SIGURAN PUTNIK NA SP

WUNDERKIND ODRASTAO PREKO NOĆI Mario Hezonja je najveći dobitnik hrvatskih priprema

Naš novi vunderkind je napadački raskošan, moćan na šutu, skoku, pa i ukupnoj realizaciji
 Damir Krajač / CROPIX

Ante Tomić nije čovjek od pompoznih najava uoči velikih natjecanja, iz njegovih rečenica ne curi optimizam na sve strane. Međutim, nakon što smo odigrali posljednju utakmicu u Pauu i ubilježili jedinu pobjedu svladavši Grke, Tomić je podvukao crtu:

- Znatno smo zreliji nego lani. Iskusniji. To će biti naša najveća prednost.

Hrvatska je kao treća zaključila turnir u Pauu, izgubila je od Srbije u produžetku, a od Francuske na startu turnira. Srbi su sredili u obračunu za prvo mjesto Francusku - dobili su je i lani, nakon čega će Francuzi postati europski prvaci - a kako su posljednji Grci prvog dana svladali Srbiju, tako je najjači turnir koji se ovo ljeto igrao u Europi završio a da nitko nije ostvario na njemu savršen učinak.

Mogla je, doduše, Hrvatska. Mogla je da nije prokockala deset poena viška na osam minuta prije sirene protiv Francuza prvog dana te da je iskoristila plus sedam na tri minute prije konca protiv Srbije drugog dana, ali i da je bolje reagirala na posljednjim posjedima u toj utakmici, kako na koncu osnovnog dijela, tako i u produžetku.

I s Grcima smo se kockali s plus devet pet minuta do sirene, stigli su Grci i egalom na ulazu u posljednju minutu, ali taj smo sraz dobili. Važno je to za ritam, ali i psihu momčadi koja se vraća iz Francuske, važno je zbog spoznaje da su u stanju igrati sa svima, da su, doduše, daleko od potpune spreme i da su trenutačno sposobni za najviše dvije četvrtine vrhunske obrane i trčanja.

Do prve utakmice SP-a, našeg otvaranja protiv Filipina ostalo je 18 dana. Izbornik Jasmin Repeša dao je igračima, po povratku u Split, odmor do četvrtka kad bi se trebali uprizoriti na ručku, spremati se zatim sedam dana za turnir u Španjolskoj, pa onda opet trenirati u Zagrebu, odigrati s Litvom u Areni i krenuti tip-top za Sevillu.

Ovo je pregled stanja hrvatskih pozicija nakon odrađene polovice priprema.

POZICIJA PLAYA

Dolaskom Roka Ukića, rasterećen je Oliver Lafayette, koji se toliko potrošio na dosadašnjim pripremama i odigranim utakmicama da je u nedjelju jedva hodao na putu od dvorane do autobusa. Ukić i Lafayette su playevi koji će pritiskati loptu u fazi obrane i time davati ritam našoj defenzivi. Baš zbog umora Lafayette još uvijek igra s previše driblinga, posebice kad vuče kontre, ali sa svježinom bi sve trebalo doći na svoje mjesto. Ukić se, kao i lani, ne nameće u realizaciji, pa treba očekivati da će odigrati na tragu lanjskog Eurobasketa, ali s jednom važnijom razlikom. Ovaj put, Roko Ukić je zdrav. Kad i Ukić uhvati kondiciju za više minuta, trebao bi ovaj playmakerski par biti bolji od onoga lanjskog jer su tada Draper i Ukić bili kombinirano - jedan zdravi igrač.

POZICIJA BEKOVA

Bojan Bogdanović jedini je, od četiri igrača koji su se naknadno priključili, odigrao sve tri utakmice u Pauu. Priznao je sam nakon treće utakmice da više nije mogao gledati od umora u drugom poluvremenu protiv Grka, ali to je razumljivo. Što se tiče Bogdanovića, tu se stvari nisu promijenile od lani. On je prva napadačka opcija, ali i čovjek koji je u stanju odigrati vrhunsku obranu. Vrlo brzo će Bojan, već do turnira u Španjolskoj za deset dana, biti u optimalnoj formi.

Uz Bogdanovića, najveći broj minuta na vanjskim pozicijama imat će Kruno Simon, naš najkreativniji igrač. Simon će značiti puno za tečnost naše igre, od prvog je dana na pripremama i kod njega nema problema sa snagom. Tu je i Damjan Rudež u puno ozbiljnijoj ulozi nego što je to bio lani. Njegov šut je dodana vrijednost koju njegovi suigrači poštuju i Rudež će, kad je u igri, svaki put dobiti priliku da šutne iz kornera. U dva dana je vezao tri trice, protiv Srbije u završnici, protiv Grčke na startu utakmice.

Repeša je u obje te utakmice počeo u petorci s Rudežom, što bi mogla biti zanimljiva opcija, jer u slučaju kad je Bogdanović na “dvojci”, a Rudež na “trojci”, obojica mogu iskoristiti prednost u igri leđima prema košu, što, pak, još ne igramo s obzirom na to da te opcije, naravno, skrivamo u ovoj dijelu priprema.

Na vanjskim pozicijama još su Luka Babić, koji ima puno povjerenje Jasmina Repeše i koji će odraditi vrhunski posao u obrani, istrčati kontru i napraviti dobar faul, a pri tome neće gledati koš, što je nešto što bi, ne ovo ljeto, ali u budućnosti trebao popraviti.

Bingo priprema jest Mario Hezonja, naš novi vunderkind, koji je napadački raskošan, moćan na šutu, skoku, pa i ukupnoj realizaciji. Nije navikao zbog igračkog neiskustva na timsku obranu, pa zna ispasti u obrani ili donijeti loše procjene - kao što je bio odlazak na pomaganje na visokom igraču, a ostavljanje protiv Srbije Simonovića na šutu - no, to je dijete koje uči preko noći. I s obzirom na to koliko je u karijeri malo odigrao pravih utakmica, Hezonjine pogreške doista su simbolične. On se kroz pripreme već nametnuo da bude putnik na SP, njemu to neće biti poklonjeno, Mario Hezonja sam je to izborio i Hrvatska, uz Darija Šarića, dobiva, nedvojbeno je to, novu veliku zvijezdu.

VISOKE POZICIJE

Ante Tomić nije u osobitoj kondiciji. Ali do SP-a ima dovoljno vremena. I dalje, što zbog brzog umora, a što zbog sustava igre, Tomić nije realizator kakav je u Barceloni, ali danas on sjajno drži reket u obrani, a njegova lucidna napadačka rješenja, posebno na kratki “pick”, koji se igra s njime, djeluju vrlo razarajuće za svaku obranu.

Za Tomića ne treba brinuti, kao što ne treba brinuti ni za Luku Žorića, koji je protiv Francuza i Srba ukupno bio naš najbolji igrač. Iznimno motoričan, iznimno borben, Žorić je već sada u pristojnom kondicijskom stanju i bit će ovo ljeto posve različito od onoga lanjskog kad se Žorić cijelo vrijeme mučio s ozljedama. Zdrav Luka Žorić je još jedan veliki dobitak.

Tomić i Žorić će biti prve opcije na “petici” (iako su odigrali protiv Francuza nešto minuta i zajedno), a što se tiče visoke linije tu je, za sada, još samo jedan siguran putnik na SP. Naravno, riječ je o Dariju Šariću. Šarić je dobio respekt u igri od suigrača u reprezentaciji, danas se svaki put Šarić potvrdi u igri kad se nađe u poziciji za dodati mu, danas se on više ne preskače, on je jedan od legitimnih nositelja ove Hrvatske. I to, naravno, vraća svojim doprinosom na parketu. Šarić je odličan u tranziciji, jak u igri leđima prema košu, pogađa i šutove, vidi asist, pa je on svakako moćno oružje.

Damir Markota je protiv Grka odigrao najbolje minute na pripremama, ali na poziciji “petice”! On može statički obraniti pozicijsku igru centra, a u napadu može razvući “peticu” i s obzirom na ono što je vidio kontra Grka, možda će Repeša ubuduće Markotu koristiti i samo kao opciju na “petici”.

Mario Delaš odigrao je samo jednu utakmicu u Francuskoj, Repeša je s njim na čistu, čini se da je u Pauu više testirao Markotu. Repeša je uglavnom zadovoljan Delašem, kao što ne može na “petici” ništa prigovoriti Lukši Andriću, koji je popravio koncentraciju, ne ulazi više u brze faule, igra jaku obranu, dobro se rola u napadu. Još je tu Miro Bilan, koji je bljesnuo u drugoj utakmici protiv Kanade u Brodu, no, od tada se nije nešto posebno naigrao, a riječ je o realizatorski vrlo moćnom centru.

Kod visoke linije treba dodati i opciju da će na “četvorki”, kad budemo stizali rezultat, ili netko protiv nas zaigra s nižom postavom, svoje minute imati i Damjan Rudež.

SUSTAV

Osim baznih akcija, Hrvatska na ovom turniru nije otkrila sve karte, čak je dojam da ih je više skrivala nego otkrivala. Posebno što se tiče obrane jer je Repeša za sada inzistirao na kvalitetnoj pojedinačnoj obrani, nije bilo alternativnih obrana, malo pritiska po cijelom terenu, nije bilo posebnih priprema za protivničke glavne igrače. Za razliku od naših suparnika u Pauu, koji su se u ovom dijelu priprema bavili i tim, dubljim dijelom pripreme.

Hrvatska će, u svakom slučaju, svoje pravo lice pokazati tek u Sevilli, ali je činjenica da nakon Paua ima sve manje upitnika. Svi su fokusirani i svjesni da idu u dobrom smjeru. Što, recimo, lani u ovo doba nije bio slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:40