ŽIVOT ZA MANU

27 GODINA USPJEHA ALEXA FERGUSONA Trener koji je osvojio svaki mogući trofej na svaki mogući način

Jednom davno Ferguson je stigao kako bi složio pobjedniču momčad, 27 godina kasnije Machester United je postao mjerna jedinica za uspjeh
 AFP

Alex Ferguson , legendardni 71-godišnji Škot, danas je objavio kraj menadžerske karijere. 19. svibnja, nakon spuštanja zastora na šampionsku sezonu, otići će s pozornice nakon 27 godina u Manchester Unitedu s kojim je osvojio 38 trofeja.

Vijest o abdikaciji najuspješnijeg u ponedjeljak su prve namirisale kladionice kada su iznenada proglasile Davida Moyesa favoritom za Unitedovu klupu.

Dan poslije The Telegraph je ekskluzivno složio mozaik o oproštaju sagrađen od ozbiljnih indicija i igračkih šaputanja nakon partije golfa, a u srijedu ujutro sve su otočke novine već pripremale specijale o Fergusonovu oproštaju u kojima su podsjećale da ga u kolovozu čeka operacija kuka i da je već ugradio pacemaker.

Odlični rezultati

Manchester United obavijestio je burzu u New Yorku da “najuspješniji trener u povijesti silazi s dužnosti i ostavlja klub u izvrsnom stanju”, ispunivši tako zakonsku obvezu prema dioničarima, a zatim je i sam Ferguson priopćenjem potvrdio da napušta klub nakon što se prethodno pobrinuo da “organizacija bude u najjačoj mogućoj formi”, uz Bayern, Barcelonu i Real Madrid jedan od globalnih nogometnih igrača.

Times objavio da je Moyes prihvatio uvjete Uniteda, navijači bi radije Mourinha

“Imamo Old Trafford, jednu od najboljih arena na svijetu. I briljantne uvjete u vrhunski opremljenom trening kampu. I momčad vrhunske kvalitete, starosno uravnoteženu, sjajne iskusne igrače i veliki potencijal u mladima”, nabraja Ferguson u oproštajnom slovu.

Imaju i tijesnu riznicu za tu nepreglednu gomilu trofeja. I globalnu navijačku podršku. Jednom davno Ferguson je stigao kako bi zaustavio propadanje nekad velikog kluba i složio pobjedničku momčad. Odlazi nakon što je promijenio dimenziju kluba, učinio ga mjernom jedinicom za uspjehe i kazalište snova pretvorio u tvornicu trofeja.

BOMBA S OTOKA Ferguson nakon 27 godina ide u mirovinu: 'Vrijeme je za odlazak, bilo je to sjajno putovanje, hvala svima!'

Objašnjavajući zašto je Alex Ferguson na samom vrhu piramide od 50 najboljih svjetskih trenera svih vremena (uzgred, Tomislav Ivić je u tom izboru 47.), citirani nogometni novinar Miguel Delaney kazat će da je Fergie osvojio “svaki mogući trofej na svaki mogući način”. Avantura ili oprez, divlja jurnjava (finale Lige prvaka s Bayernom) ili raspucavanje jedanaesteraca (finale istog natjecanja s Chelseajem), moćno i strastveno ili suzdržano. To je dokaz ultimativne prilagodljivosti, inteligencije, sposobnosti, bistrine, želje za učenjem.

Izabran nasljednik

Učinio je Ligu prvaka najkompetitivnijom u njezinoj povijesti. Otkako se Sir Alex umiješao u borbu za trofej više nitko nije osvojio “klempavi pokal” dva ili tri puta uzastopce, kao nekada dok su velike momčadi Ajaxa, Bayerna ili Liverpoola držale monopol nad natjecanjem. Njegov je United osvojio dvije Lige prvaka, a samo ga je velika nesreća u vidu Messija, Inieste i tika-take odvojila od treće ili četvrte.

On sam je, pak, kao pogonsko gorivo u proteklih 27 godina često spominjao želju “da uskrati Liverpoolu njegovu je.... povlasticu” u vidu trofejne dominacije. Iz te se rečenice može naslutiti i koga je Sir Alex izabrao za nasljednika. Za deset godina na Evertonovoj klupi David Moyes stigao je utvrditi gradivo iz kolegija “suparništvo s Liverpoolom”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:36