BLIJEDI U HAJDUKU

Ahmad bi na Kantridi zabio ono što promašuje na Poljudu

'Nije Ahmadu lako u novoj sredini. Na Kantridi su svi igrali za njega, na Poljudu se mora dokazati i izboriti za status'
Split, 130809.Stadion na Poljudu.Nakon potpisivanja ugovora sa splitskim Hajdukom, te njihovog predstavljanja novinarima, braca Anas i Ahmad Sharbini odradili su i prvi trening.Na fotografiji: Ahmad (9) i Anas (3).Foto: Fedja Klaric / CROPIX
 Fedja Klarić / CROPIX

RIJEKA - U transferu braće Sharbini s Kantride na Poljud svi su zaradili. Rijeka je napravila najbolji potez godine. Otac Jamal je ucijenio klub - neće igrati zbog ozljede i otići bez kune. Hajduk je dobio dva prava igrača. Vrijeme će pokazati. Ahmad nije mačak u vreći, u proljetnom dijelu prošle sezone doteglio je Rijeku do trećeg mjesta i bio je bolji od brata Anasa. Zajedno su postigli 26 golova.

Dobili su ugovore od 400.000 (Anas), odnosno 250.000 eura (Ahmad). Na Kantridi je to bilo 70.000 i 90.000 bruto plus po nastupu i premije. Zasad nisu opravdali splitsku investiciju. Anas je jesen odradio za prolaznu ocjenu (tri gola), a Ahmad je riba na suhom - nula golova u pet nastupa. Talijanski trener Eduardo Reja seli ga s klupe na tribine.

Ahmad je u dresu Rijeke zabio 71 pogodak u 146 nastupa, najbolji je strijelac bijelih u povijesti HNL-a. Iz Rijeke u Split, a 2004. godine u obrnutom smjeru krenuo je Tomislav Erceg. U jednoj sezoni zabio je 26 golova. Jedan od najljepših u povijesti u prvoj utakmici finala Kupa protiv Hajduka (2-1), kada je jednog Splićanina lažnjakom poslao u reklamnu ogradu, drugom gurnuo kroz noge i zatresao mrežu.

Erceg je ostavio trag na Kantridi, bez obzira na to što je odigrao samo jednu sezonu. Spada u pet najboljih napadača, prvih špica Rijeke svih vremena. Ostala četvorica su Stojan Osojnak (Dinamu je donio naslov 1954. pogotkom protiv Crvene zvezde), Bruno Veselica, Miodrag Kustudić i Milan Radović. Tu bi mjesta bilo još za jednog Splićanina (igrača Splita), Tončija Gulina.

- Nije Ahmadu lako u novoj sredini. Na Kantridi su svi igrali za njega, na Poljudu se mora dokazati i izboriti za status. Došao je nespreman, pa ozljede... Kvaliteta nije sporna. Govore njegovi pogoci u dresu Rijeke. Odličan udarac, čvrst na nogama, dobar jedan na jedan, ali veliki je pritisak. Mora probiti prihološku blokadu. Ono što je promašio u Hajduku, sigurno bi zabio u dresu Rijeke. Pritisak je u pitanju. Ali riječ je o pravoj prvoj špici - govori Erceg.

U sezoni 2007./2008. Ahmad je na turističkoj turneji UAE (Al Wadha), Švicarska (Luzern). Nije igrao. Nakon povratka na Kantridu na jesen je izgledao kao vreća krumpira. Zablistao je s proljećem, kada se spremio. Valja i sada to očekivati u dresu Hajduka. Zbog čega je nespreman? Jer je tijekom prošloljetnih priprema ulogu igrača zamijenio onom - sindikalnog vođe. Borca za plaće igrača (prije svega svoje) i s ocem Jamalom bavio se prodajom mlađeg brata po Europi. Na kraju su obojica svoje ambicije privezala za splitsku rivu.

Zlatko Dalić: S njim treba znati komunicirati



Anas je jamačno biserni igrač. O tome najviše zna Zlatko Dalić, trener Rijeke 2007. godine. Anasa je natjerao da produlji ugovor i dao mu je kapetansku traku. Najmlađi vođa na terenu u povijesti Kantride. Imao je status nedodirljivog. Iduće sezone postao je prva zvijezda HNL-a, nakon odlaska Modrića.

- U svojoj trenerskoj karijeri nisam radio s boljim igračem. Anas u Hajduku ne igra na pravoj poziciji. Reja ga je selio na nekoliko mjesta, ali njegova prirodna pozicija je polulijevo. Treći lijevi u rasporedu 4-2-3-1 i ostaviti mu maksimalnu slobodu kretanja. Na bilo kojem drugom mjestu kod njega se javlja neka vrsta bojkota. U špici je igrač manje. A ima još nešto, s njima treba znati komunicirati - kaže Dalić, trener kojemu Anas mora biti zahvalan što mu je omogućio da postane igrač. Prepoznao je njegov talenat.

Sjećate se one Anasove lopte na navođenje kada je pronašao Ahmada, a on zabio gol Hajduku u 92. minuti (2-1) i Splićani su se oprostili od borbe za naslov prvaka. Drugi pogodak Ahmada na Poljudu (0-1), nakon kojega je smijenjen Ćiro Blažević. Hajduk je u grobničkoj braći dobio bogatstvo.

Preskupi su da bi ih se dugo čekalo, ali valja imati strpljenja. Vratit će dugove s kamatom. Već s proljećem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:18