedu. Nismo zločesti i začudilo bi me da netko u našem ponašanju prepozna da želimo loše Zagrebu i Ciboni, da im nešto na ovaj ili onaj način poručujemo. Nemam takav poriv. Sretan sam zbog Cedevite, ali ne likujem zbog onoga što se događa Zagrebu. U gradu mogu postojati i tri kvalitetna kluba, ali ako uprave dovedu zdravi kapital. Ne smije se proračun puniti iz gradske ili državne blagajne sa sedamdeset ili više posto, dugoročno je to neodrživo i omjer mora biti suprotan.

Zbog svega toga sigurno vam je bilo draže kada vam je na kupu morao čestitati i gradonačelnik Bandić. Rečenica ‘Privatnom klubu smo u centru grada dali dvoranu’ još odzvanja...

- Volio bih vjerovati da se zabunio ili da je krivo informiran. Cedevita nije privatni klub, niti nam je itko išta dao. Od Grada smo dobili ono što dobiva većina sportskih klubova u gradu, kroz plaćene termine u dvorani i dva trenera. Uz sponzorstvo Turističke zajednice to je pet do šest posto klupskog proračuna.

Razmišljate li o privatizaciji kluba?

- Stvorili smo sve preduvjete, ali nećemo krenuti u pretvorbu dok ne vidimo u tome korist. Vjerujem da će kad-tad svi krenuti u tom smjeru i mi ćemo biti među prvima.

OSTATAK INTEVJUA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JL-a!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:20