SNAGA U BROJEVIMA

VIDEO: LOŠ CURRY? NEMA PROBLEMA! Igrači s klupe donijeli pobjedu Warriorsima!

Shaun Livingston i Andre Igoudala
 Reuters / USA Today Sports

Snaga je u brojevima.

Kad se Steph Curry ozlijedio u prvoj seriji playoffa protiv Houstona i kad je cijeli Oakland strepio za njegovo koljeno, PR služba Warriorsa promptno je smislila novi slogan za momčad kako bi pokazali ostatku lige da nema predaje pa makar igrali bez MVP-a.

Na njihovu (i našu) sreću, Curry se vratio i zaigrao već protiv Portlanda, a u seriji protiv Oklahome bio je više-manje u punom pogonu. Ali snaga Warriorsa nije se time svela na njega ili Thompsona i Greena.

Tijekom cijele sezone nikad to nije bilo očito kao u prvoj utakmici velikog finala NBA lige u kojoj su Warriorsi svladali Cavse 104-89 na svojem terenu. Curry i Thompson, slavni "Splash Brothersi" čiji je ubilački instinkt s linije za tri poena strah i trepet cijele lige, u četvrtak su odigrali kumulativno najgoru utakmicu sezone zabivši samo 20 poena uz očajni šut iz igre od 8/27 (Curry 11, Klay 9).

Zato je čak sedam igrača Warriorsa zabilo u dvoznamenkastim brojevima, a naročito je briljirala njihova klupa s ukupno 45 poena, nasuprot tek 10 poena njihovih kolega iz drugog ešalona Clevelanda. Prema službenim podacima to je najveća razlika u postignutim poenima s klupe između dvije momčadi u zadnjih 50 godina!

Najbolji strijelac Warriorsa bio je rezervni play Shaun Livingston koji je zabio 20 poena uz samo dva promašena šuta iz igre (8 od 10). Livingston je u ligu ušao davne 2004. godine direktno iz srednje škole, pričalo se da ima potencijala da bude novi Magic Johnson, ali je teška ozljeda koljena njegovu karijeru pretvorila u pravi pakao, čega se nakon utakmice sjetio i njegov suigrač Draymond Green:

- Vjerujte mi, Shaun je netko tko se u karijeri borio kroz mnogo teže zapreke nego potrebu da se uzdigne u jednoj utakmici - rekao je Green dok je LeBron s druge strane dodao:

- Lopta za igrača utakmice definitivno pripada Livingstonu.

I nije Shaun bio jedini koji je nadoknadio lošu večer Curryja i Thompsona. Andre Iguodala je zabio 12 poena uz 7 skokova i 6 asista, dok je Leandro Barbosa zabio svih pet šuteva iz igre za ukupnih 11 poena, od kojih su neki bili sve osim lagani. Obojica su utakmicu počela s klupe.

Osim toga, preostala tri člana petorke Warriorsa itekako su bili na razini zadatka. Draymond Green opet je bio svestran kao švicarski nož te je zabio 16 poena uz 11 skokova i 7 asista, Harrison Barnes je bio otvoren pod košem kad god je dodavanje išlo u tom smjeru te je zabio 13 poena, dok je naše gore list Andrew Bogut zabio 10 poena.

Stoga ni vrlo dobra, čak odlična izdanja zvjezdanog trojca James-Irving-Love (ukupno 66 poena) nisu bila dovoljna za pobjedu Cavsa.

James je s 23 poena (šut 9/21), 12 skokova i 9 dodavanja za dlaku promašio triple-double, Love je uz 17 poena imao i 13 skokova, dok je Irving zabio najviše na utakmici - 26 poena, ali uz vrlo loš šut od 7/22 iz igre. Kad tome pridodate i double-double Tristana Thompsona teško je povjerovati da su Cavsi izgubili. Štoviše, kad su u trećoj četvrtini momci iz Clevelanda preuzeli vodstvo prvi put nakon početka ogleda, činilo se da će okrenuti utakmicu u svoju korist.

No, s indisponiranom klupom i neprimjetnim J.R. Smithom nasuprot napaljenim Warriorsima to nije bilo moguće. Krajem treće i početkom četvrte četvrtine Kerrovi momci su prebacili u petu i više se nisu osvrnuli nazad.

- Ne možete osvojiti prvenstvo bez da cijela momčad ulazi u igru i ima učinak na utakmicu - rekao je Curry. Toga je bio svjestan i LeBron:

- Kad protivnička klupa zabije 45 poena, a vaša 10 poena, kad prodate 25 poena iz 17 izgubljeni lopti, nema veze što je netko napravio ili nije napravio, teško ćete pobijediti, pogotovo u gostima. Nema veze što ste napravili sa Stephom ili Klayom, nema veze što ste učinili Greenu - kritičan je bio LeBron prema sebi i svojim suigračima.

I potpuno je u pravu. Utakmice se ne mogu dobiti samo sa super-zvijezdama. Snaga je u brojevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:26