POVIJESNA ODLUKA

'A GOVORITE DA SMO PRĆIJA...' Mamić objavio da klub ide u privatizaciju: 'Nemamo izbora, neimaština bi nas uništila'

Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova

Dinamo ide u privatizaciju! Skupština kluba jednoglasnom je odlukom upalila zeleno svijetlo prijedlogu postupka preoblikovanja kluba koji će se raditi sukladno Zakonu o sportu.

- Želimo biti bolji. Kao Uprava smo došli do zaključka da je potreban iskorak a on se zove preoblikovanje kluba – jasno je poručio Zdravko Mamić tijekom izvješća o poslovnom, sportskom I financijskom rezultatu 2014. godine. Potom je izvršni predsjednik objasnio detaljan razloge zbog kojih je Dinamo krenuo putem privatizacije.

- Sa eventulanim uspješnim preoblikovanjem dobili bi kapital jer to je jedan od rijetkih načina da se domognemo svježeg novaca. Drugi razlog je rigorozna kontrola FIFE I UEFE, odnosno njihov financijski fair play. Mi možemo biti u minusu od pet milijuna eura u periodu od tri godine. Nakon toga gubimo licencu za europska natjecanja. S preoblikovanjem u dioničko društvo ta granica se pomiče na 15 milijuna eura – objasnio je Zdravko Mamić.

Treći razlog, ništa manje bitan ako ne i najbitniji, jest prilika da se navijački klub uključi u upravljačke strukture kluba.

- Stalno nas se destabilizira i govori da je ovo familijarna prćija. Evo vam gospodo prilike. Idemo na tržište pa neka članovi I poduzetnici ulože u svoj Dinamo. Ako uspijemo, imati ćemo mir. Znat će se tko je dioničar, odnosno vlasnik Dinama. A ako pretvorba kojim slučajem ne uspije onda također nema brige jer smo do sada pokazali da znamo čuvati klub I znat ćemo ga čuvati i dalje. Dinamo će ostati će Udruga građana a nitko nam neće moći predbaciti da im nismo dali priliku. Izbit ćemo im i zadnji adut iz ruke – poručio je Zdravko Mamić s govornice maksimirskog kluba.

Za početak postupka preoblikovanja založio se I Nadzorni odbor čiji je predsjednik Mirko Gjurašin naglasio kako je poslovanje Dinama bilo lojalno, legalno i u skladu sa Zakonu čime je zaslužio pljesak nazočnih skupštinara.

- Čisto da naglasim, ovih dana je završena porezna inspekcija koja je u našem klubu bila sedam mjeseci. I zaključila svoj izvještaj bez primjedbi – dodao je Mirko Barišić.

Što se postupka preoblikovanja tiče, osnovni preduvjet ili prvi korak je angažiranje revizorske kuće za procjenu vrijednosti imovine.

- Za početak se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog skupštine je da to odradi Pricewaterhouse, jedna od četiri najveće revizorske kuće na svijetu uz suradnju s jednim od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj, Hanžeković i partneri. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti.– objasnio je direktor Tomislav Svetina naglasivši kako Zakon o sportu predviđa preoblikovanje Udruga u sportska dionička društva.

- Postoje dva oblika; dragovoljni koji je izabrao Dinamo te obavezno na koje je bila primorana većina drugih klubova.

Jedan od prijedloga skupštinara je bio da se svim članovima omogući besplatna dionica kako bi Dinamo ponovno postao 'narodni klub'. Iako ideja zvuči dobro, nju je nemoguće sprovesti.

- Da netko dijeli dionice prvo mora postati njihov vlasnik. Ako netko doista odluči platiti svoj novac pa dijeliti, to je njegovo pravo – zaključio je Svetina prije nego su skupštinari jednoglasnom odlukom 67 skupštinara prihvatili prijedlog.

- Želimo Dinamu sretan put u preoblikovanje – poručio je Mirko Barišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 02:37