BRANI ŠIMUNIĆA

VIDEO: UČITELJ POVIJESTI Bogut brani 'Za dom spremni', ali odbija to izgovoriti: 'Znate kako to ide u SAD-u...'

'Strašno je to što je Fifa napravila Šimunića. Izbacili su ga SP-a, uništili mu karijeru...'
Milwaukee Bucks' Jerry Stackhouse (24) and Andrew Bogut (6) react after officials rule Stackouse was not shooting when fouled by Detroit Pistons' Tayshaun Prince in the second quarter of an NBA basketball game Friday, Feb. 19, 2010, in Auburn Hills, Mich. The Bucks defeated the Pistons 91-85. (AP Photo/Duane Burleson)
 AP

Andrew Bogut, NBA zvijezda koja igra za Golden State, za portal Croatiansoccerreport, objasnio je što je mislio kada je na twitteru branio Josipa Šimunića. Australac hrvatskih korijena tvrdi da je veliki poznavatelj hrvatske povijesti i da naš nogometni reprezentativac s urlanjem 'Za dom spremni' nikoga nije htio uvrijediti.

- Strašno je to što je Fifa napravila Šimunića. Izbacili su ga SP-a, uništili mu karijeru... Ne, to nije fair. Povik 'Za dom spremni' se koristi još od 16. stoljeća, istina je da ima nacističke konotacije, ali to je bilo jedno izolirano razdoblje... Što to sve skupa zapravo znači? Ako neka radikalna grupa koristi izraz 'kako si', zar će to biti zabranjeno koristiti svima!? - rekao je Bogut i nastavio braniti svog sunarodnjaka:

- Zar vi stvarno mislitie da je Šimunić htio uvrijediti Srbe, Židove ili bilo koga? To je nevjerojatna glupost. To nije bio fašistički potez, već izraz ponosa...

Nakon toga reporter je upitao Boguta da pred kamerama izgovori 'Za dom spremni', ali dobio je odbijenicu.

- Ne bih, hvala. Znate kako to ide, pogotovo u SAD-u. Ponosan sam na svoju hrvatski krv, ali ipak neću...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:51