INTERVJU NA RASTANKU

Vranković: Bolje uopće ne doći na Europsko prvenstvo nego igrati bez prave želje

Joke Vranković odlučio je samo još jednom progovoriti kao izbornik košarkaške reprezentacije nakon debakla na Eurobasketu

Što su bili glavni problemi zbog kojih danas niste u Litvi?

- Ima dosta toga, ali apostrofirao bih problem vanjske linije. Tu su trebali biti Ukić, Tomas i Rozić. Takva bi reprezentacija ostvarila uspjeh, ravnopravno bi se borila i u četvrtfinalu. Bez njih trojice trebali smo dohvatiti drugi krug i zato sam nezadovoljan. Ne bježim od odgovornosti. Da se želim vaditi, rekao bih da smo ispali za jedan šut protiv Makedonije, što je činjenica.

Iz Litve su stizale vijesti o vašem sukobu s Dankom Radićem i Krunom Simonom.

- To su gluposti. Mogu samo zahvaliti svima s kojima sam radio. Sa svima sam bio i ostao u korektnim odnosima.

Je li bilo pogrešaka u pripremama?

- Program je bio kvalitetan, što dokazuje da smo u 45 dana priprema imali samo jedno istegnuće mišića Ante Tomića. U selekciji mi je bila odsječena baza i onda je teško na to nadograđivati. Nemamo širinu da nadomjestimo te igrače.

Pitanje Planinića

Je li u ovoj selekciji bilo mjesta za Planinića?

- Procijenio sam da Ukić, Draper i Popović mogu kvalitetno odraditi posao u vanjskoj liniji. Kad sam ostao bez Ukića, bilo bi nekorektno od mene da sam tada zvao Planinića, a nisam na njemu gradio koncepciju.

Jeste li mogli više izvući od Baraća?

- Odgovor je kompleksan. Nama su se 2007. dogodili prvi otkazi u reprezentaciji, nakon kojih je uslijedila oštra kritika tih igrača u javnosti. Neću nikoga imenovati, ali to je puno pošteniji pristup, nego ono s čim sam se ja susretao kad su se igrači odazivali, a nisu imali maksimalan pristup od prvoga dana priprema.

Ostaje dojam da se nije točno znala hijerarhija u momčadi?

- To nije točno. Pogledajte minutažu i vidjet ćete tko je najviše igrao.

Ante Tomića nije bilo u završnici protiv Makedonije.

- Štedili smo ga jer je u prvenstvo ušao s ozljedom, a procijenio sam da će nam Žorić, zbog bržih nogu, u preuzimanju bolje braniti prodore McCalebba.

Slabo protiv BiH

Od pet utakmica, koliko ih je Hrvatska odigrala dobro?

- Fince su svi maksimalno podcijenili, a mislim da smo protiv njih i Crne Gore igrali dobro. Protiv Makedonije smo igrali korektno, a niz tehničkih pogrešaka u posljednje tri minute stajao nas je poraza. Slabo smo igrali protiv BiH i prvo poluvrijeme protiv Grčke.

S kojim ste igračima bili zadovoljni?

- Vrlo sam ugodno iznenađen s Markotom koji je od prvoga do zadnjeg dana bio pozitivan, Popović je odradio ono što se od njega tražilo igrački i kao kapetan, Ante Tomić je dao svoj obol, Draper je i po pristupu i po kvaliteti donio ono što sam od njega očekivao.

Hoće li ovaj neuspjeh utjecati na vašu karijeru i rad u Ciboni?

- Ovo je bila loša epizoda. Nije mi svejedno, ali ne može se komparirati. Vođenje reprezentacije je drugačije od rada u klubu.

Jeste li ipak požalili?

- Voditi reprezentaciju bila je čast i izazov, a izazove moraš prihvatiti. Nekad uspiješ, nekad ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:28