PRIPREME ZA TURSKU

Vranković: Najveći dobitak je povratak Tomića

Vranković je zadovoljan napadačkim dijelom, ali smatra da još treba popraviti obranu
 Goran Šebelić / Cropix

ZAGREB - Završetkom turnira na Cipru hrvatska košarkaška reprezentacija prevalila je pola puta na pripremama za Svjetsko prvenstvo u Turskoj.

Odigrali su pet pripremnih utakmica u kojima su ostvarili tri pobjede (dvaput Italija, Njemačka) i dva poraza (Rusija, Grčka). No, rezultat je u ovom razdoblju bio potpuno u drugom planu.

Izbornik Joke Vranković podvukao je crtu nakon tri utakmice na Cipru.

- Bilo je dobrih stvari u našoj igri, ali bilo je i onih na kojima još trebamo raditi. Što se tiče napadačkog dijela, njime mogu biti prilično zadovoljan. Igrali smo u prilično visokom ritmu. Defenzivno smo protiv Njemačke i Grčke imali po jednu lošu četvrtinu.

Na Cipru je najveći dobitak za Hrvatsku bio povratak Ante Tomića.

- To je sigurno najbolja stvar s ovog turnira jer je bilo upitno hoćemo li Antu već ovdje gurnuti u vatru. Njegove su kretnje bile dobre, ali stanka se vidjela u nekim drugim stvarima, primjerice kod šuta.

Reprezentaciji se od ponedjeljka opet priključuje Krešimir Lončar, koji je propustio ciparski turnir zbog vjenčanja. U posebnom programu treninga ostao je samo Zoran Planinić.

- Ne smijemo žuriti. Zoka još nije spreman raditi fizički zahtjevnije stvari. Čekat ćemo s njegovim priključivanjem momčadi.

O suparnicima s ciparskog turnira, s kojima se Hrvatska može na SP-u sudariti tek u nokaut fazi, Vranković nije mogao dobiti potpunu sliku.

- Rusima je nedostajao Hrjapa, koji je vrlo važan igrač, poveznica između vanjske i unutarnje linije. Grci se već godinama ne mijenjaju. Jaki su u pick igri, rade jak defenzivni pritisak na vanjske igrače. Nijemci su neugodna, radna, tvrda momčad, čija se igra temelji na puno blokova.

Hrvatski košarkaši do čevrtka ostaju na Cipru, a već u petak (18.15) imaju novi ispit protiv Njemačke na BEKO Supercupu u Bambergu. Na istom će turniru Vrankovićevi izabranici odigrati još dvije utakmice: u subotu (21.00) protiv Turske, a u nedjelju (16.30) protiv Litve.

- Očekujem da ćemo u tim utakmicama napraviti novi kvalitativni iskorak, ispraviti probleme koji su se pojavili u fazi obrane, a zadržati brzinu i razinu agresivnosti koja je krasila našu napadačku igru - zaključio je Vranković.

Stipčević ovisi o oporavku Planinića

Uoči početka priprema izbornik Josip Vranković jasno je dao do znanja da ne želi podizanje medijske prašine oko 11. i 12. igrača reprezentacije. Tako je bez velike pompe s popisa putnika za Istanbul otpao Kruno Simon, a Vrankoviću preostaje još samo jedan, konačan rez s kojim će čekati do posljednjeg trenutka, zbog Zorana Planinića.

Od 14 igrača koji su mu još na raspolaganju, najizglednije je da na Svjetsko prvenstvo neće putovati Drago Pašalić i Rok Stipčević ako se Planinić na vrijeme oporavi od operacije meniska. (gg)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:29