NEVEN SPAHIJA

'Vrankoviću bi dobro došao savjetnik da čuje i drugo mišljenje'

'Mirko Novosel me nakon EP-a u Švedskoj posjeo na klupu poput prvašića i počeo objašnjavati što je bilo dobro, a što loše. Sve savjete sam poslušao i upotrijebio u Beogradu'
 Drago Sopta / Cropix

ISTANBUL - Istanbul je čudesan grad. Među 15 milijuna žitelja svoj su privremeni boravak ovdje našli i neki Hrvati. Poklopilo se da su istovremeno na čelnim mjestima najvećih turskih košarkaških klubova dva hrvatska stručnjaka.

Velimir Perasović i Neven Spahija žive u istom gradu, ali na dva različita kontinenta. Dijeli ih Mramorno more. Perasović je u užurbanijem, turistima napućenijem europskom dijelu, Spahija u azijskom. U europski dio odlazi samo u krajnjoj nuždi i ne pada mu na pamet sjesti za upravljač.

Postojala i bolja ponuda

- Kada moram, tamo idem taksijem ili me netko vozi. Sve što mi treba je u krugu od 500 metara: stan, trening-centar i odlični restorani - kaže trener Fenerbahçea u čijem se glasu očituje mirnoća i zadovoljstvo.

Kako i neće biti zadovoljan. Stigao je u ambiciozan klub, potpisao najunosniji ugovor u karijeri i složio momčad koju želi odvesti barem do dva domaća finala te pokušati dogurati do Final Foura Eurolige.

- Financijski je za mene postojala jedna bolja ponuda, ali mi se Fenerbahçe svidio kao projekt. Mislim da se u Europi može napraviti puno više nego dosad.

Moglo se igrati bolje

Skrenuli smo mu pozornost na jednu od zastava koje vise na zidu dvorane za trening, a na kojoj stoji natpis "Euroleague '07/08. - Final 8".

- To moramo skinuti.

Drago mu je što će se za turski naslov boriti protiv još jednog hrvatskog stručnjaka, ali u tome što je Perasović na klupi Efes Pilsena ne vidi dodatan motiv.

- Drago mi je što je Peras nakon odličnog posla u Ciboni dobio priliku u velikom klubu, ali to što će on biti na klupi Efesa, a ne Ergin Ataman, ne znači da ću u tim dvobojima biti išta motiviraniji.

Fener bi od studenog 2011. trebao igrati u novoj dvorani za 12.000 gledatelja koja je u izgradnji na azijskoj strani. Do tada će i dalje igrati u dvorani Abdi Ipekci, iz koje bi se Efes Pilsen trebao preseliti u Sinan Erdem Arenu, gdje upravo završava Svjetsko prvenstvo na kojem je Hrvatska za jedan poen izgubila utakmicu osmine finala od Srbije i prema Fibinu izračunu osvojila 14. mjesto.

- Moglo se bolje igrati, vjerojatno 20 do 30 posto, ali ne znam bi li to bilo dovoljno za pobjede protiv Brazila, Slovenije ili Srbije. Da sam bio na klupi, imao bih realniju sliku. Koncept je pogođen. Došli smo znatno mlađi nego što smo bili u Poljskoj i iskoristili SP kako bismo dogodine u Litvi izgledali bolje.

Spahijin bi koncept bio drugačiji od Vrankovićeva, ali to ne znači da nešto zamjera izborniku.

Joke je samouvjeren

- Postoje različite košarkaške filozofije i ni za jednu ne možete biti sigurni da je pobjednička. Joke je prilično samouvjeren i žao mi je što nije uspio nagovoriti Tonija Kukoča da bude cijelo vrijeme uz reprezentaciju ili barem u Turskoj. U utakmici kakvu smo odigrali protiv Srbije zlata bi vrijedio sa svojim savjetima.

Tu se sjetio svog primjera s EP-a iz Švedske 2003., gdje je kao 40-godišnjak debitirao na velikom natjecanju.

- Ja sam imao nevjerojatnu sreću da sam dobio Mirka Novosela za savjetnika, iako je on bio moj veliki kritičar. Kad je taj EP završio, Mirko me posjeo na klupu kao prvašića i objasnio što je bilo dobro, što je bilo loše i što trebam poslušati. Sve je pogodio. Kasnije sam ga u pripremama za Beograd sve poslušao i vječno sam mu zahvalan.

Vranković treba ostati

- Joki nedostaje netko stariji, ne da mu kaže što da radi, nego čisto da čuje i drugu opciju. Meni je to uvijek pomagalo i nikad se nisam prestao služiti savjetima drugih.

Sebe ne vidi u službenoj savjetničkoj ulozi.

- Tu sam ako mogu pomoći, ali ne mogu biti u reprezentaciji jer sam zbog posla deset mjeseci vezan uz klub.

Po njemu, Vrankovićev status ne bi smio biti upitan.

- Moram vjerovati u kolegu, a veliku većinu stvari je dobro napravio. Složio je moćnu petorku koja može biti godinama na okupu. Da je Ante Tomić samo godinu ranije otišao iz Zagreba, već bismo sada imali jednog velikog igrača, a i ovako je na najboljem putu. Nije rješenje riješiti se trenera ako je neiskusan, nego mu dati supervizora, ali samo ako on to želi.





Godinu dana će u rukama imati važan reprezentativni dvojac

Joke Vranković je u reprezentaciji poseban naglasak stavio na Roka Ukića i Marka Tomasa kao nositelje, ljude kojima su promijenjene ovlasti. Ukić i Tomas od ponedjeljka su u Spahijinim rukama.

- Reprezentacija koja nema pet, šest igrača koji u datom trenutku mogu iznijeti utakmicu nikad neće biti vrhunska. Marko i Roko su dvojica, treba naći ostale. Oni će kod mene biti važni igrači u sustavu. Čeka ih težak i krvav rad kakav samo i može biti na ovom nivou. Koliko će to pomoći reprezentaciji, teško mi je reći.

Spahija najavljuje da će i Tomas i Ukić morati mijenjati neke navike stečene u protekla dva mjeseca kod Vrankovića.

Mogu igrati korisnije

- Koristit ću ih sigurno drugačije nego što su igrali u reprezentaciji, imat će puno kompleksnije uloge. Mislim da obojica mogu igrati racionalnije i kvalitetnije. Hoće li mi to uspjeti, ne znam, ali kad sam ih dovodio, znao sam što želim od njih.

Kako bi se što brže uhodali u novi sustav, Tomasa i Ukića nakon dolaska u Istanbul čeka učenje na primjerima iz reprezentativnih utakmica.

Zahvalni za suradnju

- Već ih čekaju pripremljeni videoisječci koji će im pokazati što je dobro, a što loše u njihovoj igri i odmah će moći početi raditi na sebi. S Rokom i Markom sam prošao puno toga, ‘legli’ su mi i kao igrači i kao ljudi. Izuzetno su zahvalni za suradnju. Ne sumnjam da će se brzo adaptirati na naš sustav.

‘NBA još ne vidim kao opciju’

Spahija je poslušao Novosela prije sedam godina pa je Hrvatska u Beogradu igrala odličnu košarku. Možda bi i Vrankoviću bilo pametno poslušati Spahiju. Za dobro svih koji još nisu izgubili vjeru u hrvatsku košarku.

Neven Spahija već deset godina preko ljeta radi i uči u San Antoniju od Gregga Popovicha.

Ovaj, pak, tvrdi da bi Spahija bez problema mogao voditi NBA momčad. Međutim, Neven još nije spreman na takvu opciju.

- Tamo mogu otići samo kao jedna od pomoćnika. Bila bi to velika žrtva na koju ni zbog obitelji nisam spreman. Zasad su sve moje ambicije vezane za Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:33