RAZGOVOR S IZBORNIKOM

VELIMIR PERASOVIĆ U Bogdanoviću i Dariju Šariću ima nešto Draženovo i Kukočevo

'Vođa se sam stvara, ne mogu ga ja odrediti. Draženu nitko nije trebao reći da je vođa'
 cropix

Četiri mjeseca uoči Europskog košarkaškog prvenstva koji će Hrvatska igrati u Zagrebu i, vjerujemo, Lilleu, razgovarali smo s izbornikom Velimirom Perasovićem.

Otvorili smo ga pričom o mogućem vođi reprezentacije.

- Vođa se sam stvara, ne mogu ga ja odrediti. Draženu nitko nije trebao reći da je vođa, igrači su to sami osjetiti. Bio je neprikosnoven i kada bi ostalo par sekundi do kraja napada, znalo se da lopta ide njemu. Sve dok jednom Kukoč nije uzeo loptu i rekao ‘ja ću’. I svima je bilo normalno da Kukoč preuzme ulogu vođe iako do tada nije bilo govora da bi netko zamijenio Dražena.

Igrači u službi momčadi

Zanimalo nas je misli li Perasović da bi Dario Šarić već na ovom EP-u mogao biti vođa reprezentacije.

- Očekujem da može, ali treba mi to pokazati. Nema razloga da mu ne povjerim važnu ulogu ukoliko to zasluži na pripremama, no bilo bi apsurdno gurati ga ako ne pokaže da može. Ali imamo mi još igrača koji mogu biti u takvoj poziciji. Bogdanović je killer, Tomić kada ima loptu, kreator poput Simona, egzekutor Hezonja… Od Šarića očekujem da će biti nositelj, ali ne znam hoće li to biti na način na koji vi zamišljate.

Ali će sigurno imati bolji status u ekipi nego u Efesu u kojem često mora “izmišljati” koševe…

- Nitko ne radi protiv sebe i budite sigurni da ga Ivković koristi kako misli da je najbolje. Možda ga ne vidi kao što ga mi vidimo i druga je stvar što nas to ne zadovoljava.

Dario, Bojan, Dražen i Toni još su nekoliko puta iskočili u razgovoru, a najzanimljivije je bilo nakon pitanja koju bi dvojicu igrača najradije uzeo u svoju trojku za basket.

- Bogdanovića i Splittera od onih koje sam trenirao, a inače Kukoča. Toni je najbolji igrač “jedan na jedan”. Sve sam mogao dobiti, ali njega nikada. Dražen i ja smo u vojsci svakodnevno igrali basket, on bi ih dobio deset, ja jedan. I Rađu bih ponekad dobio, češće nego Dražena, ali Kukoča nikada.

Nije htio otići tako daleko da bi ga proglasio najboljim svih vremena…

- Takvi izbori su teški, ali Toni je definitivno bio poseban. Nije imao ambiciju poput Dražena i Rađe, ali kad je želio nešto dokazati, nisi mogao igrati protiv njega. Dražen je to želio svaki dan, Kukoč nije htio.

Priča o Draženu i Kukoču je dio hrvatske sportske legende, mnogi bi željeli da nam Bojan i Dario donesu barem dio takve košarkaške radosti. Killer i “dječak” koji kada dođu najveće utakmice iz sebe izvlači ono što nitko ne zna da postoji u njemu. U sebi nose barem djelić onoga što je krasilo Dražena i Tonija.

- Dobro ste rekli, ima tu nečega i bilo bi sjajno kada bi bili kao ova dvojica. Toni i Dražen, kao i Rađa, bili su posebni igrači, a Bogdanović i Šarić to tek trebaju dokazati.

Na SP-u u Španjolskoj događalo se da protiv Hrvatske dominiraju igrači iz NBA-a, Blatche, Dieng, Scola… Mogu li naši NBA-ovci, prvenstveno Bogdanović, biti tako dominantni u dresu Hrvatske.

- Ne treba to očekivati, niti takvo nešto tražiti od njih. Želim stvoriti sustav igre u kojem će kvaliteta igrača biti u službi reprezentacije, a napravit ću je prema kvalitetnijim igračima koji mogu napraviti bolji rezultat. Nije mi plan dati im loptu i očekivati deset poena u nizu, neka sustav iznjedri koševe. Imamo niz kvalitetnih igrača, daj Bože da svatko od njih dominira barem u jednoj utakmici. Nije se Rudež iz NBA-a vratio bolji nego što je bio u Zaragozi prije dvije godine, nije mogao toliko napredovati osim u našoj percepciji.

Rudež je izjavio da ga je NBA učinio boljim igračem nego što je ikada bio.

- Daj Bože. Bio bih najsretniji kada bi to bilo tako, ali vidjet ćemo na pripremama. Moja ideja je da ga koristim na pozicijama “tri” i “četiri”.

Koncepcija za naslov

U Hrvatskoj godinama vlada mišljenje da Tomić u reprezentaciji nije iskorišten kao u Barceloni u kojoj se prometnuo u jednog od najboljih centara u Europi pa samim time niti ne dominira na velikim prvenstvima.

- Tomić ne treba igrati 40 minuta, ali ono što odigra mora biti u visokom ritmu. Jasno je da će se igra bazirati na njemu kada će biti na parketu. Ključno je da igra maksimalno, ali ne treba biti dominantan u brojkama niti trebamo očekivati čuda.

Ipak, optimizam glede Tomića budi Perasovićev sustav igre.

- Postat ćemo europski prvaci ako će svima odgovarati moja koncepcija - nasmijao se Perasović.

Zvjezdani status

No, bit će i onih kojima neće odgovarati. Sustav ćemo prilagoditi našim najboljim igračima.

Povijest nas uči da će sigurno odgovarati Bogdanoviću. Bojan je na putu da postane prvi hrvatski košarkaš kojeg će nakon dugo vremena ljudi zaustavljati na ulici, tražiti fotografije i autograme.

- NBA daje takav status, a vi novinari ga prihvaćate. Ne mora se svatko iz tog svijeta vratiti kao bolji igrač. Desetak Francuza je u NBA-u pa bi to značilo da će automatski biti prvaci.

Zanimalo nas je je li Zagreb, u kojem mnogi igrači imaju stanove, mudar izbor za domaćina većeg dijela priprema…

- Liberalan sam, ali Bože sačuvaj toga da spavaju u svojim stanovima. Dovoljno su zreli da znaju kako se treba ponašati. Nitko nema pravo sramotiti ugled dresa koji nosi. Nisam policajac da ih ganjam po gradu, a oni koji nisu u stanju prihvatiti pravila ponašanja bolje da ne dolaze. Ne vjerujem da ćemo imati problema.

Sport radi protiv sebe

Perasović je, kao i mnogi, razočaran statusom košarke u Hrvatskoj.

- Muči me taj loš status. U Europi je prvi sport poslije nogometa, a ja ne mogu prožvakati praznu dvoranu na Cibona - Zadar, bez barem 20 Zadrana. Možda je to posljedica rezultata reprezentacije. U Njemačkoj su pune dvorane, a Turska je kao Italija prije 20 godina. Klubovi imaju budžete poput Cedevite ili još veće, od tri milijuna eura pa naviše, a kod nas se preklapaju termini prijenosa Cedevite iz Podgorice i utakmice Cibona - Zadar. Kako ćemo imati publiku kada radimo protiv sebe…

Priznao je da ga golica mogućnost da bude među onima koji će s reprezentacijom promijeniti status košarke.

- Naravno, i ja želim medalju. Danas nam je svima san medalja, a početkom devedesetih je to bila normalnost. Košarka se globalizirala, ostali su znatno napredovali, a mi stagnirali. Imam snimke utakmica kada smo za broncu dobivali Grke i sa 40 razlike. Stojko bi dao pet banana i gotovo. I ja sam mislio da je normalno da Hrvatska osvoji medalju.

‘Mario je pozitivniji nego što se misli’

Jedan od najspominjanijih igrača posljednjih tjedana je Mario Hezonja. Odjeknula je izjava da bi trebao biti prvi izbor ovogodišnjeg drafta.

- Hezonja je puno pozitivniji nego što njegove nezgodne izjave stvaraju dojam, vidi se da nema iskustva što treba izjaviti. Svi su prepoznali da se radi o posebnom dečku, a njegov karakter neće biti prepreka. Pascual mi je rekao da s njim nikad nije imao problem iako nije uvijek bio korektan prema njemu. Nije dobio negativnu reakciju.

Primjećuje se da je nesretan ako ne sudjeluje u pobjedi.

- To treba znati sakriti, ali to neće biti problem dokle god je pozitivan, a moj prvi dojam o Hezonji je dobar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:05