TUŽNA OBLJETNICA

VIDEO REKONSTRUKCIJA TRAGEDIJE U KOJOJ SMO IZGUBILI NAŠEG KOŠARKAŠKOG VIRTUOZA Na današnji dan prije 27 godina ostali smo bez Dražena...

 

Što bi bilo kad bi bilo. Ta otrcana rečenica javlja se kod gotovo svakog zaljubljenika u hrvatsku košarku kad se počne približavati 7. lipnja… I tako već 27 godina.

Što bi bilo s hrvatskom reprezentacijom, što bi bilo s Draženovom NBA karijerom da tog prokletog 7. lipnja 1993. godine nije stigla vijest o tragičnoj pogibiji u automobilskoj nesreći na autocesti u Bavarskoj jednog od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena Dražena Petrovića? U 29. godini života, u naponu snage, u trenucima kada su najzrelije košarkaške godine tek bile pred njim.

Dražen, jer za njega je uvijek dovoljno reći samo Dražen, svi će znati o kome se radi, jedan je od europskih košarkaških pionira koji su svašta morali istrpjeti kako bi pokazali i dokazali da Europljani mogu imati veliku ulogu u najjačoj ligi na svijetu.

Virtuoz, Mozart, zbog kojeg na svim stranama svijeta košarkaški fanovi znaju za Šibenik, Cibonu i Hrvatsku. Malu Šibenku vodio je do naslova prvaka Jugoslavije, Cibonu dvije godine zaredom dovodio na europski tron… S reprezentacijama osvajao europske i svjetske titule, proglašavan najboljim igračem, u legendarnom finalu Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine prijetio Jordanu i ubirao komplimente od originalnih članova Dream Teama. Lako za Hrvatsku, ali kada te i u SAD-u i 27 godina nakon smrti spominju kao jednim od najboljih Europljana i šutera, onda nema dileme da je Dražen globalna ikona.

U Americi se borio, i izborio, za svoju karijeru i košarkaški status, ali se borio i za hrvatsku državu kada je sa svojim velikim prijateljem Stojkom Vrankovićem i njujorškim Hrvatima ispred zgrade Ujedinjenih naroda na East Riveru tražio zaustavljanje rata u Hrvatskoj.

New Jersey odnosno Brooklyn Netsi umirovili su njegovu “3” i stavili je na počasno mjesto pod svodom dvorane, Cibona je napravila s “10” u košarkaškom centru nazvanom po njemu.

Od 2002. godine stanovnik je košarkaške Kuće slavnih u Springfieldu, a u našim srcima i mislima pronašao je vječni dom. Jedan i jedini, jedinstveni Dražen Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:23